Με αφορμή την αντιφασιστική συναυλία (Ηλιούπολη 28/9) στην οποία θα συμμετέχει, μιλήσαμε με τον Αλέξανδρο Κοντογεώργο για τη μουσική του και ακούσαμε στο YouTube τα κομμάτια του, για να διαλέξουμε το αγαπημένο μας. Επειδή είμαστε χαρούμενα παιδιά, και καλοκαιρινά τι και αν μπήκε Σεπτέμβρης, μας αρέσουν τα αυθόρμητα τζαμαρίσματα στις ταράτσες!
Αρχικά, μια κλασσική ερώτηση, τι είναι για σένα η μουσική;
Η μουσική είναι το σπίτι που ζούμε και μπλα μπλα μπλα και μπλα… και πολλά τέτοια γλυκανάλατα που βγάζουν μάτι! Για μένα, η μουσική είναι παιχνίδι. Πως μαθαίνεις να κλοτσάς μία μπάλα όταν είσαι πιτσιρικάς; Ε, κάπως έτσι! Στην αρχή παίζεις μόνος σου, αλλά μετά βαριέσαι μόνος. Η μουσική θέλει παρέα, όπως και η μπάλα. Φωνάζεις φίλους για να παίξετε όλοι μαζί! Και εκεί αρχίζει ο χαμός! Αυτό είναι από τη φύση του ενδιαφέρον και σίγουρα διδακτικό. Όχι μόνο για τη μουσική, αλλά και για τον εαυτό μας γενικότερα…
Τι ήταν εκείνο το οποίο σε τράβηξε στη μουσική;
Όταν πήγα πρώτη γυμνασίου, στις κερκίδες του σχολείου βρήκα μία πένα. Μία μωβ διάφανη πένα! Σαν πιτσιρικάς, που ό,τι «σαβούρα» βρίσκει την μαζεύει, την έβαλα στην τσέπη μου. Οι γονείς μου είχαν πάει ήδη τον μεγαλύτερο αδερφό μου για να μάθει κιθάρα. Τα παράτησε γρήγορα, οπότε μας είχε μείνει η κιθάρα στο πατάρι. Χρειάστηκε να πάρω τα αυτιά της μάνας μου, για να μου κατεβάσει την κιθάρα από το πατάρι, καθώς εγώ δεν έφτανα! Τελικά, έκανε το λάθος και την κατέβασε. Τους πήρα τα αυτιά, τα επόμενα χρόνια.
Ποια η σχέση της μουσικής και των Social Media;
Τα social media σου δίνουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσεις αυτό που κάνεις γρήγορα και, κυρίως, με μικρό ή και καθόλου κόστος. Παλιότερα, κάτι τέτοιο ήταν σχεδόν αδύνατον. Παράλληλα, μέσα από τα social έχεις πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορία. Άμεση πρόσβαση σε θέματα τεχνογνωσίας, προγραμμάτων και γενικότερα οτιδήποτε έχει να κάνει με τη μουσική και τις νέες τάσεις. Βέβαια, επειδή είναι τόσο προσιτό στο κόσμο, είναι τελικά πολύ δύσκολο να βρεις κάτι που να σου αρέσει πραγματικά. Είναι ένα χάος το διαδίκτυο, εγώ σπάνια έχω βρει μουσικούς ή μπάντες που να μου τραβήξουν την προσοχή. Μόνο μέσα από «κάψιμο» στο you tube, κάτι ατελείωτα βράδια, έχω καταφέρει να βρω μουσική να μου ταιριάζει.
Συμβαδίζει η μουσική που ακούς με τη μουσική που παίζεις;
Γενικά δεν ακούω πολλή μουσική. Τουλάχιστον, όχι όσο άκουγα παλιότερα. Μάλλον μεγαλώνω και δυσκολεύονται τα αυτιά μου (γέλια). Σκαλώνω κατά καιρούς με κάποιες μουσικές, όμως. Τον τελευταίο καιρό μου αρέσει να ακούω μουσικές χωρίς vocals καθόλου ή με ελάχιστα. Post Rock, για παράδειγμα. Είμαι σχεδόν σίγουρος, πως η σκέτη μουσική σου αφήνει το ελεύθερο να νιώσεις ό,τι γουστάρεις. Καλό είναι κάποιες φορές να βγάζουμε τον σκασμό και να ακούμε ή να παίζουμε μουσική. Τα πολλά λόγια κουράζουν… Κάποια στιγμή θα βγάλω κι εγώ το σκασμό! (γέλια).
Μίλησε μας για τη δουλειά σου, με τίτλο «Εν στάσει»
Το «Εν στάσει» είναι η πρώτη, και μοναδική για την ώρα, προσωπική δουλειά. Ξεκίνησε, όπως όλα, από μία σκέψη, μια ιδέα. Περιέχει τρία τραγούδια, με συνολική διάρκεια 8:97, αν θυμάμαι καλά (γέλια). Οι στίχοι και η μουσική είναι δική μου. Για το ένα κομμάτι, τους στίχους έγραψε ο φίλος Ανδρέας Καπετανάκης. Ήταν ένα πείραμα. Οι ηχογραφήσεις έγιναν, κατά κύριο λόγο, σε ένα home studio με ένα hand recorder. Όταν δεν υπάρχουν λεφτά και θέλεις πολύ να παίξεις μουσική, βρίσκεις τους τρόπους.
Όπως είπα κ παραπάνω, είναι λίγο βαρετό να παίζεις μόνος σου. Έτσι φώναξα κάποιος φίλους και έβαλαν το χεράκι τους. ΟΝίκος Γκούμας στα πνευστά, ο Γιάννης Σκορδής στα τύμπανα, ο Νίκος Στάικος στο πιάνο και ο Γιώργος Σιγάλας στο μπάσο. Στο home studio ηχολήπτη είχαμε τον Δημήτρη Χορόζογλου και στο studio (για τα τύμπανα) είχαμε τον Δημήτρη Ζωγράφο, ο οποίος έκανε και τς μίξεις.
Πόση δυσκολία ενέχει η μουσική σήμερα;
Η μόνη δυσκολία είναι το γεγονός ότι χρειάζονται λεφτά, αρκετά λεφτά. Ό,τι και να κάνεις σε αυτή τη ζωή, το εμπόδιο είναι οικονομικό! Κατά τα άλλα, η διαδικασία έχει κάποιες δυσκολίες, αλλά παραμένουν πάντοτε ευχάριστες και πάνω από όλα, δημιουργικές!
Εν κατακλείδι τι ακολουθεί το Εν στάσει;
Αυτές τις ημέρες, είμαι στη διαδικασία ηχογράφησης νέων κομματιών. Θα είναι, λογικά, πέντε στο σύνολο. Ίσως προκύψει και κάτι ακόμα. Η διαδικασία είναι περίπου η ίδια με την προηγούμενη. Αυτή τη φορά όμως, λίγο καλύτερη (γέλια). Δεν έχω βρει ακόμη τον τίτλο που θα συντροφεύει τη νέα δουλειά. Έχω όμως βρει τα κατάλληλα άτομα, να βάλουν τόσο την τέχνη όσο και την παρέα. Η μουσική θέλει, προπάντων, να περνάμε καλά. Και όταν την δημιουργούμε και όταν την ακούμε!
Facebook: https://www.facebook.com/pg/AlexandrosKontogeorgos/videos/?ref=page_internal
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCnKARPWOB4L7AZQ0EetqElQ
Συλβάνα Παπαϊωάννου