«Η σύγχρονη ζωή σβήνει την ευτυχία» | Πάστα Φλώρα

Σε έναν κόσμο σαν κι τούτο, καλούμαστε οι άνθρωποι να ζήσουμε μια ζωή, δίχως στροφές σε μιαν οδό χαμένων ονείρων, με μια μουσική του Μάνου να μας συνοδεύει.

Το ταξίδι αυτό δεν έχει τελειωμό μα ούτε και σταθερό ξεκίνημα.

Είναι ένας ευθύς δρόμος γεμάτος όμορφες αναμνήσεις, που δημιουργεί στιγμές και φανερώνει ξεχασμένους έρωτες στο διάβα του. Έρωτες διαφόρων ειδών και χρωμάτων έντονων, έρωτες δομημένους με σοφία και χάρη.

Η ζωή περνά, κι ο χρόνος περνά σαν βαπόρι, που βγαίνει από το λιμάνι και ταξιδεύει στα γαλανά νερά, μια μέρα του καλοκαιριού, με αεράκι που χτυπά στα ολόλευκα πανιά του. Μια καθημερινή αβάσταχτη ρουτίνα, την οποία εμείς οι καλλιτεχνικές οντότητες προσπαθούμε να υπερβούμε, ικανοποιώντας την ανάγκη μας για έκφραση, ώστε να νιώθουμε ξανά ζωντανοί.

Μέσα στην πλανόδια και ασυγκράτητη εξάπλωση μιας αλήθειας, το φονικό της ευτυχίας γίνεται πρωτοσέλιδο. Οι σύγχρονες αρχές του νου, αναστατώνονται και ψάχθουν λυσσασμένα στοιχεία για ταυτοποίηση.

Είναι όλοι υπεύθυνοι των πραξεών τους. Το αποτέλεσμα στην αναζήτηση, είναι πάντοτε το ίδιο. Εσύ το αποφάσισες. Η Ευτυχία.

«Μ’ ένα όνειρο τρελό όνειρο 

απατηλό ξεκινήσαμε κι οι δυο μας 

και στου δρόμου τα μισά 

σβήσαν  τ’ άστρα τα χρυσά 

ξαφνικά από τον ουρανό μας»

Κι όταν τ’ άστρα έσβησαν, το απατηλό όνειρο κρύφτηκε καλα, μα εμείς συνεχίσαμε να πιστεύουμε σε αυτό. Στον σύγχρονο κόσμο, που σβήνει την ευτυχία μας κι οι άνθρωποι σβήνουν μαζί του. Ο κόσμος αυτός θα αλλάξει Κεμάλ.

Εμείς θα τον αλλάξουμε, βλέποντας τις ομορφιές του και φανερώνοντας τα λάθη του. Αξίζει να ξαναγράψουμε την ευτυχία απο την αρχή, να την βρούμε στα μάτια των ανθρώπων που παλεύουν να μείνουν στην ζωή, σε αυτά των μοναχικών υπάρξεων, στων άστεγων που χαζεύουν τις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων, στο ζευγάρι που σταματά τον τσακωμό, για να ακούσει το τραγούδι του μουσικού στο δρόμο, στην λατέρνα που ακούγεται στα σοκάκια της Πλάκας, στο γιασεμί που είναι το ομορφότερο καφέ και λουλούδι, στα κόκκινα παράθυρα των νεοκλασικών σπιτιών και στις παραστάσεις που γίνονται στο Ηρώδειο, στις καλοκαιρινές συναυλίες και στους στίχους του Καβάφη, του Ελύτη και της Κικής, γιατί η Ιθάκη είναι εκεί.

Μέσ’ από φεγγερά περάσματα και κρυφές της θάλασσας στοές κι «ο έρωτας είναι όνομα ουσιαστικόν, πολύ ουσιαστικόν, γένους ανυπεράσπιστου».

Γιατί η ζωή είναι μια και μοναδική και γιατι είναι η πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου.

Ναι είναι γυναίκα, γένους θηλυκού, ψηλή, λεπτή, κοντή, εύσωμη, ξανθιά, μελαχρινή, με κοντά μαλλιά, με μακριά, εγωίστρια, γλυκιά, άδικη, περίφανη, απότομη, πρόθυμη, αυστηρή, καταδικασμένη, χαρούμενη και δίνετε σαν δώρο.

Ένα δώρο που σε πολλούς δόθηκε, λίγοι το αξιοποίησαν, πολλοί το χαίρονται, λίγοι το εκτιμούν, σε άλλους στερήθηκε, χωρίς να το αξίζουν, σε άλλους απλά συνέβει και σε εσένα συνεχίζει να δίνεται. 

Γράψε λοιπόν την δική σου ευτυχία, μην αφήνεις αυτήν την κοινωνία, να σου την σβήσει. Γίνε ηθοποιός της δικής σου παράστασης, με τις τρεις αδελφές σου, τον δικό σου Βυσσινόκηπο, την Αντιγόνη όπως θα ήθελες εσύ να είναι.

Γίνε η τέχνη, στην τέχνη σου και η ζάχαρη στον καφέ σου. Απέκτισε μια μοναδική ιδιότητα.

Γίνε συλλέκτης.

Τι συλλέκτης; Στιγμών.

Γιατί εν τέλει αυτές μένουν.

Και η ευτυχία κάπως έτσι, θα ξαναγραφτεί…

Margarita Stadler

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top