Νέα Κυκλοφορία: Η Πρώτη Σταυροφορία -Το κάλεσμα της Ανατολής

Peter Frankopan
Η Πρώτη Σταυροφορία
 Το κάλεσμα της Ανατολής

Κυκλοφορεί την Παρασκευή 18/10

Μετάφραση: ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

ISBN: 978-960-221-830-3,
σχ. 24×17, σελ. 312, δεμένο
α΄ έκδοση Οκτώβριος 2019,
τιμή: 25,00€ (χωρίς Φ.Π.Α)

Η ανείπωτη ιστορία της Πρώτης Σταυροφορίας
Σύμφωνα με την παράδοση, όλα άρχισαν όταν ο Πάπας Ουρβανός Β΄ κάλεσε
τους ιππότες της Ευρώπης να απελευθερώσουν την Ιερουσαλήμ από το ισλάμ.
Μήπως όμως ο πραγματικός καταλύτης βρισκόταν κάπου πολύ μακριά
στα ανατολικά της Ρώμης;
Ο Πήτερ Φράνκοπαν αντικρούει εδραιωμένες ερμηνείες μιας χιλιετίας,
μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους στην  Κωνσταντινούπολη
και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
«Ένα εκθαμβωτικό βιβλίο, που συνδυάζει την εις βάθος έρευνα με την άνετη ανάγνωση. Η πιο σημαντική προσθήκη στη βιβλιογραφία περί σταυροφοριών μετά τον Στήβεν Ράνσιμαν.»
John Julius Norwich, Σύντομη ιστορία του Βυζαντίου
Η πιο σημαντική συμβολή στην αναθεώρηση των αιτίων και της εξέλιξης της Πρώτης Σταυροφορίας που έχει εκδοθεί εδώ και μία γενιά.»
Mark Whittow, Times Literary Supplement
«Σ’ αυτή τη ρέουσα και δραματική εξιστόρηση, ο Πίτερ Φράνκοπαν τοποθετεί σωστά τον αυτοκράτορα Αλέξιο στην καρδιά της Πρώτης Σταυροφορίας και προσθέτει έτσι επιδέξια μια διάσταση που συνήθως λείπει από την κατανόηση αυτού του σπερματικού γεγονότος.»
Jonathan Phillips, Η τέταρτη σταυροφορία και η λεηλασία της Κωνσταντινούπολης
«Γεμάτο με κάθε είδους βυζαντινές ίντριγκες, το βιβλίο αυτό είναι σημαντικό, πειστικά αναθεωρητικό και εντυπωσιακό ως προς την επιστημονική χρήση ολότελα νέων πηγών. Επανεστιάζει τη γνώριμη δυτική θεώρηση μέσα από τα μάτια του αυτοκράτορα της Ανατολής, παρέχοντας τον ελλείποντα κρίκο στο αίνιγμα των Σταυροφοριών».
Simon Sebag Montefiore, Ιερουσαλήμ – Η βιογραφία
Αποσπάσματα από το βιβλίο:
«Ανησυχητικά μαντάτα κατέφθασαν από την Ιερουσαλήμ και την πόλη της Κωνσταντινούπολης και βρίσκονται τώρα συνεχώς στον νου μας: ήτοι, ότι η φυλή των Περσών, ένας ξένος λαός, ξεχασμένος από τον Θεό … έχει εισβάλει στους τόπους των χριστιανών [και τους έχει] ξεκληρίσει με σφαγές και λεηλασίες και εμπρησμούς».
ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΤΗΣ ΡΕΜΣ
«Μια πρεσβεία του αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης ήρθε στη σύνοδο και παρακάλεσε την αυτού εξοχότητα τον Πάπα και όλους τους πιστούς του Χριστού να συνδράμουν στην υπεράσπιση εναντίον των ειδωλολατρών της Αγίας Εκκλησίας, που είχε σχεδόν αφανιστεί σ’ αυτή την επαρχία από τους άπιστους που είχαν φτάσει μέχρι τα τείχη της Κωνσταντινούπολης.».
ΒΕΡΝΟΛΔΟΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ
«Κατ’ ουσίαν, ο αυτοκράτορας έμοιαζε με σκορπιό· ενώ δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς από το πρόσωπό του, καλά θα κάνεις να αποφύγεις να σε τσιμπήσει η ουρά του».
ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΤΗΣ ΤΥΡΟΥ
«Κέλτες άρχισαν να καταφθάνουν καθένας απ’ τα μέρη του με τα όπλα τους και τ’ άλογά τους κι όλη την άλλη πολεμική προπαρασκευή. Γεμάτοι ζήλο και ορμή πλημμύριζαν όλους τους δρόμους. Τους Κέλτες εκείνους στρατιώτες ακολουθούσαν άνθρωποι άοπλοι, πλήθος αμέτρητο σαν την άμμο και σαν τ’ άστρα, με φοινικόκλαδα και σταυρούς στους ώμους … σαν ποτάμια που συρρέουν από παντού, ορμούσαν πανστρατιά στα δικά μας εδάφη».
ΑΝΝΑ ΚΟΜΝΗΝΗ
Ο Peter Frankopan είναι καθηγητής Παγκόσμιας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου είναι επίσης ερευνητικός εταίρος στο Worcester College και Διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών. Ειδικεύεται στην ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στον 11ο αιώνα και στην ιστορία της Μεσογείου, της Μικράς Ασίας και της Μέσης Ανατολής, της Ρωσίας και των Βαλκανίων, καθώς και στις σχέσεις χριστιανισμού και ισλάμ. Ασχολείται επίσης με τη μεσαιωνική ελληνική γραμματεία (έχει μεταφράσει την Αλεξιάδα για τα Penguin Classics) και με τις διπλωματικές και πολιτιστικές ανταλλαγές ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη και τον ισλαμικό κόσμο, τη δυτική Ευρώπη και τις ηγεμονίες των Βαλκανίων. Αρθρογραφεί στον διεθνή τύπο (The New York TimesFinancial TimesGuardian κ.α.) και έχει χαρακτηριστεί «ο ροκ σταρ ιστορικός των ημερών» (The New Statesman).
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top