Ο Γελωτοποιός Αποσύρεται | Γιώργος Ασκαλίδης

Στον εμφύλιο πόλεμο της δειλίας μας θα γνωρίζουμε και οι δυο. Καμία ανάμνηση και κανένα κάδρο φωτογραφίας δεν το χωρά. Καμία μορφή εξιστόρησης της, νηφάλια και μη, τραυλισμένη ή μη, θα κάνει τον οποιοδήποτε στο μπαρ να γελάσει.

 

Στο ρεσάλτο των λέξεων σου σιωπηλά και με υπομονή θα εύχομαι να κοπείς και να αιμορραγήσεις μέχρι την τελευταία σου σταγόνα. Κρατημένη η πνοή μου που παραμονεύει σπαρταριστή, ώσπου η σπίθα σου ανελέητα την εξωθήσει με έναν λυγμό παραπάνω.

 

Και πείθομαι ανόητα, ότι κάποτε, εσύ, που το ίδιο ανόητα με το ένα πόδι στην πόρτα κοντοστέκεσαι γεμάτος ελπίδα το νεύμα που ως εκ θαύματος θα εξαλείψει την γεύση αίματος που ορφανά θα τρυπώνει σαν αδικημένη ενζενί, τόσο και εγώ, σιωπηλά και έχοντας αποστηθίσει σωστά τις ατάκες μου, θα προσμένω ακίνητος την σπίθα φλόγες να γίνει και σε φλόγες να σε πάρει. Και αν προς στιγμή, ωθήσω τον εαυτό μου να να ορμήσει να σε σώσει θα ξέρω εκεί και τότε πως μοναδική σωτηρία στον καπνό των σταχτών, θα εκλύσει κάθε σου χαστούκι. Και θα καταλάβουν και αυτοί.  Στην αβέβαιη προοπτική  άλλου σούρουπου, με ρήμα κλαίουσα και πνιχτή κακοτραγουδούσα ξανά και ξανά:

 

Τα καλά αγόρια δεν εκθέτουν τους κυνόδοντες τους. Τα καλά αγόρια ποτίζουν τακτικά τα φυτά στο μπαλκόνι, δεν τα αφήνουν να μαραζώνονται στο έλεος του καιρού. Τα καλά αγόρια δεν φοράνε ρούχα μεγαλύτερου νούμερου, οι μελανιές φεύγουν.

 

Τα καλά αγόρια φτιάχνουν αργά και όμορφα τις βαλίτσες τους, δεν βιάζονται. Τα καλά επίσης αγόρια δεν κλείνουν το τηλέφωνο απότομα όταν τους ρωτάει η μαμά τι έχουν. Δεν αντιπαραθέτονται στα παντοτινά πιστεύω τους για μια κρυφή και ψιθυριστή προσευχή.

 

Δεν μπανίζουν φευγαλέα την έξοδο του σουπερμάρκετ με την άκρη του ματιού όταν κάποιος τους πιάνει την κουβέντα στα ψώνια. Διατηρούν την ατμόσφαιρα χαρωπή. Σαν γελωτοποιοί. Τα καλά αγόρια συγχωρούν. Χάρισμα σου λοιπόν αν ξεσφίξω την γροθιά  από την λαβή και αφήσω το όπλο να πέσει. Χάρισμα σου αν γυρίσεις και κλείσεις τη πόρτα, φλόγες ή μη. Χάρισμα σου αν ο χάρτης οργής που έχεις χαρακώσει ανεξίτηλα στο σώμα μου τείνει σε δρόμους με αδιέξοδα. Χάρισμα σου το κάθε σούρουπο. Χάρισμα σου και οι καλοί μου τρόποι. Ο γελωτοποιός αποσύρεται.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top