Είδαμε: Talking Heads | Πάστα Φλώρα

Οι γυναικείες ερμηνείες που φέρουν την ηθοποιό διαφορετικά ερμηνευτικά μονοπάτια μέσα στην ίδια παράσταση σπανίζουν στην αθηναϊκή θεατρική σκήνη. Το κενό αυτό καλύπτει με δεξιοτεχνία η θεατρική παράσταση «Talking Head».

Οι μονόλογοι του βρετανού συγγραφέα Άλαν Μπένετ υπό τον γενικό τίτλο «Talking Head» πρωτοπαρουσιάστηκαν  την δεκαετία του ’80 στο BBC. Τα τρία πρώτα επεισόδια της σειράς, με αντίστοιχους τίτλους  «Πατατάκι μέσα στη ζάχαρη», «Κρεβάτι ανάμεσα στις φακές», «Μία κυρία των γραμμάτων» παρουσιάζονται στο θέατρο 104 στην σπουδαία ερμηνεία της  Πηνελόπης Σταυροπούλου και σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαδάκη.

Ο Μπένετ στα έργα του καταφέρνει μέσα από μικρές λεπτομέρειες ή στιγμιότυπα της καθημερινότητας να περιγράφει το μείζον της ανθρώπινης ζωής. Οι τρεις μονόλογοι, ανθρωποκεντρικοί χωρίς στολίδια, περιγράφουν ήρωες περιθωριοποιημένους αλλά όχι περιθωριακούς. Έναν μεσήλικα που πάσχει από κάποια ψυχική νόσο και ζει με την μητέρα του, η αλκοολική γυναικά ενός πάστορα και μια μοναχική γυναικά που θεωρεί καθήκον της να είναι ενεργή πολίτης, όλοι τους άνθρωποι αποκομμένοι από το περιβάλλον τους πάρα την επιφανή κοινωνική τους θέση. Η μοναξιά και ο φόβος  που καταλήγουν στον εγκλεισμό ως κεντρικοί άξονες του έργου καταφέρνουν να νικηθούν μέσα από τις διαφορετικές πορείες του  Γκράχαμ, της Σούζαν και  της Αϊρήν. Οι στραμμένοι με έναν παιδικό τρόπο προς τον εαυτό τους ήρωες, τραυματισμένοι και πληγωμένοι, τελικά  απευθύνονται έξω από τους ίδιους δίνοντας στο έργο χαρακτήρα οικουμενικό και διαχρονικό. Ερμηνευμένοι από την ίδια ηθοποιό, η οποία μάλιστα μεταμορφώνεται από τον έναν ρόλο στον άλλο πάνω στην σκηνή, γενούν ερωτήματα για κοινωνική συνοχή, τον ρατσισμό και αποδοχή.

Η Πηνελόπη Σταυροπούλου με την καθοδήγηση του Βαγγέλη Παπαδάκη αναδεικνύει τους ήρωες εκθέτοντας τις πιο σκληρές πλευρές τους, με τρόπο ρεαλιστικό ρομαντικό αλλά και στιγμές αυτοσαρκασμού και ειρωνείας. Καταφέρνει, μάλιστα, οι ερμηνείες της να είναι ισορροπημένες  αναδεικνύοντας  ισότιμα και τους τρεις.  Ενσαρκώνει τους προβληματισμούς και τα προβλήματα των ηρώων και παρουσιάζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους τόσο του καθένα ξεχωριστά όσο και των τριών ως αδιάλυτο ενιαίο σύνολο. Στην δημιουργία της ενιαίας συνύπαρξης συμβάλει και το κουτί- σπίτι, το οποίο το μοναδικό και ίδιο σκηνικό στοιχείο και στους τρεις μονολόγους.

Αν και το κείμενο είναι γραμμένο πριν τριάντα χρόνια, η παράσταση αυτή, δεν αφορά παρά μόνο το σήμερα, τόσο στα θεατρικά και σκηνοθετικά της στοιχεία όσο και στους κοινωνικούς προβληματισμούς που γεννά.

Μαρίνα Καλλέργη

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top