Πάμε Μία Βόλτα | Πάστα Φλώρα

Μια βόλτα στο παρελθόν. Μια επίσκεψη στα μέρη που πέρασα τα παιδικά μου χρόνια, αυτή είναι η αφορμή μου αυτή τη φορά. Το παρελθόν και οι αναμνήσεις που αυτό δημιουργεί, υπερβαίνει τα υλικά αγαθά, που χρησιμοποιούμε για να το φυλακίσουμε. Η ιδιότητά του είναι να κυλάει, αφήνοντάς μας μια γλυκόπικρη γεύση για όλα εκείνα που έφερε μαζί του. Πράγματα και καταστάσεις που μας χάρισαν στιγμές χαράς ή προβληματισμού, που μας έδωσαν εφόδια προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της ζωής και μας δίδαξαν πολλά. Είναι οι εικόνες, οι μυρωδιές, οι εμπειρίες ακόμα και οι άνθρωποι που υπήρχαν στη ζωή μας και που έχουμε όλοι μας φυλαγμένα σε ένα ντουλαπάκι, κάπου εκεί… μέσα στο μυαλό και την καρδιά μας. Όλες αυτές αναμνήσεις, βρίσκονται εκεί για να μας υπενθυμίζουν πόσο όμορφες ήταν κάποιες καταστάσεις και πόσο δύσκολες κάποιες άλλες.

Τελικά μήπως αυτό το παρελθόν είναι που μας διαμορφώνει ως χαρακτήρες/ ως προσωπικότητες? Για εμένα, η απάντηση σε αυτή την ερώτηση, είναι θετική. Οι εμπειρίες, οι μνήμες, τα βιώματα και γενικά ότι περιλαμβάνει το παρελθόν του κάθε ανθρώπου, αποτελεί τη φαρέτρα του, μέσα στην οποία έχει όλα τα όπλα που θα τον βοηθήσουν να ανταπεξέλθει στις διάφορες καταστάσεις της ζωής του και αποτελεί την ταυτότητά του. Η ταυτότητα του κάθε ανθρώπου, αντικατοπτρίζει την εικόνα που έχει ο ίδιος για τον εαυτό του και την δυναμική της αταξίας του. Στις μοντέρνες κοινωνίες, οι συνθήκες προκαλούν τον άνθρωπο να προσθέτει συνεχώς νέα στοιχεία, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αναπλαισιώσει και να νοηματοδοτήσει την εκάστοτε συνθήκη που βιώνει.

Η αίσθηση της ταυτότητας, είναι μια σύνθεση προσωπικών στοιχείων που ενσωματώνει ο άνθρωπος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Χαρακτηρίζεται από μια σταθερότητα του προσώπου, τη δυνατότητα του να την υπερασπίζεται στις διαπροσωπικές του σχέσεις και να ανατρέχει σε αυτές όταν καλείτε να πάρει σημαντικές αποφάσεις για την εξέλιξη της ζωής του. Έχοντας πάντα ως αφετηρία το χαρακτηριστικό του αυτοπροσδιορισμού, είναι σε θέση να έχει ασφαλές εφαλτήριο, γνωρίζοντας τις πρωταρχικές δεξιότητες και αξίες του. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια κοινωνία που απαιτεί από όλους μας να μπορούμε να ανταποκριθούμε επαρκώς στις προκλήσεις που έρχονται στη ζωή μας, να υπερβούμε το μοιραίο, να στρέψουμε την κλίση μας σε άλλα ενδιαφέροντα και να καλλιεργήσουμε νέες δεξιότητες που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να επιβιώσουμε ή να προαχθούμε. Κάθε στιγμή στη ζωή του, ο άνθρωπος έχει την επιλογή να συνενώσει διάφορες ταυτίσεις, ρόλους, σχέσεις, ενδιαφέροντα και τάσεις στο παρόν και έτσι να μπορεί να προβάλει την εικόνα του στο μέλλον. Έτσι, όχι μόνο δεν θα επηρεάζεται από τις καταστάσεις αλλά θα μπορεί να εξελίσσει και να βελτιώνει την ταυτότητά του, ανταποκρινόμενος στις σύγχρονες συνθήκες. Επομένως, θα μπορεί πάντα να απαντά στις τρεις βασικές ερωτήσεις που παρέχουν ασφάλεια, εμπιστοσύνη, ψυχική ισορροπία και προασπίζουν την ταυτότητά του: «Ποιος είμαι;» – «Από που έρχομαι;» και «Που πηγαίνω;».

Μην εξαρτάσαι από κανένα και τίποτα, από εμπειρία ή ανάμνηση. Η εξάρτηση από το παρελθόν όσο ευχάριστη και αν είναι το μόνο που κάνει είναι να κομματιάζει το παρόν.
Νίκος Καζαντζάκης

Κατερίνα Ζάχαρη

 

See Also
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top