Είδαμε: Κατανόησε με ή σε καταβροχθίζω! | Πάστα Φλώρα

«Πού θα πας εκεί …στην Βόρεια Αμερική, «πού θα πας… εκεί»

Ωραία μωρέ είναι να αφήνουμε τρόφιμα στα καλάθια του σούπερ μάρκετ για τους απόρους, μερικά παλιά ρούχα στην εκκλησία και κούτες παιχνίδια στο Χαμόγελο του παιδιού. Έτσι κάπως αισθανόμαστε ότι εξιλεωνόμαστε και δείχνουμε την ενσυναίσθηση μας για τους πρόσφυγες και τα παιδιά αυτών και όχι μόνο. Αν δεν θέλετε να ταρακουνηθείτε για το πώς ζουν τα παιδιά των «hot spots» (τόποι διαβίωσης προσφύγων) αν η προπαγάνδα της UNICEF και της UNESCO με τα αποστεωμένα παιδιά δεν σας γρατζουνάει για ημέρες το μυαλό, τότε σίγουρα αποφεύγετε τα viral news των ειδήσεων σχετικά με την παιδεραστία, το trafficking των ανηλίκων και των «μοντέρνων» παιδιών σκλάβων.

Ωστόσο μας ρουφάει η ρουτίνα και το άγχος για εξέλιξη και καριέρα, λησμονούμε την ανθρωπιά μας, τις αξίες μας και περισσότερο την ταυτότητα μας ως ενήλικες. Ενήλικας σημαίνει έχω ευθύνη για τα παιδιά και περισσότερο για τον κόσμο που μεγαλώνουν και αναπτύσσονται. Ενήλικας δεν σημαίνει έφυγα από τους γονείς μου, ενήλικας επίσης δεν σημαίνει επιτυχημένος επαγγελματίας. Ενήλικας είναι αυτός που έχει στην μία όψη της ταυτότητας του την εικόνα του παιδιού που ήταν ενώ στην άλλη όψη την εικόνα του ενήλικα που έγινε (και όχι αυτού που θα ήθελε να είναι).

Η Διεθνής Αμνηστία παραχωρεί αληθινές μαρτυρίες παιδιών για μια παράσταση-ντοκουμέντο, σε ένα κείμενο σμιλευμένο από την θεατρική ομάδα Ανδρομέδα και την μαεστρική σύνθεση του Κοραή Δαμάτη. Ο τελευταίος υπογράφει και την σκηνοθεσία του «κατανόησε με ή σε καταβροχθίζω», ενώ το υλικό των ερευνών και οι συνεντεύξεις των κοριτσιών της ομάδας Ανδρομέδας, ξεπερνούν κάθε ανθρώπινη φαντασία. Η Φανή, η Ντίνα, η Σοφία, η Αναστασία, ο Αντώνης, ο Δημήτρης και ο Γιάννης είναι νέοι και ευαίσθητοι ηθοποιοί. Δανείζουν την ψυχή και την φωνή τους στις κούκλες της Ελένης Σουμή και τους δίνουν ζωή. Όμως αντί για  κουκλοθέατρο, προκαλείται πόνος και θρήνος από τις σπαρακτικές και άδικες ιστορίες των κακοποιημένων παιδιών που υποδύονται, των παιδιών που εμπορεύονται, των παιδιών-στρατιωτών και των βασανιστικά κακοποιημένων κοριτσιών από συγγενικά πρόσωπα.

Αν θέλετε να αφουγκραστείτε την ψυχολογία του «δρόμου» που αγριεύει,  σκληραίνει τις αθώες παιδικές προσωπικότητες, τις μεταλλάσσει άλλοτε σε αυτόχειρες βομβιστές κι άλλοτε σε μέλη της Τζιχάντ,  τότε επισκεφτείτε την σκηνή του θεάτρου Vault, στον 3ο όροφο. Στο τέλος μην βιαστείτε να φύγετε, δώστε χρόνο στον εαυτό σας να μιλήσετε με την ομάδα των κοριτσιών της Ανδρομέδας αφού πάρετε όλα τα συναισθήματα τους, τότε φύγετε και αναρωτηθείτε πόσο σωστοί ενήλικες και δίκαιοι πολίτες είσαστε. Όσο και να προσπαθήσετε να αποβάλετε τις φωτογραφίες των ταλανισμένων παιδιών που κάνουν μπροστά στα μάτια σας διαδήλωση με τις τρεμάμενες φωνές των ηθοποιών να δηλώνουν το κλάμα τους σε κάθε γωνία του πλανήτη. Δεν θα τα καταφέρετε. Θα έχουν αποτυπωθεί βαθειά μέσα στο κεφάλι σας και την καρδία σας.

 Ένα θερμό Μπράβο σε όλους τους συντελεστές!

«Πού θα πας εκεί …στην Βόρεια Αμερική, να δεις και τον Ερμή να παίζει μουσική…!» «πού θα πας εκεί…»

 

 

 

Ηλέκτρα Σιαλμά, MSc

Ψυχοθεραπεύτρια –www.elektrasialma.gr

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top