Απληστία εμπειριών | Πάστα Φλώρα

Τι κι αν οι πράξεις μας έχουν συνέπειες; Το σκέφτηκες ποτέ ότι οι πράξεις σου ενδεχομένως θα έχουν συνέπειες; Εγώ δυστυχώς όχι!

Ξέρεις τι έχω συνειδητοποιήσει τελευταία; Ότι μας έχει παρασύρει ο σύγχρονος τρόπος ζωής τόσο έντονα, ώστε μεταφέρεται η ισχύουσα νοοτροπία και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Ίσως αυτό εντείνεται σε άτομα που δεν έχουν βιώσει «άλλες εποχές». Γιατί υπάρχουν άτομα τα οποία δεν έπαιξαν ιδιαίτερα στις γειτονιές και δε μάτωσαν τα γόνατά τους.

Υπάρχουν άτομα τα οποία δεν αντιλαμβάνονται την αξία της υπομονής και της αναμονής, επειδή έμαθαν να τα έχουν όλα έτοιμα. Αυτά τα άτομα άμα ήθελαν να μιλήσουν με κάποιον, δε χρειαζόταν να περιμένουν να τον δουν, να τον ψάξουν. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να ανοίξουν το κινητό τους και να στείλουν ένα μήνυμα.

Και όχι, δεν δαιμονοποιώ την τεχνολογία εννοείται. Απλώς προσπαθώ να καταλάβω και να εξηγήσω την σύνδεση μεταξύ εποχής και συμπεριφορών. Είναι αλήθεια ότι έχουμε μάθει πλέον στο γρήγορο και εύκολο, έτσι; Η παγίδα είναι ότι το γρήγορο και εύκολο αποδεικνύεται συχνά ευτελές. Αντιλαμβάνομαι μέσα από αρκετά παραδείγματα της καθημερινότητάς μου ότι δε χτίζουμε πλέον ουσιαστικές σχέσεις.

Χρησιμοποιώ α’ πληθυντικό έναντι του α΄ενικού, για να μοιραστώ μαζί σας το βάρος μου, γιατί ξέρω ότι κάποιοι από σας θα καταλάβετε ή ίσως και να ταυτιστείτε. Ακόμα και οι σχέσεις που δείχνουν να έχουν μέσα τους κάτι το ουσιαστικό, καταστρέφονται γρήγορα. Ποιος μου λέει ότι το άτομο το οποίο έχει συνηθίσει να έχει λίγο απ’όλα, όποτε και-σχετικά- όπως το θέλει, δε θα είναι άπληστο αναφορικά με τις εμπειρίες;

Απληστία εμπειριών, δηλαδή… Χμμ.. Δεν αντιλέγω, είναι ωραίο να γνωρίζεις νέα άτομα, να μοιράζεσαι μαζί τους ένα συγκεκριμένο μονοπάτι από τον μαραθώνιο της ζωής σου. Αλλά πρόσεχε, σε παρακαλώ. Σκέψου πριν πράξεις. Όσο νέος κι αν είσαι, όσο και να θέλεις να χαρείς την επιπολαιότητά σου και τον αυθορμητισμό σου, σκέψου λίγο. Γιατί είναι τεράστιο βάρος το να κοιμάσαι και να ξέρεις ότι έχεις αδικήσει άτομα. Και ακόμα μεγαλύτερο βάρος το να ξέρεις ότι έχεις αδικήσει και τον εαυτό σου.

Αν έχω καταλάβει κάτι στα 18 χρόνια που ζω, είναι ότι οι άνθρωποι έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Πρόσφατα πήρα μια γεύση και από άλλα μαθήματα, για παράδειγμα ότι τα συναισθήματα δεν είναι παιχνίδια, οι άνθρωποι σπάνε, οι αναμνήσεις πονάνε όταν έχεις φερθεί άσχημα στον άλλον και οι τύψεις που εισχωρούν στη συνείδησή σου και την τσιγκλάνε δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς και να ξυπνήσεις ήρεμα.

Πού θέλω να καταλήξω, άραγε; Θα καταλήξω σε κάτι αισιόδοξο, δεδομένου ότι μια αισιόδοξη οπτική δίνει χώρο σε θετικές σκέψεις, οι οποίες με τη σειρά τους δίνουν χώρο  σε καθαρό μυαλό και σε λύσεις. Θα πω, επομένως, ότι ακόμα και τα άτομα που δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα την αξία της αποκλειστικότητας, της εμπιστοσύνης, της ειλικρίνειας και του σεβασμού, μπορούν να «σωθούν» από την συναισθηματική απληστία τους.

Και αυτό πώς; Με το να ζήσουν εμπειρίες, να κάνουν λάθη, να πονέσουν, να σκεφτούν, να αλλάξουν, να βγουν από τις καταστάσεις αυτές βελτιωμένοι. Εγώ πιστέυω στους ανθρώπους και στο τι μπορούν να καταφέρουν όταν έχουν θέληση και αγάπη.

Εσείς;

Αναστασία Τζημαγιώργη

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top