Τα πέντε μικρά γουρουνάκια – Agatha Christie | Πάστα Φλώρα

Δεκαπέντε χρόνια πριν, η όμορφη Κάρολαϊν Κρέιλ καταδικάστηκε για τον φόνο του συζύγου της. Τώρα η κόρη της αναθέτει στον Πουαρό να αποκαταστήσει τη μνήμη της. Υπήρχαν ακόμη πέντε ύποπτοι και όσο το σκέφτεται ο Πουαρό τόσο επανέρχεται στο μυαλό του εκείνο το παιδικό τραγουδάκι με τα πέντε γουρουνάκια – το ένα πήγε στην αγορά, το άλλο στο σπίτι κλείστηκε καλά, και πάει λέγοντας. Κάποιο από τα πέντε γουρουνάκια, όμως, ίσως έκανε έναν φόνο και μένει ακόμη ατιμώρητο. Αν είναι έτσι, όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει, όσα αποδεικτικά στοιχεία κι αν έχουν καταστραφεί, ο δαιμόνιος ντετέκτιβ θα το βρει, βάζοντας τη λογική του να δουλέψει.


Η αγάπη μου για τη βασίλισσα της αστυνομικής λογοτεχνίας Agatha Christie είναι γνωστή πλέον και η επιθυμία μου να διαβάσω όλα της τα μυθιστορήματα ανεξαιρέτως θα μπορούσε, να θεωρηθεί “στόχος ζωής”. Όσα βιβλία της έχω διαβάσει μέχρι τώρα αποδείχθηκαν αξία της φήμης τους και φυσικά το συγκεκριμένο δεν αποτελεί εξαίρεση.


Ο ανεπανάληπτος Ηρακλής Πουαρό επιστρέφει σε μια ακόμη ιστορία για να κάνει μια βουτιά στο παρελθόν και να αποδώσει -έστω και καθυστερημένα- δικαιοσύνη αποκαλύπτοντας την αλήθεια πίσω από τη δολοφονία του φημισμένου ζωγράφου Άμιας Κρέιλ και αποκαθιστώντας την τιμή της συζύγου του, σε ένα μυθιστόρημα ευφυέστατο γεμάτο αγωνία και μυστήριο που η πρωτοτυπία του έγκειται στην προσπάθεια του διάσημου ντετέκτιβ και εξιχνιάσει μια υπόθεση όπου έλαβε χώρα δεκαέξι χρόνια πριν, κλειστή με όλες τις απτές αποδείξεις να έχουν σβήσει μέσα στο χρόνο. Ο τρόπος μέσω του οποίου γίνονται οι καταθέσεις των μαρτύρων είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντας και πρωτότυπος καθώς ο Πουαρό ζητά από κάθε ένα ύποπτο ξεχωριστά να καταγράψει τις αναμνήσεις του από τη μέρα του εγκλήματος. Η προσέγγιση του πολυμήχανου ντετέκτιβ βασίζεται στη διαφορετική οπτική αντίληψη των μαρτύρων.

Είναι ευρέως γνωστό ότι το κάθε άτομο αντιλαμβάνεται διαφορετικά τα γεγονότα. Μια κατάσταση στην οποία συμβάλλουν τα προσωπικά του βιώματα, η συναισθηματική κατάσταση, οι προκαταλήψεις από τις οποίες διακατέχεται κλπ. Κατά αυτόν τον τρόπο δύο άτομα μπορούν να δώσουν δύο διαφορετικές ερμηνείες του ίδιου περιστατικού. Στη δεδομένη περίπτωση έχουμε πέντε μάρτυρες και επομένως ισάριθμες μαρτυρίες γεγονός που πολλές φορές οδηγεί σε επανάληψη, όμως τόσο ο αναγνώστης όσο και ο Πουαρό καταφέρνουν να εκμαιεύσουν πλήθος πληροφοριών για την προσωπικότητα των χαρακτήρων του βιβλίου και την υπόθεση της δολοφονίας.

Τέλος ο μικρόσωμος Βέλγος Ντετέκτιβ με το στριφογυριστό μουστάκι κατάφερε να με εντυπωσιάσει για μια ακόμη φορά. Η ανεξάντλητη ευφυΐα και οξυδέρκεια του σε συνδυασμό με τον ορθολογικό τρόπο σκέψης του και την απλή επαγωγική μέθοδο που χρησιμοποιεί για να καταλήξει στα συμπεράσματα του τον καθιστά ίσως τον αγαπημένο μου χαρακτήρα της Agatha Christie. Μέσω των εφευρετικών και πρωτότυπων ερευνητικών του μεθόδων καταφέρνει, να αποδείξει περίτρανα, ότι η επιτυχία δεν σχετίζεται με την ηλικία αλλά την ορθή χρήση του νου «Δεν έχω ανάγκη να σκύψω και να μετρήσω τα αποτυπώματα των υποδημάτων, να μαζέψω τις γόπες των τσιγάρων και να εξετάσω τα τσακισμένα γρασίδια. Μου αρκεί να καθίσω στην καρέκλα μου και να σκεφτώ» και να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους Ντετέκτιβ όλων των εποχών.


Βαθμολογία: 9/10

Τίτλος: Τα πέντε μικρά γουρουνάκια/Five little pigs

Συγγραφέας: Agatha Christie 

Εκδόσεις: Ψυχογιός 

Αριθμός σελίδων: 296

Ευχαριστώ θερμά τις εκδόσεις Ψυχογιός για το αντίτυπο του βιβλίου, που μου διέθεσαν.

Ιωάννα Δημητσάνου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top