Βιβλία που διαβάζαμε παιδιά | Πάστα Φλώρα

Παιδικά Βιβλία για το Καλοκαίρι

Γράφει η Ιωάννα Αλεξοπούλου

Τα καλοκαίρια, όταν ήμασταν παιδιά, συνηθίζαμε να μετράμε τα μπάνια που κάναμε, τα παγωτά που φάγαμε και πολλοί από εμάς και τα βιβλία που διαβάζαμε. Απλές συνήθεις που μας έκαναν χαρούμενους. Νομίζαμε, όσα περισσότερα σημειώναμε τόσο πιο γεμάτο ήταν το καλοκαίρι μας.

Για τα μπάνια και τα παγωτά δεν έχω κάτι να γράψω. Όμως τα βιβλία, λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι, αξίζουν μια αναφορά. Ας θυμηθούμε όμορφα βιβλία που μας έφεραν πιο κοντά στη φιλαναγνωσία και οι ιστορίες τους μας έμειναν αξέχαστες. Όσοι είσαστε 30+,  θα ξυπνήσουν μέσα σας ωραίες αναμνήσεις.

ψηλά βουνά πάστα φλώρα

Τα ψηλά βουνά, Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Ένα βιβλίο που τυχαία ήρθε στο χέρια μου. Και τώρα που το σκέφτομαι τα βιβλία που έχω αγαπήσει πολύ έχουν έρθει τυχαία στα χέρια μου. Από το βιβλίο αυτό μου έχει μείνει η λαχτάρα του δασκάλου να διδάξει τα παιδιά στη φύση. Να αγαπήσουν ουσιαστικά τη μάθηση και να τους μεταλαμπαδεύσει βασικές αξίες της ζωής. Μετά από πολλά χρόνια, μπορώ να πω πως με επηρέασε –έστω κι ενδόμυχα– σ’ εκείνη την ηλικία να ακολουθήσω το επάγγελμα του εκπαιδευτικού.

Χωρίς Οικογένεια, Έκτορας Μαλό

Ένα βιβλίο αρκετά στενάχωρο για τα παιδιά, όμως η καλύτερη αφορμή να μάθουν πως η ζωή δεν είναι τόσο εύκολη εκεί έξω. Να μάθουν πως υπάρχουν παιδιά που παλεύουν για τα αυτονόητα. Τι μου έχει μείνει από αυτό το βιβλίο; Τα σπουδαία μαθήματα που δίνει για την αξία της οικογένειας, της φιλίας και της ζωής. Πολλοί θα θυμούνται και το μυθιστόρημα του ίδιου συγγραφέα με τίτλο «Με Οικογένεια» που αν και γνωρίζω την πλοκή του δεν το είχα διαβάσει.

Τα πέντε λαγωνικά-Οι πέντε φίλοι-Οι μυστικοί εφτά, Enid Blyton

Προσωπικά, μου άρεσαν τόσο πολύ αυτού του είδους τα βιβλία. Σε ωθούσαν να σκεφτείς τι γίνεται, τι κρυβόταν πίσω από τα μυστήρια που εξερευνούσε κάθε φορά η παρέα των παιδιών. Άραγε να ήταν η αφορμή που με έκανε να λατρέψω τα αστυνομικά μυθιστορήματα; Τι μου έμεινε από αυτό το βιβλίο; Η αγωνία που είχα να βρω τη λύση του μυστηρίου και η χαρά που ένιωθα,όταν την έβρισκα πολλές φορές πριν από τα παιδιά!

Ο Τρελαντώνης, Πηνελόπη Δέλτα

 Μια από τις αγαπημένες μας συγγραφείς παιδικών αναγνωσμάτων. Δυσκολεύτηκα να επιλέξω ένα εξ’αυτών, όμως θεώρησα πως άξιζε μια αναφορά αυτό που έμεινε πιο έντονα στη μνήμη μου. Οι σκανταλιές του Αντώνη, που εκνευρίζουν τους μεγάλους και κάνεις τους μικρούς να τον βλέπουν σαν ένα ήρωα. Τι μου έμεινε από αυτό το βιβλίο; Δεν ξέρω. Απλά η ζωηράδα αυτού του παιδιού μας έκανε να περνάμε καλά και να γελάμε. Βλέπετε για τα παιδιά είναι τόσο σημαντικό το γέλιο!

ζωρζ σαρρή πάστα φλώρα

Τα γενέθλια, Ζώρζ Σαρή

Έχει γράψει υπέροχα βιβλία κι έχω τη χαρά αποσπάσματα των έργων της να τα συναντώ συχνά σε σχολικά βιβλία στο μάθημα της λογοτεχνίας. Ξεχώρισα το συγκεκριμένο,καθώς με συγκινεί η ηρωίδα του έργου, η μικρή Άννα που περιμένει να γιορτάσει τα γενέθλιά της σε μια πολύ δύσκολη για την χώρα μας εποχή. Τι μου έμεινε από αυτό το βιβλίο; Τα μηνύματα που περνά περί ελευθερίας. Ένα βιβλίο-θησαυρός. Θεωρώ πως είναι καλύτερο να διαβαστεί στην εφηβική ηλικία.

πάστα φλώρα

Ο θησαυρός της Βάγιας, Ζωρζ Σαρρή

Το συγκεκριμένο βιβλίο, απευθυνόμενο κυρίως σε εφήβους κι αυτό, έχει μια υπέροχη καλοκαιρινή Ελλάδα και παιδιά. Αυτά αρκούν για να ξεκινήσει μια όμορφη περιπέτεια. Τι μου έμεινε από αυτό το βιβλίο; Ότι είναι ένα κλασικό έργο το οποίο, πίσω από την αναζήτηση του θησαυρού, αναδεικνύει με έναν μοναδικό τρόπο τις ομορφιές της χώρας μας.

πάστα φλώρα

20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα, Ιούλιος Βερν

Κλασικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που μένει αξέχαστο σε κάθε παιδί, όπως κι όλα τα έργα του ίδιου συγγραφέα. Τι μου έμεινε από αυτό το βιβλίο; Το ταξίδι που έκανα κι εγώ μαζί με τον καθηγητή Αρονάξ!

 

Υ.Γ. Το διάβασμα είναι ταξίδι, περιπέτεια, γνώση. Μην στερούμε από τα παιδιά αυτή την αίσθηση. Μετά από πολλά χρόνια, σίγουρα θα μας ευγνωμονούν. Όταν το παιδί συνειδητοποιήσει πως τα βιβλία δεν είναι μόνο τα σχολικά, τότε θα είναι ακριβώς η στιγμή που θα αγαπήσει ουσιαστικά το διάβασμα!

 

 

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top