Παράλληλα Σύμπαντα | Πάστα Φλώρα

Πριν από μερικές ημέρες, είχα την τύχη να βρεθώ σε μια από τις 26 Νύχτες Πρεμιέρας, του φετινού Αθηναϊκού Διεθνούς Φεστιβάλ ταινιών. Παρακολούθησα τις ‘Ελληνικές Μικρές Ιστορίες’ (διαγωνιστικό Η΄). Αποτελούνταν από 6 ταινίες μικρού μήκους, η καθεμία θέλοντας να περάσει ένα δικό της νόημα για τις ανθρώπινες σχέσεις, τον έρωτα, την καταπίεση που βιώνουμε μερικές φορές, αλλά και τα υπαρξιακά ζητήματα που απασχολούν πολλούς εμάς. 

Η τελευταία ταινία που προβλήθηκε, είχε τίτλο ‘Το τέλος του πόνου’ (μία πρόταση), σε σκηνοθεσία της Jacqueline Lentzou με ηρωίδα την Σοφία (Κόκκαλη). Η Σοφία, φαίνεται από την αρχή πως βρίσκεται σε πανικό, η απόγνωσή της  έχει φτάσει σε ακραία επίπεδα. Κλαίει συνέχεια και αναρωτιέται, ‘γιατί’; Γιατί να υπάρχει ή γιατί να βρίσκεται εκεί που βρίσκεται την δεδομένη στιγμή. Έτσι, φτάνει στο σημείο να δημιουργεί με τη φαντασία της, ή και όχι, έναν διάλογο με το σύμπαν. 

Το σύμπαν την πληροφορεί, πως και υπάρχει ζωή στον πλανήτη Άρη και ότι εκείνη προέρχεται από αυτόν. Την αποκαλεί μάλιστα ‘έκπτωτο άνθος’, που θα μάθει τον λόγο που ‘έπεσε’ στην Γη, κατά την διάρκεια της ζωής της σε αυτή. Σύμφωνα με το σύμπαν, ο πλανήτης Άρης, είναι ο πλανήτης της αγάπης, οι άνθρωποι πολεμούν μόνο για αυτό με ακόντια που δεν τραυματίζουν ενώ δεν υπάρχει η σχετική έννοια του χρόνου. Οι άνθρωποι δεν φοβούνται το τέλος, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει. Η Σοφία μένει έκπληκτη.

Εκείνη τη στιγμή, ακριβώς μετά τους τίτλους τέλους, μπαίνω στη θέση της και αναρωτιέμαι. Πως θα ήταν αν αυτό το σενάριο, ίσχυε; Θα νιώθαμε άραγε ανακούφιση, αν ξέραμε πως έχουμε έρθει για ένα σκοπό στον πλανήτη Γη; Θα μειωνόταν η ασυνείδητη-τις περισσότερες φορές τουλάχιστον- εξάρτησή μας από τον φόβο και τον χρόνο; Έτσι έχουμε μάθει, να κυνηγάμε συνεχώς κάτι προσπαθώντας να αποδώσουμε νόημα. Όμως, δεν είναι εφικτό να προσδίδουμε σε όλα όσα συμβαίνουν λογική εξήγηση. 

Μερικοί το ζητάμε επίμονα. Θέλουμε να ξέρουμε και να δίνουμε απαντήσεις για το κάθε τι. Ίσως τελικά, να είμαστε και εμείς έκπτωτα άνθη, που έπεσαν στην Γη μας για ένα συγκεκριμένο λόγο. Ανακουφιστική εξήγηση αυτή. Ας την πιστέψουμε. Ενδεχομένως αυτό να είναι η λύση για να βρούμε την εσωτερική γαλήνη που τόσο επιθυμούμε. 

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top