Καλοκαιρινές Ματαιότητες · Ιωάννα Μαλούνη

Αν αρχίσεις να αποδομείς τη λέξη «καλοκαίρι», είναι αναπόφευκτο τ’ ότι θα βρεις πολλά συμφραζόμενα από πίσω. Θα σου έρθουν πολλές κλισέ λέξεις, για να το χαρακτηρίσεις. Ζέστη. Παραλία. Κοκτέιλ. Μουσική. Σίγουρα χαρούμενα πράγματα, καθώς μας έχουν πείσει ότι το καλοκαίρι πρέπει να σημαίνει αποκλειστικά χαρά και ξεγνοιασιά.
Το καλοκαίρι, όμως, εισέρχονται στην αντίληψή μας όλες αυτές οι εκστρατείες, που υπογραμμίζουν ότι, για να βρεις στην παραλία, πρέπει να είσαι αδύνατη. Βλέπεις τα εξώφυλλα των περιοδικών. «Μυστικά για επίπεδη κοιλιά», «Αδύνατη το καλοκαίρι!». Όλα επιτάσσουν δίαιτες, κρέμες, καλλυντικά, επειδή προσπαθούν να σε πείσουν ότι νοιάζονται για την ευημερία σου. Ένας καλά μελετημένος εφιάλτης, για να βγάλουν χρήματα συγκεκριμένες εταιρείες ή, ακόμα και μεμονωμένα άτομα, να μεταφέρουν τα απωθημένα τους.
«Πώς θα βγω έτσι στην παραλία;» ακούω συχνά κοπέλες να λένε. Υπάρχουν ακόμα «αστειάκια» για τις «χοντρές στην παραλία», εικονίτσες κι ατάκες, σύμμαχοι αυτών των άρρωστων, ελιτιστικών ιδεών, για το ποιος έχει δικαίωμα και ποιος όχι να βγει στην παραλία. Τάχα πως όλοι αυτοί οι επικριτές του σώματος μας έχουν κατακτήσει τον κόσμο και ξέρουν τι είναι καλό γι’ αυτούς.
Αλλά, όχι, δε θα έπρεπε το καλοκαίρι να έχει αυτά τα συμφραζόμενα, της καλλιεργημένης φοβίας για το ίδιο σου το σώμα. Παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι είναι μια παρατεταμένη βαρετή Κυριακή, έχει πράγματα που αξίζει να χαρείς. Να γιορτάσεις το ότι έχεις την ευκαιρία να δεχθείς έναν ακόμα πολυάσχολο χειμώνα και να κάνεις πράγματα που σου αρέσουν. Να θυμηθείς πόσο ωραία είναι η μεσημεριανή ξάπλα, με ένα βιβλίο στο χέρι, χωρίς να σε νοιάζει ιδιαίτερα. Να μη σε νοιάζουν πολλά πράγματα πλέον, γιατί είναι η τελευταία σου ημέρα στο γραφείο και σε λίγες ώρες φεύγεις για διακοπές, για παραλία. Να πας σε live σε πεζόδρομους, απολαμβάνοντας μια μπύρα και να χαζεύεις τους ξεχασμένους πάνκηδες δίπλα σου.
Αυτή η αποσύνθεση του καλοκαιριού φέρνει, λοιπόν,απομυθοποιεί το κλισέ της χαράς και της ξεγνοιασιάς. Γιατί μια εποχή ζέστης, τεμπελιάς και summertime sadness μπορεί να σημαίνει για κάποιους ανεμελιά και ξεκούραση, αλλά ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε όλους αυτούς τους καταπιεστικούς μύθους περί αδυνατίσματος. Γιατί, όποια κι αν είναι η εποχή, έχουμε το δικαίωμα να μη δεχόμαστε διαταγές για κάτι που μας ανήκει – το σώμα μας.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top