Χάσματα στις διαπροσωπικές σχέσεις | Πάστα Φλώρα

Σε μία εποχή φαινομενικής αφθονίας του δυτικού κόσμου πολλά υλικά και πνευματικά αγαθά έχουν καταλήξει να θεωρούνται δεδομένα. Ένα από αυτά είναι και οι διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων είτε αφορούν το οικογενειακό, το φιλικό, ακόμη και το ερωτικό επίπεδο. Και όλο αυτό ξεκινάει από το γεγονός, ότι είμαστε εκτεθειμένοι σε μία κοινωνία του φαίνεσθαι, του συνεχώς προβάλλειν καθώς και της ανάγκης για επιβεβαίωση από τους γύρω μας. Όταν, λοιπόν, φτάνουμε στην απόκτηση όλων αυτών, τα οποία ικανοποιούν το «εγώ» μας και μας κάνουν αποδεκτούς από το κοινωνικό σύνολο, αρχίζει σταδιακά η διεκδίκηση και σχεδόν απαίτηση ορισμένων ψευδών προδιαγραφών που πλάθουμε σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους, οι οποίες όταν δεν υπάρχουν, τείνουμε να έχουμε μια πιο απόμακρη αλλά και λιγότερο έντιμη συμπεριφορά προς αυτούς.

Αρκετές φορές στις συναναστροφές μας με άτομα του οικογενειακού μας περιβάλλοντος, όπως συνηθίζεται, δεν γνωστοποιούμε διάφορες πτυχές του εαυτού μας καθώς συνήθως υπάρχει κάποιο ηλικιακό χάσμα που συντελεί στις διαφοροποιημένες μας απόψεις και νοοτροπία. Γνωρίζουμε, επίσης, πως αν ποτέ αναφέραμε κάποιες σκέψεις ή συγκεκριμένες απόψεις μας πάνω σε θέματα που θεωρούνται «ταμπού» θα υπήρχε έντονη διαφωνία. Επομένως, με την αποφυγή διαλόγου και αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων, ασυναίσθητα απομακρυνόμαστε από τα άτομα αυτά και ίσως αποφεύγουμε τις συναντήσεις μαζί τους σταδιακά. Αυτό διαιωνίζει ακόμη περισσότερο το ήδη υπάρχον χάσμα καθώς και την μη επιδίωξη συζήτησης και διάθεσης για συναναστροφή με εκείνου.

Χάσματα όμως μπορούν να παρατηρηθούν και σε άτομα του φιλικού μας κύκλου. Δεν έχουν γαλουχηθεί όλοι οι συνομίληκοί μας με τον ίδιο τρόπο, ούτε έχουν κοινά βιώματα, ώστε να αναπτύξουν παρόμοιες πεποιθήσεις με εμάς. Συνηθίζουμε να μοιραζόμαστε πολλά προσωπικά μας ζητήματα με τους φίλους μας και ο κάθε ένας από αυτούς, τοποθετούμενος στο ίδιο ζήτημα μπορεί να βλέπει τα πράγματα από μία διαφορετική πλευρά, κάτι το οποίο μας βοηθά στο να αποκτήσουμε μια πιο σφαιρική οπτική σε οτιδήποτε μας προβληματίζει.

Συχνά, ωστόσο, μπορεί να παρατηρηθεί και το φαινόμενο της κατηγοριοποίησης των φίλων, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Για παράδειγμα κάποιος φίλος μπορεί να βλέπει την πραγματικότητα από μία περισσότερο επιφανειακή πλευρά, ενώ κάποιος άλλος, μπορεί να εξετάζει ένα θέμα εις βάθος. Και κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε κανείς να συναναστρέφεται με συγκεκριμένες παρέες προς εξυπηρέτηση του σκοπού της διασκέδασης και με άλλες όταν πρόκειται να κάνει κάτι δημιουργικό, ή κάποιου άλλου είδους συζητήσεις. Πραγματοποιείται, επομένως, ασυναίσθητα ένας διαχωρισμός, κάτι το οποίο δεν θεωρείται απαραίτητα αρνητικό.

Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, στην εποχή μας παρατηρείται μία πληθώρα επίκτητων αναγκών που δημιουργούνται από τα εκάστοτε κοινωνικά πρότυπα, μια κατάσταση την οποία προβάλλουμε και στις ερωτικές μας σχέσεις. Πλέον, μπορεί κανείς να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση πως υπάρχουν πολλές επιλογές στους συντρόφους και όχι απαραίτητα τους εφήμερους συντρόφους, με αποτέλεσμα να πέφτει στην παγίδα της ποσότητας έναντι της ποιότητας των σχέσεων. Σύντομα, με την κατάκτηση της ποσότητας επέρχεται και ένας κορεσμός και αργότερα αναθεώρηση και επαναπροσδιορισμός των επιθυμιών, γεγονός που καταδεικνύει κάποιου είδους ωριμότητα.

Σε διαφορετικές περιπτώσεις, όμως, ο κορεσμός αυτός μπορεί να προκαλέσει άλλου τύπου αποτελέσματα. Άτομα τα οποία δείχνουν ικανοποιημένα με την σχέση τους, συνηθίζουν να έχουν μια πολύ διαφορετική συμπεριφορά όταν δεν βρίσκονται με τον σύντροφό τους, αποκρύπτοντας πράγματα που δεν θα τους χαροποιούσαν ιδιαίτερα. Δεν έχει σημασία αν αυτό θεωρείται κάτι περισσότερο ή λιγότερο κρίσιμο, καθώς η ποιότητα της σχέσης αναπόφευκτα αλλοιώνεται.

Κωνσταντίνα Φ.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top