Κρύα Συναλλαγή | Πάστα Φλώρα

Όλα είναι συναλλαγή. Πρακτική και θεωρητική. Κάτι θα σου ζητηθεί και σίγουρα κάτι άλλο θα ζητήσεις. Έτσι σε μάθανε, έτσι μας μάθανε. 

Η παροχή υπηρεσιών δεν είναι εύκολο πράγμα αγαπητέ μου. Όταν αναγκάζεσαι δε να μπεις στον αχόρταγο κόσμο της εξυπηρέτησης πελατών, δεν πλήττεις, υποφέρεις. 

‌Πελάτης. Τι άσχημα, φορτισμένη λέξη. Είναι ο άνθρωπος που θεωρεί πως πάντα έχει δίκιο, καθώς έτσι του μάθανε. Η φράση “ο πελάτης έχει πάντα δίκιο” ξυλοφόρτωσε και κατέστρεψε με το λιθαράκι της κοινωνίες ολόκληρες. Οι καταστάσεις που προέκυψαν μέσα από αυτές τις φράσεις, τις όποιες περίτεχνα κέντησαν οι ευνοημένοι ζητολόγοι, εκφύλισαν όσους μεγάλωσαν στην κοινωνία της Ελλάδας, από τον 20 αιώνα. 

‌Ποιος θα σκεφτεί τι περνάς αγαπητέ, για να προσφέρεις την υπηρεσία σου και να κάνεις το καθημερινό σου καθήκον; Κανείς. Ακριβώς όπως τις μανάδες τους, έτσι και σένα, σε θεωρούν δεδομένο και υποδουλωμένο στις ανάγκες τους. 

Για κάποιον παρανοϊκό λόγο θαρρούν πως ξέρουν τη γενιά σου απ’έξω και ανακατωτά. Πόσα παίρνεις από τη δουλειά, τι χαρακτήρας είσαι, πόσο εκμεταλλευτής και αχάριστος άνθρωπος έχεις καταντήσει… Γελάω γιατί προφανώς πέφτουν όσο έξω χρειάζεται για να κλαφτούν, να σε μειώσουν και να νιώσουν υπέροχα. 

Όχι, δεν είναι παράπονα. Όσα προηγήθηκαν και θα ακολουθήσουν, είναι διαπιστώσεις.

Υπάρχουν και οι τίμιοι όμως. Είτε ανατράφηκαν σωστά, είτε το βρήκαν κάπου στην πορεία. Ίσως και κάποτε να ‘’φόρεσαν’’ τα παπούτσια σου και να ξέρουν πως είναι να τρέχεις με ένα νούμερα μικρότερα. Ίσως απλά να φιλοσόφησαν τη ζωή και να βρήκαν αυτό το άτιμο το νόημα που είναι μέσα στα χέρια μας και εμείς το πλένουμε λες κι’ είναι λεκές: ‘’χαμογέλα ρε, τί σου ζητάνε;!’’ και άλλα τέτοια τσιτάτα . Στα τσιτάτα κρύβεται η ουσία, και στις λαϊκές εκφράσεις.

Κοίτα φιλαράκι να κρατάς το κεφάλι ψηλά και τα στάνταρ χαμηλά. Η ζωή γελάει με τα όνειρα και η χώρα σε ειρωνεύεται. Πάλεψε για τα πολλά, κράτα την προσωπική σου μαγεία αλώβητη, φτιάχνοντας νοητά συρματοπλέγματα για όλους αυτούς που κατοικούν στον μικρόκοσμό τους. Κάπου στην ανάγκη, χάθηκε η ανθρωπιά και το χαμόγελο και όλα έγιναν κρύα, σαν τα νομίσματα. 

Ράνια Κ.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top