Συνέντευξη τύπου για την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Συλβάνα Παπαϊωάννου

Την Τρίτη 23 Ιουλίου, είχαμε την τιμή να παρευρεθούμε στη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της παράστασης «Προμηθέας Δεσμώτης», με την οποία συμμετέχει φέτος το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στις 9 & 10 Αυγούστου (και σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα).

Μια συνέντευξη τύπου, κάθε άλλο παρά τυπική. Όλοι οι συντελεστές με την σειρά τους είπαν δύο λόγια για το τι σημαίνει το έργο για εκείνους. Μίλησαν συγκινημένοι τόσο για την ευκαιρία να συνεργαστούν με την Kathryn Hunter και τον Σταύρο Τσακίρη, αλλά και για το ίδιο το έργο το οποίο είναι πιο σύγχρονο παρά ποτέ. Όπως εύστοχα τόνισε ο Δημήτρης Πιατάς, είναι ψυχολογικό-σύγχρονο θέατρο του τότε στο τώρα, ένα θέατρο με αέρα Μπέκετ.

Την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Σταύρος Τσακίρης, με τον «Προμηθέα Δεσμώτη» να είναι η πέμπτη παράστασή του για το φεστιβάλ Επιδαύρου. Μίλησε από καρδιάς για την παράσταση, ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του έναν έναν προσωπικά και αναφέρθηκε στο πόσο τυχεροί είμαστε που υπάρχει η Kathrin Hunter στο παγκόσμιο θέατρο.

«Ο Προμηθέας θα λυθεί όταν βγάλουμε από το μυαλό μας όλες τις προκαταλήψεις».

Τον ρόλο του Προμηθέα θα ενσαρκώσει η Kathryn Hunter, η οποία πρώτη φορά ερμηνεύει στα ελληνικά. Δήλωσε ότι νιώθει πολύ τυχερή, καθώς θεωρεί ότι είναι μεγάλη τιμή και δώρο να βρίσκεται στην Επίδαυρο. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, με μια αγνή ειλικρίνεια, ότι φοβήθηκε στην αρχή τον ρόλο, αλλά τελικά είναι πολύ χαρούμενη που συνεργάζεται με τόσο αξιόλογους ηθοποιούς.

Ο Νικήτας Τσακίρογλου έχει τον ρόλο του κεντρικού Αφηγητή. Έχοντας στο ενεργητικό του πολυάριθμες συμμετοχές σε Αρχαίες Τραγωδίες, και ειδικά δύο φορές στον ρόλο του Προμηθέα, αναφέρθηκε στις δυσκολίες και στο σθένος που χρειάζεται ένας ηθοποιός για να φέρει εις πέρας έναν τέτοιο ρόλο.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «η Αρχαία Τραγωδία δεν είναι για όλους του ηθοποιούς, χρειάζεται να σκύβει κανείς με ευλάβεια πάνω από το κείμενο». Δεν δίστασε, επίσης, να παραδεχτεί ότι παρόλο που έχει γαλουχηθεί στην Επίδαυρο, πάντοτε έχει τρακ.

«Ο Προμηθέας δεν είναι επαναστάτης, αμφισβητεί. Έβαλε την σκέψη στον άνθρωπο».

Ο Δημήτρης Πιατάς έχει τον ρόλο του Ήφαιστου. Αστειευόμενος, αναφέρθηκε στην σαρανταπενταετή καριέρα του και πώς σκέφτεται πάντοτε σοβαρά του κωμικούς ρόλους που δέχεται να παίξει, αλλά με ελαφρότητα δέχτηκε έναν σοβαρό ρόλο. Πρώτη φορά θα τον θαυμάσουμε σε έναν ρόλο έξω από τα συνηθισμένα.

Ο Γεράσιμος Γεννατάς έχει τον ρόλο του Ωκεανού. Ο Προμηθέας, όπως τόνισε, έρχεται για να μας κάνει να αναρωτηθούμε για όλα όσα έχουμε μέσα μας, για το ότι έχουμε πάψει να ζούμε το γεγονός, αλλά μονάχα την είδηση. Το μόνο που θα μας σώσει, συνέχισε, είναι να δουλεύουμε, να σκεφτόμαστε και να αμφισβητούμε όλοι μαζί.

Η Πέγκυ Τρικαλιώτη θα υποδυθεί την Ιώ, έναν αμιγώς γυναικείο ρόλο –όπως αστειευόμενη δήλωσε, είχε αρχικά χαρεί που θα είναι η μόνη γυναίκα στην παράσταση. Τόνισε το γεγονός ότι όλη η παράσταση είναι ομαδική δουλειά, όλοι είναι ένα. Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» δεν είναι μια παράσταση πρωταγωνιστών.

Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης έχει τον ρόλο του Κράτος. Δήλωσε, με τη σειρά του, πόσο εκτιμάει την Kathrin Hunter, η οποία συνεχώς «ψάχνει το κάτι διαφορετικό» και τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει ο Χορός στις αρχαίες τραγωδίες, δουλειά που πολλές φορές περνάει απαρατήρητη.

Τον ρόλο του Ερμή καλούνται να ερμηνεύσουν μαζί τρεις από τους πιο πολλά υποσχόμενους ηθοποιούς της νεότερης γενιάς: η Ηλιάνα Μαυρομάτη, η Αντιγόνη Φρυδά και ο Κωσταντίνος Νικούλι.

Ο Γιάννης Μετζικώφ έχει αναλάβει τα κοστούμια. Δεν δίστασε να δηλώσει ότι «Όλοι θα έπρεπε να είναι γυμνοί εκεί. Δεν έχουμε κανέναν ρεαλισμό. Και επειδή το γυμνό είναι αδύνατο έτσι που βρώμισε το βλέμμα μας καταλήξαμε στη διαχρονία» και πόσο ευτυχισμένο τον έκανε αυτή η παράσταση, αφού κατάφερε να κάνει το «δικό του», αφήνοντας τον Σταύρο Τσακίρη να νομίζει ότι «Είναι το δικό του».

Τα σκηνικά έχει αναλάβει ο Κώστας Βαρώτσος. Μίλησε για την διαχρονικότητα του έργου και για το πόσο προσμένει την εγκατάσταση του σκηνικού στο θέατρο της Επιδαύρου, καθώς έψαχνε συνεχώς την κάθετη σχέση μεταξύ ιερού και γήινου, αυτή την μεταφορά της ενέργειας.

Τέλος, την ευθύνη για την κίνηση έχει ο Marcello Magni. Συγκινημένος, δήλωσε πως είναι όνειρο να βρίσκεται στην Επίδαυρο και να συνεργάζεται με τόσο υπέροχες προσωπικότητες, καθώς και για το γεγονός ότι τον ρόλο ενσαρκώνει μια γυναίκα.

Σκηνοθετικό Σημείωμα:

«Ο Προμηθέας δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από ένα φύλο, η ανθρώπινη διάνοια δεν έχει φύλο».

Ίσως η αρχαιότερη τραγωδία.
Ίσως το πιο φωτισμένο κείμενο όλων των εποχών.

Ίσως το πιο κρυπτικό κείμενο του κόσμου.

Ίσως το πιο βλάσφημο που γράφτηκε ποτέ.

Ίσως το πιο ευσπλαχνικό κείμενο γι’ αυτό το ον που σπαράζει ανάμεσα στο πολύ φως του σύμπαντος και το βαθύ σκοτάδι που προσπαθούν να του επιβάλουν στο μυαλό.

Μέγας τυραννισμένος ο Άνθρωπος και νυν και αεί.

Αναρωτιέσαι αν η ζωή που βιώνουμε είναι μια τιμωρία που ακολούθησε το προπατορικό αμάρτημα ή μια επιλογή του ανθρώπου να ορίσει ο ίδιος τη γήινη μοίρα του.

Η φωτιά που έκλεψε ο Προμηθέας είναι το φως που συνεχίζει να καίει.

Σταύρος Σ. Τσακίρης


Ταυτότητα Παράστασης:

Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Σταύρος Σ. Τσακίρης
Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνογράφος: Κώστας Βαρώτσος
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Κίνηση: Μαρτσέλο Μάνι
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Έφη Ρευματά, Μαρία Φλωράτου
Φωτογραφίες αφίσας: Μαριλένα Αναστασιάδου
Φωτογραφίες παράστασης: Μαριλένα Σταφυλίδου
Αφίσα – Πρόγραμμα: Πέτρος Παράσχης
Παραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας –Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη
Παίζουν Kathryn Hunter, Νικήτας Τσακίρογλου, Δημήτρης Πιατάς, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Γεράσιμος Γεννατάς, Περικλής Βασιλόπουλος, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Αντιγόνη Φρυδά, Κώστας Νικούλι, Έφη Κιτσαντά, Μπέτυ Αποστόλου, Δημήτρης Παγώνης, Περικλής Σκορδίλης, Νίκος Μπακάλης, Αντώνης Βλάσσης.

Προμηθέας Δεσμώτης – Η Παράσταση

Ο αφηγητής αφού εξιστορήσει τη μάχη των θεών για την εξουσία των ουρανών και την επικράτηση του Δία, παρακολουθεί την πτώση του ανθρώπου και του μόνου υποστηρικτή του, του Προμηθέα, στη γη.

Στην κορυφή του Καυκάσου, ο Ήφαιστος και οι συνοδοί του στήνουν ένα ψηλό στύλο όπου δένουν τον τιμωρημένο Προμηθέα. Αυτός, μόνος πια, θρηνεί για την άδικη έκπτωσή του και μέμφεται την αχαριστία του Δία.

Μόνοι του συμπαραστάτες οι άνθρωποι που νίκησαν τον φόβο τους. Κάποια στιγμή φτάνει και ο Ωκεανός. Πλάσμα της φαντασίας του Προμηθέα ή πραγματικός ευσπλαχνικός Θεός; Άγνωστο. Του προτείνει να συμβιβαστεί με τον Θεό και να ζητήσει συγνώμη. Ο Προμηθέας δεν τον εμπιστεύεται και τον διώχνει. Μόνος στα δεσμά του συνεχίζει.

Μετά φτάνει η Ιώ, που φέρνει την Άνοιξη στον έρημο τόπο. Ο Προμηθέας χαίρεται, αλλά γνωρίζει ότι σύντομα η Ιώ θα χαθεί μέσα στους μεγάλους δρόμους, όπως είναι η μοίρα που της έδωσε η κατάρα της Ήρας. Έτσι και θα συμβεί. Καταχνιά σκεπάζει τα πάντα και πάλι.

Ο Προμηθέας πιο απελπισμένος από ποτέ και μόνος. Τότε εμφανίζεται ο τρισυπόστατος και ερμαφρόδιτος Ερμής που του ανακοινώνει την τελική καταδίκη του. Ο Προμηθέας χάνεται στο σκοτάδι.

“Γιατί εμένα Θεέ μου;”, αναρωτιέται για πολλοστή φορά.

Μένει παντοτινά δέσμιος περιμένοντας τον λυτρωτή του που μπορεί να μην είναι άλλος παρά η επικράτηση του πνεύματος του.

Η Ιστορία εξελίσσεται σαν ένας παλιός λαϊκός μύθος με συνεχείς ανατροπές, όπου το πραγματικό και το υπερβατικό εναλλάσσονται διαρκώς. Οι μορφές των ονείρων μιλούν, άνθρωποι πουλιά τιμωρούν και ο Ουρανός με τ’ άστρα «κατεβαίνει» στη γη. Οι εποχές αλλάζουν και μόνο ο αλυσοδεμένος άνθρωπος (μέχρι και σήμερα) περιμένει τη σωτηρία του από κάθε σκλαβιά, κάθε προκατάληψη.


ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ 2019
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
ΠΑΡ. 09/08 ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ
ΣΑΒ. 10/08 ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ
ΔΕΥ. 12/08 ΠΑΤΡΑ / ΡΩΜΑΙΚΟ ΩΔΕΙΟ
ΤΡ. 13/08 ΠΑΤΡΑ / ΡΩΜΑΙΚΟ ΩΔΕΙΟ
ΠΑΡ. 16/08 ΔΕΛΦΟΙ /ΘΕΑΤΡΟ ΦΡΥΝΙΧΟΣ
ΣΑΒ. 17/08 ΒΟΛΟΣ /ΘΕΡ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΛΟΥ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
ΚΥΡ. 18/08 ΦΙΛΙΠΠΟΙ /ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ /ΑΡΧ. ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
ΔΕΥ. 19/08 ΜΟΥΔΑΝΙΑ /ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ
ΤΡ. 20/08 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ
ΤΕΤ. 21/08 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ
ΠΕΜ. 22/08 ΛΑΡΙΣΑ / ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΑΖΑΡ
ΠΑΡ. 23/08 ΔΙΟΝ /ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ / ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΝ
ΣΑΒ.24/08 ΙΩΑΝΝΙΝΑ / ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ Ε.Η.Μ ΦΡΟΝΤΖΟΣ
TET. 28/08 ΠΑΠΑΓΟΥ / ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΠΑΠΑΓΟΥ
ΠΑΡ. 30/08 ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
ΔΕΥ. 02/09 ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ / ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΥΣ Δ. ΚΙΝΤΗΣ
ΤΡ. 03/09 ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ / ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ
ΠΕΜ. 05/09 ΒΥΡΩΝΑΣ / ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ
ΣΑΒ. 07/09 ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΑΚΕΙΟ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ για την Επίδαυρο:
https://bit.ly/2JAv4ED

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top