Η ψυχοπαθολογία του έρωτα | Πάστα Φλώρα

Έρωτας και πάθος. Πόσο ταυτόσημες είναι αυτές οι δύο έννοιες;

Όταν ερωτεύται ο άνθρωπος, είναι γεγονός, πως γεμίζει με αισθήματα πρωτόγνωρα. Τον κυριεύουν, δεν μπορεί να τα ελέγξει πολλές φορές. Είναι σαν να βρίσκεται μέσα σε κάποιον τυφώνα, μη μπορώντας να αποδράσει εύκολα.

Γίνεται ευάλωτος.

Εξιδανικεύει τον ερωτικό σύντροφο, συμπεριφορά που μπορεί να αποβεί μοιραία. Σίγουρα, δεν μπορούμε να κατατάξουμε το φαινόμενο του έρωτα στην παθολογία. Αποτελείται όμως, από χαρακτηριστικά που είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε δύσβατα μονοπάτια, κυρίως μετά την ύφεση των έντονων συναισθημάτων και την απομυθοποιήση του άλλου προσώπου. 

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα, παρακάτω αναφέρω κάποια ψυχοσύνδρομα, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον έρωτα και νοηματοδοτούν τη ψυχοπαθολογία γύρω από αυτόν.  

Ερωτική Ζηλοτυπία: Η ζήλεια, αποτελεί για πολλούς αμφισβητούμενο συναίσθημα. Αποδεικνύει όμως, τον φόβο ενός ερωτευμένου να χάσει τον άνθρωπό του. Ταυτόχρονα, υποδηλώνει κτητικότητα, που όμως σε λογικά πλαίσια, είναι και διεγερτική. 

Σύνδρομο Οθέλλου: Σοβαρή ψυχοπαθολογική κατάσταση, που αποτελεί εκδήλωση και ένδειξη χαμηλής αυτοπεποίθησης, ανικανότητας και επιθυμίας για σεξουαλική και κοινωνική υπεροχή. 

Σύνδρομο Μήδειας: Πηγή του, ο προδομένος έρωτας. Η εκάστοτε σύντροφος, μισεί τα παιδιά του αγαπημένου της, τα συγκρίνει μαζί του, όμως η διαδικασία αυτή οδηγεί σε βαθύτερο μίσος και αρνητικό φορτίο για την ίδια.

Σύνδρομο De Clerambault: Σύνδρομο που είναι πιθανό να συνδέεται και με άλλες διαταραχές (πχ. Σχιζοφρένεια). Σύνηθες στις γυναίκες, οι οποίες, φαντάζονται πως ένα υψηλά κοινωνικά πρόσωπο, είναι ερωτευμένο μαζί τους. Αποτελείται από τέσσερις φάσεις: ελπίδα/αναμονή, παρενόχληση, αποθάρρυνση και επιθυμία εκδίκησης. 

Σύνδρομο του Δαιμονικού εραστή: Σχετίζεται με μία ψευδή εικόνα που δημιουργεί η ασθενής, πως ο ερωτικός της σύντροφος συνουσιάζεται μαζί της. 

Κανδαυλισμός: Η επίδειξη από τον σύντροφο, της αγαπημένης του, όταν εκείνη είναι γυμνή. 

Ψυχοσύνδρομο Incubus: Αρχική αναφορά κατά την εποχή του Μεσαίωνα. Μη ονειρικοί εφιάλτες, κατά την διάρκεια των οποίων, η γυναίκα αισθάνεται φόβο, πόνο, πλάκωμα και φωνάζει δυνατά. 

*Incubus= αρσενικός δαίμονας, που ασελγεί πάνω στις γυναίκες, ενώ κοιμούνται.

Ψυχοσύνδρομο Succubus: Η θυληκή έκφανση του incubus. Κατά αυτό τον τρόπο, εξηγείται και η γέννηση παιδιών-διαμόνων. 

Όλα τα παραπάνω, σαφώς, αποτελούν ακραίες περιπτώσεις παθολογίας. Ο έρωτας όμως, είναι πιθανόν να οδηγήσει στη τρέλα μερικούς ανθρώπους. Το πάθος μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτο. Ο καθένας από μας, εξάλλου, μπορεί εν δυνάμει να λειτουργήσει έτσι. 

[Ο έρωτας δε θέλει χρόνο. Θέλει ταχύτητα. Είναι απόκτηση, μονοπωλιακό είδος. Θέλεις τον άλλο δικό σου.]

-Κ.Δημουλά-

Έφη Καράμπελα


Πηγή πληροφοριών psychologynow.gr

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top