Oι ανθρώπινες σχέσεις μέσα από το Anne With An E | Πάστα Φλώρα

«Το να σε νοιάζει αν οι άλλοι είναι καλά θα είναι πάντα η σωστή επιλογή.»

Για όσους με ξέρουν στην καθημερινή μου ζωή, είναι ευδιάκριτο ότι από τότε που είδα το Anne With An E, αυτή την πολύ γλυκιά και σημαντική ιστορική σειρά, έγινε η αγαπημένη μου όλων των εποχών. Ο λόγος που δεν έγραψα μια ολοκληρωμένη, «σωστή» κριτική για αυτή είναι το ότι θα είχα τόσα πολλά να πω που θα χρειαζόμουν όχι ένα, αλλά τουλάχιστον τέσσερα άρθρα, διότι είναι τόσα τα θέματα που πραγματεύτηκε, που μόνο έτσι θα μπορούσα να είμαι δίκαιη.

Για αυτό το λόγο, αποφάσισα, στο σημερινό άρθρο σήμερα, να μιλήσω για τις ανθρώπινες σχέσεις, τόσο σε όσους έχουν δει τη σειρά όσους και δεν έχουν ιδέα τι πραγματεύεται, μέσα από το πρίσμα της και στη δική μας κοινωνία. Η σειρά αφορά στην ιστορία ενός ορφανού κοριτσιού, της μικρής ονειροπόλας Αν Σίρλει, που, με την εξυπνάδα της και τον τρόπο της να βλέπει την ομορφιά στα πάντα, καταφέρνει να κερδίσει τη συμπάθεια των κατοίκων του Άβονλι, στο οποίο πηγαίνει επειδή υιοθετείται, και να τους μάθει να πολεμούν τις διακρίσεις, τα στερεότυπα, και να ενδιαφέρονται για τους γύρω τους.

Ένα από τα πολλά θέματα που έκαναν την εμφάνισή τους με πολλαπλούς τρόπους στη σειρά ήταν αυτό των σχέσεων, αυτής της κλωστής, άλλες φορές χοντρής και άλλες λεπτής, που δένει την καρδιά μας μαζί με αυτή άλλων ατόμων, οικογένειας, φίλων, συντρόφων, κάποιου τυχαίου ατόμου που φάνηκε να μας καταλαβαίνει… Η σειρά έδειξε με τον πιο όμορφο και αυθεντικό τρόπο όλες αυτές τις παραλλαγές των σχέσεων, από τον Μάθιου και τη Μαρίλλα, τα αδέρφια που υιοθέτησαν την Αν και δεν ήξεραν ότι χρειαζόταν ένα ακόμα άτομο στη μικρή τους οικογένεια, μέχρι τον Γκίλμπερτ και τον Σεμπάστιαν που απέδειξαν ότι το να μοιράζεσαι κοινές εμπειρίες με κάποιον μπορεί να σε δέσει μαζί του με μοναδικό τρόπο. Μέσα στο φάσμα της οικογένειας, η Αν μας έδειξε οικογένειες με υιοθετημένα παιδιά, διαφυλετικές οικογένειες, οικογένειες φίλων και οικογένειες με καθημερινούς απλούς καυγάδες, χαρά, λύπη, όνειρα και η ομπρέλα των ανθρώπινων συναισθημάτων.

Και στον τομέα της φιλίας, μέσα από το δέσιμο της Αν και της Νταιάνα, η σειρά μίλησε για τις αδερφές ψυχές που κατά καιρούς γνωρίζουμε, που αποτελούν κομμάτι της περιπέτειάς μας και θα τους ακολουθούσαμε παντού. Μιλάω φυσικά για τους φίλους μας με τους οποίος πολλές φορές μοιραζόμαστε τις ίδιες σκέψεις και που πέρα από κάθε τι, είναι δίπλα μας. Μου άρεσε τόσο πού που η φιλία δεν κρύφτηκε κάτω από τον έρωτα και δεν θεωρήθηκε κάτι κατώτερο ή λιγότερο όμορφο, όπως συμβαίνει συνήθως στις σειρές. Η Αν και η Νταιάνα ήταν οι επιστήθιες φίλες κάτω από το φεγγάρι, που έφτιαξαν το δικό τους κώδικα και απέδειξαν ότι κάθε διαφορά σαρώνεται από την εσωτερική σύνδεση δύο φίλων.

Φυσικά η σειρά μίλησε και για τις ερωτικές σχέσεις, και συγκεκριμένα για το ότι μία τέτοια σχέση πρέπει να εμπεριέχει αμοιβαία αγάπη και σεβασμό, και να κάνει όλους τους συντρόφους να νιώθουν το ίδιο όμορφα και ασφαλείς. Τόνισε ότι δεν πρέπει μία ερωτική σχέση να αποτελεί τη μόνη διαφυγή ενός ανθρώπου στη ζωή, και μίλησε για το σεβασμό στην επιλογή και την επιθυμία, τη συγκατάθεση στις ερωτικές συνευρέσεις, τόσο τα ετερόφυλα όσο και τα ομόφυλα ζευγάρια, και το πένθος για την απώλεια ενός συζύγου. 

Tέλος, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ σε κάθε άλλο είδος δεσμού που μπορεί μέσα από τη σειρά να φανεί, όπως τη σχέση μεταξύ ενός ατόμου και του μέντορα-δασκάλου του, που φαίνεται τόσο από τη σχέση της Αν με τη Μις Στέισι όσο και από τη σχέση της με την έμπνευσή της, τη Μις Τζόζεφιν. 

Γενικά μιλώντας, η σειρά καταφέρνει να αγγίξει το εύρος των ανθρώπινων συναισθημάτων με απίστευτα τρυφερό και παντοδύναμο τρόπο, και την προτείνω για όσους θέλουν να δουν μέσα από τα μάτια ενός μικρού κοριτσιού που εξελίσσεται σε δυναμική και σκεπτόμενη γυναίκα κάθε μορφή δυνατή σχέσης, κάθε δυσκολία και χαρά, και κάθε ίχνος των στοιχείων που μας κάνουν ανθρώπους.

 

Μαρία Επισκόπου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top