Οι σελίδες της Μ. – Κεφάλαιο 2ο | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Μαρία Μαθιουδάκη

Κυριακή βράδυ σήμερα και η Μ. σκέφτεται να πάει σινεμά. Ψάχνοντας το φόρεμα της για το θερινό αναλογίζεται πόσο όμορφο είναι το ανθρώπινο σώμα, όταν το ντύνει το φως του φεγγαριού. Ανυπομονεί να αφεθεί στη γλυκιά αγκαλιά του νυχτερινού ουρανού. Μέσα της νιώθει ασφάλεια, νιώθει ότι μπορεί να ζήσει τα όνειρα της και όχι ότι ζει για να ονειρεύεται. Άλλωστε κανένα φίλτρο δεν μπορεί να την αποδώσει με πιο όμορφο τρόπο από εκείνο που προκαλεί ο φωτισμός των αστεριών. Μπροστά τους στέκεται πάντοτε ολόκληρη, γυμνή από τις αντιστάσεις της, τους φόβους της, τα μυστικά της.

Κοιτάζει φευγαλέα το ρολόι. Αν δε βιαστεί θα χάσει την προβολή. Περπατάει γρήγορα μυρίζοντας ήδη τα ποπ κορν με βούτυρο και χαμογελώντας, κάθε φορά που αισθάνεται στο πρόσωπο της το χάδι του μελτεμιού.

Το καλοκαίρι δεν μπορεί παρά να είναι ο έρωτας μελοποιημένος αναλογίζεται. Μα ναι! αυτό είναι, το δίχως άλλο. Πως αλλιώς μπορεί να περιγράψει κανείς το άγγιγμα του;

Καλοκαίρι είναι εκείνο το σημάδι από το μαγιό στο λαιμό, η ηλιοκαμένη μυτούλα, η αλμύρα στα χείλη, το βραχιολάκι στον αστράγαλο που παρέσυρε το κύμα, όλες εκείνες οι θάλασσες που υποσχέθηκες ότι θα πας, αλλά τελικά δεν τα κατάφερες. Καλοκαίρι πάλι είναι η ψάθα και η καρδιά του καρπουζιού, τα νησιώτικα πανηγύρια, τα «ξεδιάντροπα» βλέμματα στο μπαρ, τα ανάλαφρα ρούχα, τα κορίτσια χωρίς μακιγιάζ, οι μουσικές που μπορεί να σιγομουρμουρίζουν οι περαστικοί στα σοκάκια, τα γέλια ή οι αναστεναγμοί κάτω από το ηλιοβασίλεμα. Ακόμα καλοκαίρι είναι οι παγωμένες μπύρες, οι φουσκωτές πισίνες στην ταράτσα, ένας χαλασμένος ανεμιστήρας, δύο χέρια που κρατιούνται στο πλακόστρωτο, το υποβρύχιο στη βεράντα, οι πλανόδιοι μουσικοί, οι άνθρωποι και όχι τα μέρη, οι πράξεις και όχι οι ευχές. Τέλος, καλοκαίρι είναι όταν είσαι εκεί που σκέφτεσαι. Τότε αυτό το κάπου μετατρέπεται σε εκει και γίνεται το δικό σου κυκλαδονήσι.

Ευτυχώς έφτασε στο σινεμά εγκαίρως. Οι συζητήσεις των θεατών και τα χρατς χρουτς από τα σακουλάκια της υπενθυμίζουν ότι ήλθε η στιγμή να βγει από τις σκέψεις της και να αφεθεί σε ακόμα μια καλοκαιρινή ανάμνηση.

Τούτος εδω ο κατάλογος που ξεκίνησε να φτιάχνει κατά τη διαδρομή της στο σινεμά είναι από εκείνους που πάντα θα μένουν ανοιχτοί, που θα εμπλουτίζεται όσο εκείνη να θυμάται, να γεύεται, θα παρατηρεί, θα διστάζει, θα τολμάει, θα ονειροπολεί.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top