Ζωρζ Σαρή | Ηθοποιός, συγγραφέας, επαναστάτρια

Βλέπω 23 Μαΐου. Σαν σήμερα, γεννήθηκε η Ζωρζ Σαρή. Ζωρζ Σαρή, Ζωρζ…
Α! Ο θησαυρός της Βαγίας. Μμμμ, και μετά; Ποια ήταν όντως η Ζωρζ Σαρή;

Ζωρζ Σαρή

Γεωργία Σαρηβαξεβάνη το πραγματικό της όνομα. Μισή Αϊβαλιώτισσα εκ πατρός, μισή Σενεγαλέζα εκ μητρός ή πιο απλά, μισή μικρασιάτισσα και μισή γαλλίδα. Ηθοποιός και συγγραφέας. Στις νεότερες γενιές δεν είναι και τόσο γνωστή για την ταυτότητά της ως ηθοποιός. Και όμως πρώτα προέκυψε το θέατρο και μετά η συγγραφή. Από πολύ μικρή είχε καλλιτεχνικές – θεατρικές αναζητήσεις και έτσι με δάσκαλο τον Βασίλη Ρώτα απέκτησε την πρώτη της επαφή με το θέατρο.

Κατά την διάρκεια της Κατοχής υπήρξε φοιτήτρια στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη. Συνέχισε τις σπουδές της πάνω στο πεδίο της υποκριτικής στο Παρίσι το 1947, όπου και είχε “αυτοεξοριστεί”, στη σχολή του Σαρλ Νιτλέν,

Καθοριστικός για την ζωή της, θα μπορούσε να πει κανείς, ήταν αυτός ο αυτό-εξορισμός της καθώς στο Παρίσι γνώρισε όχι μόνο σημαντικούς ανθρώπους, όπως ο Κώστας Αξελός, η Μελίνα Μερκούρη, ο Άδωνις Κύρου, ο Μαρσέλ Μαρσώ και άλλους, αλλά και τον μεγάλο έρωτα της ζωής της, τον Αιγυπτιώτη χειρουργό Μαρσέλ Καρακώστα. Ο έρωτας τους ολοκληρώθηκε με τον ερχομό των δύο παιδιών τους Αλέξη και Μελίνα Καρακώστα.

Ζωρζ Σαρή

Το 1962 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου και έκανε θεατρικές και κινηματογραφικές εμφανίσεις. Μετά την επικράτηση της Απριλιανής Χούντας το 1967 έμεινε άνεργη και στράφηκε στο γράψιμο. Την πρώτη της συγγραφική απόπειρα την έκανε το 1969 με τον «Θησαυρό της Βαγίας». Παρότι είχε ξεκινήσει σαν ένα παιχνίδι με φίλους, το βιβλίο ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να έχει μεγάλη εκδοτική επιτυχία. Το 1985, μάλιστα, μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση.

Από τότε και στο εξής δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα ξανά με το θέατρο και αφιερώθηκε στην συγγραφή παιδικών και νεανικών βιβλίων.

Η ίδια αιτιολογεί αυτή της την στροφή ως εξής: «Στο γράψιμο βρήκα ό,τι δεν μπορούσα να βρω στο θέατρο, ίσως γιατί δεν ήμουν πρωταγωνίστρια και ίσως γιατί δεν ήμουν σε θέση να διαλέξω τους ρόλους που ο θιασάρχης ή ο σκηνοθέτης διάλεγαν για μένα. Τώρα φέρω ακέραιη την ευθύνη των βιβλίων μου. Κάνω αυτό που θέλω, αυτό που μπορώ».

Ακόμα έχει δηλώσει πως από την ώρα που άρχισε να γράφει για παιδιά συνέχισε να «νιώθει νέα».

Οι καταξιώσεις Δεν άργησαν να έρθουν…

Το 1988 τα «Χέγια» προτάθηκαν για το βραβείο Άντερσεν ενώ το 1994 η «Νινέτ» βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου. Το 1995 και το 1999 βραβεύτηκε από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Ακόμα είχε βραβευτεί, ως ηθοποιός, το 1960 με το βραβείο Β’ Γυναικείου ρόλου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ζωρζ Σαρή

 

Γεννήθηκε στις 23 Μαΐου 1925 και πέθανε στις 9 Ιουνίου του 2012. 87 χρόνια ζωής. 87 χρόνια έντονα, γεμάτα, σκληρά, εύκολα, όμορφα, άσχημα, απρόβλεπτα, μα πάνω απ’όλα δημιουργικά.
Το 2007 ο ξαφνικός θάνατος της κόρης της, σημάδεψε την Ζωρζ, όπως ήταν αναμενόμενο.
Όταν πέθανε είπαν πως :«Η Ζωρζ Σαρή υπήρξε μία σπουδαία γυναίκα. Με τα κείμενά της μεγάλωσαν γενιές και γενιές Ελλήνων, ενώ οι αξίες που ανέδειξε μέσα από το έργο της, αλλά και την προσωπική της διαδρομή, παραμένουν επίκαιρες και διαχρονικές».

Δίκιο έχουν. Σε ευχαριστούμε Ζωρζ!

 

Πηγή: http://rejected.gr/

κείμενο | βασίλης μοτσιολίδης
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + οδυσσέας κοσμάτος

See Also
View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top