Βία Κατά των Γυναικών | Πάστα Φλώρα

Το φαινόμενο της έμφυλης βίας είναι καθημερινό, παγκόσμιο και περιλαμβάνει οποιαδήποτε επιβλαβή πράξη, κατά της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας όσων την υφίστανται. Αποτελεί πυρήνα της έμφυλης ανισότητας που οδήγησε και οδηγεί σε διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Αποτελεί μια από τις συνηθέστερες και βαθιά ριζωμένες ανά τον κόσμο παραβιάσεις των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου.  Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της βία των Γυναικών, που είναι την 25η Νοεμβρίου, αποτελεί μια ελάχιστη υπενθύμιση της αποτρόπαια αυτής πράξης.

Με το όρο « βία κατά των γυναικών», αναφερόμαστε σε κάθε βίαια πράξη που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα, έμμεσο ή άμεσο, τη σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας, είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική τους ζωή. Σύμφωνα με τον παραπάνω ορισμό, μια γυναίκα μπορεί να υφίσταται βίαιες συμπεριφορές είτε εντός του οικογενειακού πλαισίου (ενδοοικογενειακή βία) είτε γενικά μέσα στην κοινωνία.

Πολλές γυναίκες, γίνονται δέκτες ενδοοικογενειακής βίας από τον πατέρα, το σύζυγο ή τον σύντροφό τους και υπομένουν αυτό το μαρτύριο, αποσιωπώντας ή παραβλέποντας το. Ένα εύλογο ερώτημα που γεννιέται πολύ συχνά όταν ακούμε ή ερχόμαστε σε επαφή με τέτοιες περιπτώσεις, είναι γιατί οι γυναίκες δεν εγκαταλείπουν μια βίαιη σχέση? Στην ερώτηση, η απάντηση είναι υποκειμενική και πολυπαραγοντική. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να εγκλωβίζουν την γυναίκα στην κακοποιητική σχέση, αυτοί μπορεί ναι είναι ψυχολογικοί, κοινωνικοί, διαπροσωπικοί ή οικονομικοί. Επίσης, υπάρχει και αυτή η μερίδα του γυναικείου πληθυσμού, που δυστυχώς δεν γνωρίζουν ότι βιώνουν κακοποίηση. Συνηθισμένη αντίδραση αυτών των γυναικών, είναι η πεποίθηση ότι αξίζουν την κακοποιητική συμπεριφορά που δέχονται και τείνουν να την εξηγούν σύμφωνα με τις πεποιθήσεις και τις αξίες τους. Η παραπάνω αντίδραση, αποτελεί κριτήριο υπάρξεις μετατραυματικού στρες.

Κλείνοντας, σημαντικό είναι να αναφερθεί και ο μεγάλος αριθμός καταγγελιών που έγινε μέσα στο 2018 και αφορούσαν έμφυλη βία. Το νούμερο ανέρχεται στις 4.116 κλίσεις, εκ των οποίων οι 2.864 αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, οι 2.519 σε ενδοοικογενειακή βία με δράστη κυρίως τον σύζυγο, οι 110 κλήσεις σε σεξουαλική παρενόχληση, οι 28 κλήσεις σε περιπτώσεις βιασμού, 2 κλήσεις σε trafficking και σε περιπτώσεις πορνείας, και 108 κλήσεις αφορούσαν σε καταγγελία άλλων μορφών βίας.

«Ήταν πολύ δύσκολο να πάρω αυτή την απόφαση, αλλά το πιο δύσκολο από όλα ήταν να είμαι στο ίδιο μου το σπίτι και να φοβάμαι. Μια γυναίκα που έχει υποστεί ενδοοικογενειακή βία έχει σίγουρα τη δύναμη να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση αρκεί να μην φοβάται.»- Ε.Μ θύμα ενδοοικογενειακής βίας

 

Κατερίνα Ζάχαρη

See Also
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top