Η τέχνη της Ethnasia | Πάστα Φλώρα

Γνωρίσαμε την Φανή (a.k.a. Ethnasia) μέσα από τα social media, μιας και η τέχνη της πλέον έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Εντυπωσιαστήκαμε από τους boho τόνους των κοσμημάτων της, ενώ η ίδια μας εξηγει, πως οι δημιουργίες της αντιπροσωπεύουν τον ευαυτό και της προσωπικότητας της, εξολοκλήρου.

Τι είναι το κόσμημα για σένα;

Το κόσμημα είναι χιλιάδες πράγματα. Αυτό που με κάνει εμένα να το ξεχωρίζω είναι ότι είναι μια μορφή τέχνης που την κατανοούν όλοι και τη χρησιμοποιούν κάθε μέρα. Δεν είναι ένας πίνακας ζωγραφικής ή ένα άγαλμα που το τοποθετείς κάπου και απλά το κοιτάς, αλλά ένα στολίδι που το διαλέγεις και το έχεις πάνω σου καθημερινά.  Είναι επίσης μία προσιτή πολυτέλεια για την κάθε γυναίκα. Ένα μικρό ίχνος λάμψης που την κάνει να νιώθει καλύτερα όταν ξεκινάει να πάει για δουλειά, όταν θέλει να βγει έξω για να διασκεδάσει, όταν θέλει να εντυπωσιάσει με την κάθε της εμφάνιση.

Πώς καταπιάστηκες με τη δημιουργία κοσμημάτων για πρώτη φορά και πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι επαγγελματικά;

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το κόσμημα σαν hobby όταν ήμουν στο πανεπιστήμιο. Από μικρή θυμάμαι ότι έβλεπα πλανόδιους μικροπωλητές να πουλάνε διάφορα χειροποίητα πραγματάκια και ενθουσιαζόμουν πολύ. Έτσι, στο δεύτερο έτος αγόρασα τις πρώτες  μου κλωστές και ξεκίνησα να φτιάχνω κάποια πράγματα. Σιγά σιγά στη Θεσσαλονίκη όπου έμενα άρχισα να συμμετέχω σε κάποια bazaar και εκθέσεις όπου παρουσίασα για πρώτη φορά τα κοσμήματά μου. Όσο περνούσαν τα χρόνια και έβλεπα κάποια ανταπόκριση από τον κόσμο άρχισα να συμμετέχω σε όλο και περισσότερα event με χειροποίητα προϊόντα καθώς και σε μουσικά φεστιβάλ μέχρι που ένα χρόνο πριν περίπου φτιάξαμε με το αγόρι μου το site μας ethnasia.com και ξεκινήσαμε και την ιντερνετική μας πορεία.

Πώς βοηθάς νέους καλλιτέχνες μέσα από τα κοσμήματα;

Δεν ξέρω αν μπορώ να πω ότι βοηθάω νέους καλλιτέχνες μέσα από αυτό που κάνω. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι χαίρομαι πολύ γιατί βλέπω πολλούς νέους ανθρώπους οι οποίοι έχουν αρχίσει να ασχολούνται με το χειροποίητο να με πλησιάζουν και να με ρωτάνε αν μπορούν να ασχοληθούν με αυτό ως αποκλειστική δουλειά και πώς τα έχω καταφέρει ως τώρα. Αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί φαίνεται ότι τους εκπέμπω μια οικειότητα και θέλουν να μοιραστούν μαζί μου τις αρχικές ανησυχίες που έχει ο καθένας όταν καταπιάνεται με αυτή τη δουλειά και πιστέψτε με είναι αρκετές.

Πώς συνδυάζεις ταξίδια και δουλειά;

Έλα ντε; Ούτε και εμείς ξέρουμε ακόμα. Το ψάχνουμε. Γενικά είναι απίστευτα ωραίο αλλά και δύσκολο. Προσπαθούμε να βρούμε τη χρυσή τομή. Το δυσκολότερο είναι να βάλεις τον εαυτό σου να καταλάβει ότι πρέπει να δουλέψει και ότι δεν είσαι μόνιμα διακοπές. Αυτό είναι φυσικά αυτό που μας δυσκολεύει. Κατά τα άλλα αυτή η ελευθερία είναι αυτό που μου αρέσει περισσότερο σε αυτή τη δουλειά. Γνωρίζουμε νέους ανθρώπους, νέα μέρη και όλα αυτά είναι που μας δίνουν έμπνευση και πάθος για να συνεχίσουμε.

Τι υλικά χρησιμοποιείς;

Έχουμε 2 κατηγορίες κοσμημάτων. Στη μία όλα τα κοσμήματα είναι φτιαγμένα αποκλειστικά από κλωστές και φυσικά πετρώματα πλεγμένα με τεχνική του μακραμέ. Φτιάχνουμε κοσμήματα και από μέταλλα. Εκεί συνδυάζουμε  συνήθως μπρούντζο  και ασήμι καθώς και υποαλλεργικό ατσάλι για τους πελάτες που ενδέχεται να παρουσιάζουν αλλεργίες. Φυσικά πάντα είμαστε σε αναζήτηση νέων υλικών και αυτή είναι η μεγαλύτερη χαρά της δημιουργίας.

Ποια ονομασία θα απέδιδες στο επάγγελμα που διάλεξες;

Δεν ξέρω αν μπορώ να χαρακτηρίσω με μια λέξη τη δουλειά που κάνω. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι πωλήτρια αν και πουλάω κοσμήματα ούτε σχεδιάστρια αν και σχεδιάζω κοσμήματα. Αυτές οι λέξεις δεν αρκούν για να περιγραφούν αυτά που κάνω. Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να δώσω χαρά στους ανθρώπους που τους αρέσουν οι δημιουργίες μου. Αν δείτε τις συσκευασίες που στέλνουμε στους πελάτες θα καταλάβετε ότι προσπαθούμε να στείλουμε θετική ενέργεια σε όσους μας επιλέγουν. Θα πω, λοιπόν, ότι αυτό που κάνω είναι να δώσω ένα μικρό sparkle στη μέρα κάθε ανθρώπου που αποφασίζει να αγοράσει ένα κόσμημα από εμάς. Ελπίζω να τα καταφέρνω.

Πώς κυνηγά κανείς το επάγγελμα που έχεις διαλέξει;

Με πάθος και πολλή ενέργεια. Βασικά πιστεύω ότι αν δεν θέλεις πολύ να κάνεις αυτή τη δουλειά δεν μπορείς. Έχει πολλές δυσκολίες και πρέπει να προσπαθήσεις να τις αντιμετωπίσεις μόνος σου. Η αλήθεια είναι ότι όταν ξεκινήσαμε να το κάνουμε μαζί με το αγόρι μου μας είναι πιο εύκολο. Μπορούμε να ταξιδεύουμε μαζί και να δίνουμε στήριγμα ο ένας στον άλλο. Σίγουρα πάντως απαιτεί επιμονή και όρεξη και να ξεκινάς με χαμόγελο γιατί είναι το μόνο που μπορεί  να σου δώσει έμπνευση.

Έπειτα από τόσα χρόνια γεμάτα δημιουργικότητα τι είναι αυτό που σου δημιουργεί χαρά και αισιοδοξία;

Χαχα καλή ερώτηση καθώς συνήθως είμαι εγώ αυτή που προσπαθώ να δώσω. Τα θετικά μηνύματα των πελατών είναι σίγουρα ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Δεν μπορείς να φανταστείς τι κίνητρο, έμπνευση, χαρά, ενθουσιασμό σου δίνει το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους αρέσει κάτι που έχεις δημιουργήσει από το μηδέν. Επίσης, μου δίνει πάρα πολλή ενέργεια η συνεχής εναλλαγή περιοχών με τα ταξίδια που κάνουμε. Βλέπεις τόσες πολλές διαφορετικές εικόνες που γεμίζεις ολόκληρος με τόσες νέες ιδέες και εμπειρίες.

Διαπιστώνω ότι οι συλλογές σου έχουν έναν πιο boho τόνο. Δημιουργείς συνειδητά έτσι τις συλλογές σου, παρατηρείς τους ανθρώπους σε διαφορετικά μέρη;

Γενικά η εικόνα που βλέπεται στα κοσμήματά μου είναι 100% εγώ. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να φτιάξω και να προωθήσω κάτι που δεν μου αρέσει. Θα έλειπε το μεράκι και αυτό θα αντικατοπτριζόταν στα πάντα. Γενικά μου αρέσουν πολύ όλα τα ethnic, folk πράγματα, τα πολλά χρώματα, τα μπερδεμένα στοιχεία. Φυσικά επηρεάζομαι πάρα πολύ από τα ταξίδια που κάνουμε. Θαυμάζω πάρα πολύ την Ανατολή και το στυλ, αυτό το βαρύ που κυριαρχεί εκεί. Οπότε θα δείτε τέτοια στοιχεία στις συλλογές μου και είναι αυτά που διαμορφώνουν το στυλ των κοσμημάτων που φτιάχνω.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Αυτή την περίοδο είμαστε σε μια πολύ δημιουργική φάση καθώς εχουμε παρουσιάσει  τη νέα μας συλλογή και έχουμε ολο τον πυρετό της παρουσίας της. Από εκεί  και έπειτα προσπαθούμε να πειραματιστούμε με νέα υλικά για να παρουσιάσουμε στο μέλλον. Φυσικά περιμένουμε τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω του Covid-19 για να μπορέσουμε να προγραμματισουμε τα επόμενα ταξίδια μας. Ελπίζω να είναι μια δημιουργική χρονιά για όλους. 

Social media που μπορούμε να σε βρούμε;

Νομίζω παντού

Website: ethnasia.com

Instagram: ethnasia_jewelry

Fb: ethnasia jewelry

Youtube channel: ethnasia jewelry

Tiktok: ethnasia.jewelry

 Συνέντευξη στην Αθηνά Γεωργακοπούλου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top