Τα 7 πιο ενδιαφέροντα βιβλιοπωλεία του κόσμου | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Αναστασία Παπαδοπούλου

Μμμμμ.. δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ είμαι από αυτούς τους τουρίστες που τους αρέσει να χάνονται στα σοκάκια, να ανακαλύπτουν ντόπια μαγαζιά, να μιλάνε με τους κατοίκους, να κάνουν φιλίες και πάνω απ’όλα να βρίσκουν τη γωνιά τους με ένα καφέ και ένα καλό βιβλίο. Τί καλύτερο λοιπόν από ένα βιβλιοπωλείο για να φιλοξενήσει όλα τα θέλω μου και να ξεδιψάσει την περιέργειά μου. Στον κόσμο, υπάρχουν χιλιάδες εκατομμύρια βιβλιοπωλεία που αξίζει να επισκεφθεί κανείς και κάθε ένα είναι μοναδικό, αλλά βέβαια υπάρχουν και αυτά τα 7 που όλοι θέλουν να μπουν και να δουν με τα μάτια τους!

1. Shakespeare&Company, Paris

Βγαλμένο από παραμύθι, το επίκεντρο της τότε “χαμένης γεννιάς” του Hemingway, του Ezra Pound, του James Joyce και τόσων άλλων, με δαιδαλώδεις διαδρόμους, ξύλινες σκάλες και δερματόδετα βιβλία, σπάνια και πολύτιμα, με θέα στην Παναγία των Παρισίων για τα ζεστά καλοκαίρια, και με δερμάτινους και βελούδινους καναπέδες, αυτό το βιβλιοπωλείο έχει να προσφέρει ακόμη περισσότερα. Όπως για παράδειγμα ένα κρεβάτι, για όσους επιθυμούν να μείνουν εκεί με μόνο όρο να διαβάζουν ένα βιβλίο την ημέρα και να βοηθούν στο μαγαζί. Ζεστός φωτισμός, γραφομηχανές για όσους έχουν έμπνευση της στιγμής, πιάνο για τους γνώστες, και ειδίκευση στην αγγλόφωνη λογοτεχνία είναι όλα αυτά που το χαρακτηρίζουν. Η Ιστορία του τεράστια, αλλά όποιος θέλει να τη μάθει απλά ας ρωτήσει εκεί και δε θα χάσει!

2. Prairie Lights, Iowa

Όταν άνοιξε ήταν το μοναδικό μαγαζί στην πόλη που πουλούσε τους New York Times. Πλέον στο βιβλιοπωλείο βρίσκει κανείς πάνω από 85.000 τίτλους, μπορεί να παραγγείλει ή και να βρει on-line κάθε έναν από αυτούς. Οργανώνονται συνεχώς σεμινάρια δημιουργικής γραφής,γίνονται λέσχες βιβλίων με διαφορετικές θεματολογίες, παρουσιάσεις βιβλίων και ομιλίες. Επίσης υπάρχει τεράστια ποικιλία βιβλίων ποίησης, περιοδικών, βιβλία που έχουν γίνει αυτοέκδοση, μεγάλο τμήμα μυθοπλασίας, συλλογή διαφόρων δοκιμίων, και επίσης βιβλία για τη φύση και φυσικά βιβλία για το μπειζμπολ. Α! Και φυσικά το προτιμάει και ο Obama!

3. Powell’s City of Books, Portland

Σε ποιο βιβλιοπωλείο που ξέρετε σας δίνουν χάρτη, (ναι επειδή τον χρειάζεστε?) εκτός από το Powell’s city of Books? Που είναι και ανεξάρτητη αλυσίδα βιβλιοπωλείων με πωλήσεις σε όλο τον κόσμο! Είναι περίφανοι για αυτό, ειδικά τώρα που ανοίγουν πολλά μεγάλα βιβλιοπωλεία αλλά αυτοί συνεχίζουν να έχουν αντίκτυπο στον κόμσο μέσω της δημιουργικής τους προσέγγισης. Προσφέρεται πάντα καφές για να απολαύσετε καθώς περιπλανιέστε στους ατελείωτους διαδρόμους του και ίσως έχετε και την ευκαιρία να ανακαλύψετε μία χαμένη τέχνη απόκρυψης λέξεων.

4. El Ateneo Grand Splendid, Buenos Aires

Το El Ateneo Grand Splendid ήταν ένα θέατρο 100 χρόνων που σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Peró και Torres Armengol, οι νωπογραφίες στην οροφή έγιναν από τον Nazareno Orlandi ενώ οι κολώνες από τον γλύπτη Troiano Troiani και τώρα είναι από τα πιο όμορφα και ξακουστά βιβλιοπωλεία και για την ακρίβεια το 2ο παγκοσμίως. Παρά την ανακαίνιση του θεάτρου ύστερα από την πτώχευση αλλά και την άμεση σωτηρία του, τα καθίσματα στον εξώστη αλλά και η σκηνή παραμένουν στο χώρο για όποιον θέλει να αρπάξει ένα από τις παλαιές αλλά και κανούριες εκδόσεις και να καθίσει με την ηρεμία του να διαβάσει.

5. Munro’s Books, Victoria, Canada

Το τρίτο καλύτερο στη σειρά σε όλο τον κόσμο. Το 1963, ακριβώς μισό αιώνα προτού κερδίσει το βραβείο Νόμπελ στη λογοτεχνία, η Alice Munro μαζί με το σύζυγό της Jim, αποφάσισαν να ανοίξουν το βιβλιοπωλείο σε μία νεοκλασική παλιά τράπεζα, διακοσμημένη με πανέμορφα υφάσματα, στην Παλιά Πόλη, στη Βικτώρια, στη Βρετανική Κολούμπια.Το υλικό ανάγνωσης ήταν πάντα επιλεγμένο με αγάπη και ανανεωνόταν διαρκώς έως και σήμερα στοχεύοντας στην υψηλή ποιότητα.

6. Cafebreria el Pendulo, Mexico

Σε μία από τις πιο όμορφες και πιο νεανικές γειτονιές, χωρίς να το πιάνει το μάτι σου βρίσκεται το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο. Μπαίνοντας κανείς προσέχει τα χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία που κρατάει ο χώρος, καθώς από το 1940 ήταν σπίτι και ύστερα ανακαινίστηκε. Όλοι οι τοίχοι είναι γεμάτοι με ράφια και βιβλιοθήκες με βιβλία, από επάνω έως κάτω, ενώ ο χώρος που μένει είναι διακοσμημένος με φυσικά και μη λουλούδια και φυτά. Υπάρχουν συλλογές από σπάνιες εκδόσεις αλλά και σύγχρονες, στα αγγλικά και στα ισπανικά, κασέτες, βίντεο, μουσικές συλλογές, ταινίες και άλλα συλλεκτικά για τους λάτρεις του “αθλήματος”. Επίσης όποιος θέλει μπορεί να απολαύσει καφέ και φαγητό στην καφετέρια του καταστήματος, αλλά και ζωντανή μουσική ορισμένα απογεύματα, αρκεί να είναι τυχερός!

7. Atlantis Books, Σαντορίνη

Θα ήταν κρίμα να μην έχουμε κι εμείς ένα βιβλιοπωλείο ξακουστό να προσφέρουμε στους βιβλιοφάγους του κόσμου κι αυτό βρίσκεται στη Σαντορίνη. Όταν μια παρέα φίλων από Κύπριους, Άγγλους και Αμερικάνους βρεθεί σε ένα νησί και το ερωτευτεί, έχει αυτό το αποτέλεσμα. Με βιβλία από όλο τον κόσμο, και σεβόμενοι την ιδιαιτερότητα του νησιού όπως και το αρχιτεκτονικό του στοιχείο, άνοιξαν ένα χώρο με τη δική του ομορφιά και πινελιά η οποία μόνο προσφέρει στις ομορφιές του νησιού. Κάθε χρόνο, τα καλοκαίρια, το βιβλιοπωλείο οργανώνει φεστιβάλ βιβλίου και φιλοξενεί ανθρώπους που είτε εκπροσωπούν την τέχνη είτε τρέφονται με αυτήν.

See Also
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top