Το μοντέλο της διαχωριστικής έλξης, ένας καλύτερος τρόπος για την περιγραφή των συναισθημάτων μας | Πάστα Φλώρα

Ένα θέμα που με ενδιέφερε ανέκαθεν και συνεχίζει πάντα να με ενδιαφέρει είναι ο τρόπος που οι άνθρωποι προσδιορίζουν την έλξη σε άλλα άτομα, και σε ποιου είδους έλξη αναφέρονται. Στο παρελθόν, πολύ συχνά οι άνθρωποι έβαζαν την έλξη σε μία μόνο κατηγορία, αυτή της σεξουαλικής έλξης, η οποία όμως όχι μόνο δεν γίνεται αισθητή από κάποιους ανθρώπους, αλλά δεν γίνεται αισθητή με τον ίδιο τρόπο και από όσους τη νιώθουν.

Για την ακρίβεια, σιγά σιγά άρχισε να δημιουργείται η θεωρία του μοντέλου διαχωριστικής έλξης, το οποίο έχει τα θετικά και τα αρνητικά του, προσωπικά όμως πιστεύω πως είναι ένας εξαιρετικός τρόπος κατηγοριοποίησης των συναισθημάτων. Πρόκειται για τις συζητήσεις που έχουμε πολλές φορές με τον εαυτό μας ή με άλλους για το ότι ένα άτομο είναι όμορφο, το κοιτάζουμε όμως με τον ίδιο τρόπο που θα κοιτούσαμε έναν πίνακα ζωγραφικής, ή για το ότι κάποιο άτομο μπορεί να είναι ελκυστικό, όχι όμως απαραίτητα με σωματικό τρόπο. 

Η ιδέα είναι πως υπάρχουν διαφορετικά είδη έλξης που ένα άτομο μπορεί να αισθανθεί για ένα άλλο, χρωματισμένες ανάλογα με τον τρόπο που το ίδιο προσδιορίζει την ταυτότητά του αλλά και με χαρακτηριστικά όπως το γούστο και η υποκειμενική αντίληψη της ομορφιάς. Υπάρχει λοιπόν η αισθητική έλξη, η αίσθηση πως ένα άτομο είναι όμορφο με την ίδια έννοια που ένα λουλούδι είναι, η ρομαντική, η σεξουαλική, η πλατωνική, η αισθησιακή και η alterous (ανάμειξη ή ενδιάμεσο από δύο ή περισσότερες άλλες, συνήθως όμως την πλατωνική και τη ρομαντική). 

Αυτού του είδους η κατηγοριοποίηση, εκτός από το ότι βοηθάει τους ανθρώπους να καταλάβουν καλύτερα τι νιώθουν για κάποια άτομα, είναι επίσης πολύ σημαντική γιατί δίνει δύναμη στα asexual άτομα να εξηγήσουν τα ίδια πως αισθάνονται την έλξη για άλλα άτομα, τι δηλαδή συμπεριλαμβάνει και τι όχι. Ωστόσο, υπάρχουν άτομα που δεν υποστηρίζουν τόσο την ύπαρξη αυτού του μοντέλου, γιατί θεωρούν πως τότε οι όροι που χρησιμοποιούμε για τις σεξουαλικές ταυτότητες απλοποιούν απλά τις επιθυμίες των ανθρώπων. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι αυτό ισχύει, γιατί η έλξη και η ταυτότητα είναι πράγματα που αλλάζουν, και οι διάφορες ορολογίες βρίσκονται για να βοηθούν και να εξηγούν και όχι για να στιγματίζουν ή να κατηγοριοποιούν. Αντίθετα, θεωρώ ότι η ύπαρξη αυτού του μοντέλου βοηθάει να καταργηθούν πολλά στερεότυπα για τις σχέσεις και για το τι πρέπει αυτές να περιλαμβάνουν όπως και για το τι νιώθει ένα άτομο για τους γύρω του. 

Γενικά μιλώντας, θεωρώ πως το να υπάρχει αυτό το μοντέλο είναι πολύ καλό, γιατί δείχνει ότι η ανθρώπινη ψυχή είναι κάτι πολύ περίπλοκο, και ο ορισμός της έλξης κάτι άκρως προσωπικό και υποκειμενικό, που ο κάθε άνθρωπος βιώνει διαφορετικά. Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι που κάνει τις σχέσεις μας με τα διάφορα άτομα ακόμα πιο όμορφες.

Μαρία Επισκόπου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top