Θεραπεία παιγνιδιού μέσω της άμμου | Πάστα Φλώρα

Το Sandplay Therapy είναι μία ψυχοθεραπευτική μέθοδος αναγνωρισμένη σε Αμερική και Αγγλία, που απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Βασίζεται στην ψυχολογία του C.G.Jung και αναπτύχθηκε από την Ελβετίδα ψυχοθεραπεύτρια και δασκάλα Dora Kalff.

Είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται κυρίως σε άτομα που είχαν κάποια τραυματική εμπειρία στη ζωή τους και χρησιμεύει στο να μπορέσει ο ασθενής να προσδιορίσει αλλά και να συμφιλιωθεί με τις εσωτερικές του συγκρούσεις, οι οποίες εκδηλώνονται ως άγχος και καταθλιπτικό συναίσθημα, εισχωρώντας στα βάθη της προσωπικότητας του.

Η ψυχοθεραπευτική αυτή μέθοδος χρησιμοποιεί σαν εργαλείο έναν δίσκο με άμμο. Αν και μπορεί να μοιάζει με παιχνίδι, οι δίσκοι άμμου είναι αρκετά θεραπευτικοί. Το Sandplay Therapy είναι ένα πολύ ισχυρό θεραπευτικό εργαλείο, που πραγματοποιείται σε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον, όπου η περιπλοκότητα του εσωτερικού κόσμου εξερευνάται και ενσωματώνεται στην ψυχή με στόχο τη συναισθηματική ίαση.

Στο Sandplay ο ασθενής δημιουργεί αναπαραστάσεις και απεικονίζει τον κόσμο του χρησιμοποιώντας μινιατούρες, τις οποίες τοποθετεί ελεύθερα μέσα σε ένα δίσκο με την άμμο ή ακόμη παίζοντας με αυτή. Αυτό δημιουργεί μία οπτική αναπαράσταση του περιεχομένου της ψυχής του και αποκαλύπτει ασυνείδητες ανησυχίες. Καθώς το περιεχόμενο του ασυνειδήτου αναδύεται οπτικά και συμβολικά, ενσωματώνεται στην αίσθηση του Εαυτού και μπορεί να ενεργοποιηθεί για να επιφέρει συμπεριφορική αλλαγή.

Ο ρόλος του θεραπευτή είναι κυρίως να παρατηρεί χωρίς να παρεμβαίνει, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως κρίνει ότι είναι πιο βοηθητικό για τον πελάτη να κατευθύνει τη διαδικασία. Στο τέλος της συνεδρίας, θεραπευτής και θεραπευμένος έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με αφορμή αυτή την αναπαράσταση και στοχεύοντας στην καλύτερη συνειδητοποίηση των συναισθημάτων του θεραπευμένου.

Η μέθοδος αυτή φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση σε άτομα που επιζητούν θεραπεία. Προσφέρει την ευκαιρία στους ασθενείς να «δουλέψουν» μέσα στο δίσκο με την άμμο, δύσκολα συναισθήματα και καταστάσεις, να τους δώσουν μορφή, να επιτρέψουν στον εαυτό του να κάνει αλλαγές μέσα στο δίσκο και έπειτα στον πραγματικό κόσμο. Η μέθοδος αυτή επιτρέπει στον θεραπευμένο να «μιλήσει» για τις δυσκολίες του χωρίς λόγια.

Ο θεραπευμένος παραμερίζοντας τον βασικό τρόπο έκφρασης, δηλαδή τη γλώσσα, έρχεται σε μεγαλύτερη επαφή με τον εσωτερικό του κόσμο και εκφράζεται συμβολικά για τα θέματα που τον απασχολούν. Η αποτελεσματικότητα του Sandplay Therapy επέρχεται με την κατανόηση της ψυχολογίας του Jung, καθώς και με τον προσωπικό συμβολισμό του κάθε θεραπευόμενου που εμφανίζονται στην άμμο. Παρέχει ένα μέσο προκειμένου να μπορέσει το ασυνείδητο υλικό να γίνει ορατό, να θεραπευτεί και να ενσωματωθεί στο συνειδητό, επιτρέποντας, έτσι, να βιώσει κανείς τη ζωή του με ένα πιο συνειδητό και αυθεντικό τρόπο.

Κατερίνα Ζάχαρη 

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top