Όνειρα τεσσάρων εποχών | Πάστα Φλώρα

Το όνειρο καπνός. Ονειρεμένη Κυριακή. Όνειρο απατηλό. Θεριά όνειρα. Τόσα τραγούδια, τόσα βιβλία και όμως ακόμα να καταλάβουμε τη σημασία αυτής της λέξης: το όνειρο.

Οι περισσότεροι επιστήμονες καταλήγουν στο υποσυνείδητο˙αυτό λένε προκαλεί όλα τα όνειρα, ακόμα και τα πιο ανεξήγητα. Εμφανίζονται σαν ταινίες, σαν σκιές, σαν χαρακτήρες και γεγονότα όλα αυτά που δεν τόλμησες ποτέ να ζήσεις, όλοι οι προβληματισμοί, όλα τα «και αν…».

Και εσύ όμως ξυπνάς, σαστίζεις για ένα λεπτό, ώσπου ξεχνιέσαι και συνεχίζεις την ζωή σου. Ένα λεπτό κρατάει η έντονη ανασκόπηση και μόνο αν είσαι τυχερός, ίσως στη συνέχεια σου μένει κάποια ανάμνηση.

Και όμως, τα όνειρα λένε ότι κρατάνε μόλις 7 δευτερόλεπτα.

Η σμίκρυνση του χρόνου φαντάζει μαγική.

7 δευτερόλεπτα ένα νυχτερινό όνειρο ενώ εμείς θα θέλαμε να κρατήσει για πάντα. Πολλοί λένε ότι πραγματοποιούν τα όνειρά τους˙ λίγοι όμως το εννοούν. Πώς άραγε θα μπορούσες να προσαρμόσεις όλη σου τη ζωή σε 7 δευτερόλεπτα; Πώς γίνεται ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα να μπορέσει πολλές φορές να καθορίσει όλη τη ζωή σου;

Ίσως θα πρέπει να σταματήσουμε να ονομάζουμε τους στόχους μας όνειρα: μας αποτρέπουν από την πραγματοποίησή τους. Έχουμε συνδέσει το όνειρο με έναν πλασματικό, ουτοπικό κόσμο που δεν θα μπορούσε να έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, για αυτό και αφήνουμε το όνειρο της ζωής στον χώρο της νύχτας.

Φράσεις όπως «ζω το όνειρό μου» μας ξενίζουν διότι, ακριβώς, τις διακρίνει μία αντίφαση.

Κι όμως -αν και σπάνια- ο κόσμος των ονείρων μπορεί να αρχίσει να συμβαδίζει με τον κόσμο της ημέρας.

Όπως αναφέρει και μια αγαπημένη ταινία «Είναι εκπληκτική η ενέργεια που απελευθερώνεται όταν διακόπτεις την αγάπη.». Τι να πει κανείς για το όνειρο λοιπόν το οποίο περιέχει τόσα άλλα συναισθήματα. Μίσος, χαρά, τρόμος, στεναχώρια, έρωτας παντρεύονται σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Για αυτό και αν το σταματήσεις, αν δεν κατανοήσεις την αξία του εύκολα γίνεσαι δυστυχισμένος.

Καταλάβατε πως δεν μιλώ μόνο για τα όνειρα της νύχτας, για τα όνειρα του ύπνου. Είπα πως ίσως δεν θα έπρεπε να συγχέουμε τα όνειρα με τους στόχους˙ λάθος στην πραγματικότητα εκεί βρίσκεται η μαγεία. Το να πραγματοποιήσεις κάτι που θεωρείς ουτοπικό είναι ο αληθινός σκοπός. Σας αφήνω με ένα απόσπασμα από ένα από τα πιο αγαπημένα πλέον βιβλία ως τροφή για σκέψη:

«Πώς μπορεί κανείς να κρυφτεί από τα όνειρά του; Δεν είναι κεραυνός να χώσεις το κεφάλι κάτω από τα κεραμίδια, δεν είναι κάψα του καλοκαιριού που δίνει σημάδι από το πρωί ώστε να βρέξει ένα ψάθινο καπέλο. Τα όνειρα έρχονται νύχτα και σε πνίγουν με καπνό. Είσαι μία εργατική μέλισσα και αυτά σε ναρκώνουν. Η ψυχή σου είναι το μέλι που σου το κλέβουν. Πίσω από τη μάσκα με το τούλι του μελισσοκόμου, τα όνειρα κρύβουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Μαθαίνεις την αλήθεια για αυτά όταν σε έχουν πια λεηλατήσει…»

Ίσως και όχι τόσο αισιόδοξο το μήνυμα του κύριου Ζουργού, αλλά σίγουρα ρεαλιστικό. Τα όνειρα σου δίνουν ελπίδες για την αλλαγή που πολλές φορές είναι φρούδες. Αυτό όμως ποτέ δεν μείωσε την αξία του ονείρου, ποτέ δεν οδήγησε τους ανθρώπους στο να πάψουν να ονειρεύονται. Και αυτό είναι το συναρπαστικό. Όσο και να σε διαλύουν ποτέ δε θα σταματήσεις να ονειρεύεσαι.

(Το απόφθεγμα είναι από την ταινία «Από Έρωτα» και το απόσπασμα από το βιβλίο «Λίγες και μία νύχτες»)

Άννα Κούρα Μανώλη

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top