Woodstock VS TomorrowLand | Πάστα Φλώρα

music festival

Δυο γενιές τελείως διαφορετικές. Δυο φεστιβάλ με σκοπό παρεμφερή, αλλά με ιδέες και κοσμοθεωρίες που απέχουν παρασάγγες. Από την μία ένα τετραήμερο μουσικό γεγονός που στιγμάτισε μια ολόκληρη γενιά, που ο μύθος του σκεπάζει με όνειρα τα μάτια πολλών ανθρώπων μέχρι σήμερα και που ύστερα από αυτό η ροκ εντ ρολ δεν ήταν ποτέ ξανά η ίδια.

Από την άλλη ένα φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο από το 2005, που η προσέλευση του τα τελευταία χρόνια σημειώνει τεράστια νούμερα και που είναι ο πυρήνας της γενιάς της ηλεκτρονικής μουσικής και της dance music. Και τα δύο ονόματα περικυκλώνονται από μύθους και όνειρα από πάρα πολλούς ανθρώπους του πλανήτη. Και τα δύο εκφράζουν από μια γενιά. Και τα δύο εκφράζουν την μουσική, την αγάπη και την ειρήνη.

Οι διαφορές τους, όμως, είναι αρκετά μεγάλες, αν σκεφτεί κανείς τo χρονικό χάσμα που τα χωρίζει, καθώς και τις καταστάσεις τις εκάστοτε εποχής, τότε και τώρα. Τελικά, ίσως να είναι η διαφορές 1969 vs 2019. Πενήντα χρόνια μουσικής πορείας. Μισός αιώνας μουσικής εξέλιξης.

Woodstock

Το Woodstock, από την διεξαγωγή του μέχρι σήμερα, θεωρείται μια από τις σημαντικότερες στιγμές της ροκ μουσικής, αλλά και της μουσικής εν γένει. Διήρκεσε από τις 15 έως τις 18 Αυγούστου 1969 και είχε προσέλευση 500.000 ανθρώπων. Ενώ αρχικά ήταν να κρατήσει τρεις ημέρες, η καταρρακτώδης βροχή τράβηξε το φεστιβάλ άλλη μια μέρα.

Τα έργα, το στήσιμο της σκηνής, η περιοχή, οι καλλιτέχνες που έπαιξαν τα τρία εκείνα βράδια δημιουργούσαν όλα μια ρομαντική ατμόσφαιρα που ταίριαζε απόλυτα με την κουλτούρα των χίπις, της επανάστασής τους και της σεξουαλικής απελευθέρωσης, με αποτέλεσμα η τεράστια προσέλευσή τους να προκαλέσει το μεγαλύτερο τότε μποτιλιάρισμα στην Αμερική και στην Οδό Ειρήνης που οδηγούσε στο φεστιβάλ.

Οι διοργανωτές ενώ είχαν κλείσει τον γύρο χώρο με φράχτες και στην αρχή έκοβαν κανονικά εισιτήρια, μόλις είδαν τον κόσμο να πολλαπλασιάζεται με γοργούς ρυθμούς, έκοψαν τα εμπόδια και άφησαν τον κόσμο να περάσει μέσα ανενόχλητος για να μην δημιουργηθούν προβλήματα.

Τα συνεργεία που διαμόρφωσαν την νοικιασμένη γαλακτοπαραγωγική φάρμα έτσι ώστε να υποδεχτούν τους καλλιτέχνες και τον κόσμο, εργάστηκαν ολόκληρα μερόνυχτα με πυρετώδεις ρυθμούς χωρίς τελικά να καταφέρουν να τελειώσουν στην ώρα τους.

Η σκηνή ήταν εντυπωσιακή για τα δεδομένα της εποχής, ο κόσμος άνετος και φιλειρηνικός με αποτέλεσμα να μην ξεσπάσουν καβγάδες παρά τα πολλά προβλήματα που δημιουργήθηκαν, οι καλλιτέχνες κι αυτοί ενθουσιασμένοι με την πρωτόγνωρη γι’ αυτούς απήχηση των τραγουδιών τους.

Το Woodstock έγινε μία φορά κι όσες προσπάθειες κι αν έγιναν για την αναβίωσή του απέτυχαν παταγωδώς. Μια ολόκληρη γενιά στιγματίστηκε και πολλοί άνθρωποι από τότε χάνονται στον μύθο του.

TomorrowLand

Η TomorrowLand άνοιξε τις πύλες της το 2005 και από τότε η ανάπτυξή της τόσο σε αριθμό κόσμου προσέλευσης, αλλά και σε καλλιτεχνικές παρουσίες έχει ανέβει εντυπωσιακά. Ενώ τα πρώτα χρόνια το φεστιβάλ διαρκούσε από μία έως τρεις μέρες, από το 2017 διαρκεί δύο Παρασκευοσαββατοκύριακα του Ιουλίου με 200.000 λάτρεις απ’ όλο τον κόσμο να εξαντλούν τα εισιτήρια σε λίγα μόλις λεπτά.

Κάθε χρόνο στήνονται εντυπωσιακά σκηνικά σε όλο τον χώρο τα οποία σε συνδυασμό με το πανέμορφο τοπίο της πόλης Boom του Βελγίου, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα μαγική. Περίπου 14-15 σκηνές ή και περισσότερες στήνονται στο τεράστιο αυτό φεστιβάλ, με το κάθε πάλκο να έχει τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα, ενώ πέρα από τα καλλιτεχνικά events, υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για ζευγάρια και για παρέες φίλων, αλλά και πανέμορφες λίμνες που μπορεί ο καθένας να τις επισκεφθεί και να αποδράσει για λίγο.

Από την αρχή του φεστιβάλ μέχρι σήμερα, στην TommorowLand έχουν δώσει το παρόν σπουδαίοι Djs, όπως ο Armin Van Burren, ο David Guetta, ο Tiesto, ο Avicii και πολλοί άλλοι. Η TomorrowLand αποτελεί πλέον ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ παγκοσμίως, ενώ είναι το πιο γνωστό σε όλη την Ευρώπη.

Για τους περισσότερους νέους είναι η Ιθάκη που κάποια στιγμή ονειρεύονται να βρεθούν και να απολαύσουν μερικές μέρες μουσικοχορευτικής φρενίτιδας. Τα ευχάριστα νέα για τους φανατικούς φίλους είναι ότι η “χειμωνιάτικη” TomorrowLand στις γαλλικές Άλπεις, θα ανοίξει τις πύλες τις και τον χειμώνα που μας έρχεται, από 14 έως 21 Μαρτίου.

Όπως μπορείτε να καταλάβετε η σύγκριση είναι πολύ δύσκολη ανάμεσα σε δύο κομβικά φεστιβάλ για την ιστορία της μουσικής. Απευθύνονται σε εποχές διαφορετικές, με άλλες ανάγκες, άλλες ιδέες και άλλες καταστάσεις. Μια σύγκριση από κάποιον σαν τον υποφαινόμενο θα ήταν αφελείς και εντελώς μονολιθική. Την απάντηση δεν μπορεί παρά να την δώσει ο κάθε αναγνώστης ξεχωριστά διαβάζοντας ως ειπώθηκαν παραπάνω.

Και τα δύο έχουν την φιλοσοφία της ανθρώπινης ενότητας μέσω της μουσικής, του χορού και της απελευθέρωσης. Το ένα διήρκεσε μονάχα ένα τετραήμερο του 1969 και το άλλο λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι (και χειμώνα πλέον) τα τελευταία 15 χρόνια. Και τα δύο έχουν να κάνουν με την μουσική, την αγάπη και την ελευθερία. Και τα δύο έχουν να κάνουν με τη μουσική.

Θανάσης Πάνου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top