Συνέντευξη με την εικαστικό Τριανταφυλλένια Τσιόγκα

Δεν θα ακολουθήσω το κλίμα των ημερών και να σας πω πως την Τριανταφυλλένια δεν την γνωρίζαμε πιο πριν. Την Τριανταφυλλένια Τσιόγκα την συνάντησα πρώτη φορά πίσω στο 2014 που ήταν ακόμα φοιτήτρια του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχω παρακολουθήσει προσωπικά την πορεία της αυτά τα χρόνια και είμαι πραγματικά περιφανή για την εξέλιξη της. 

Γεννήθηκε στην Βέροια, όπου και μεγάλωσε, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ φοίτησε για ένα εξάμηνο στην Accademia di Belle Arti di Brera στο Μιλάνο ως φοιτήτρια Erasmus. Πέραν την ζωγραφικής, βγάζει εκπληκτικές φωτογραφίες, της αρέσει πολύ να ταξιδεύει, να ακούει μουσική, να περνάει χρόνο με τους φίλους της και τον Οσκαρίτο, τον σκύλο της. Θα την χαρακτηρίζαμε ανήσυχο πνεύμα, είναι διαισθητική και της αρεσουν οι προκλησεις, γεγονός που το έχουμε δει και στα έργα της. Και μιας και μας αρέσει να σας συστήνουμε νέους καλλιτέχνες, αδράξαμε την ευκαιρία και μιλήσαμε λίγο πιο «επίσημα» μαζί της.

Πότε ανακάλυψες την κλίση σου προς την ζωγραφική;

Από μικρή μου άρεσαν οι τέχνες, είχα δική μου φωτογραφική μηχανή με φιλμ από πολύ μικρή ηλικία, έπαιζα κιθάρα και τραγουδούσα σε χορωδίες. Η ζωγραφική πάντα μου άρεσε. Ήρθα βέβαια πιο κοντά σ’αυτή με την παρότρυνση των γονιών μου. 

Θεωρείς πως οι σχολές καλών τεχνών προάγουν ακόμα και σήμερα συγκεκριμένο ύφος και τεχνοτροπία στις τέχνες;

Πιστεύω πως δεν έχει να κάνει με τη σχολή  αλλά με τον κάθε καθηγητή, πως διεξάγει το μάθημα του και ποιος είναι ο στόχος του μαθήματος. Πλέον ο κάθε καθηγητής έχει τον δικό του τρόπο και τη δική του φιλοσοφία πάνω στην τέχνη. Αρχικά σε καθοδηγούν αλλά σε αφήνουν και πιο ελεύθερο ταυτόχρονα. 

Σε έχει δυσκολέψει η πανδημία στην προώθηση της δουλειάς σου; 

Σίγουρα. Η visual επαφή δεν μπορεί να αντικαταστήσει την φυσική επαφή. Κάποιες εκθέσεις που ήταν να συμμετέχω ακυρώθηκαν τελείως ή έγιναν online. Έχει μπει για τα καλά η τεχνολογία στην ζωή μας αλλά χρειαζόμαστε και την φυσική επαφή. Ο συνδυασμός φυσικής επαφής και των online εκθεσέων  μεγαλώνει την αγορά και σίγουρα δίνει άλλες ευκαιρίες. Είναι αλλιώς όμως να είσαι μπροστά στο έργο σου και να μιλάς γι’αυτό και αλλιώς να βλέπει απλά μια εικόνα.

Βλέπουμε στα έργα σου μια έντονη αλλαγή χρονικά. Που οφείλεται αυτό;

Μέσα στην καραντίνα ήρθα αντιμέτωπη με πολλά νέα και έντονα συναισθήματα και σκέψεις. Είχα την ανάγκη, αυτή την ένταση να την τοποθετήσω πάνω στον καμβά. Γι’αυτό και οι πίνακές μου έχουν έντονες χρωματικές αντιθέσεις και πολλές ανοργάνωτες  πινελιές. Σαν μια έκρηξη ενέργειας που δεν ήξερα που να τη διοχετεύσω, διότι ήμασταν κλεισμένοι μέσα στο σπίτι.

Όταν τελικά ξέσπασε όλη αυτή η ένταση, άρχισα να ψάχνω την ηρεμία, τη λιτότητα και την απαλοιφή της μέχρι τότε πολλής πληροφορίας. Οδηγήθηκα στην αφαίρεση και επικεντρώθηκα πιο πολύ στη χρωματική παλέτα, σαν μια μορφή αποδόμησης της προηγούμενης ζωγραφικής μου. 

Έψαχνα τρόπο να ηρεμήσει το μυαλό μου από τον καταιγισμό αρνητικών πληροφοριών που καλούμουν να διαχειριστώ καθημερινά. Άρχισα να επιδιώκω την απόλυτη καθαρότητα στο χρώμα και τη σύνθεση. Το εργαστήριό μου έγινε ένας ιδιαίτερος χώρος για προσωπικό στοχασμό και εσωτερική ανασκόπηση και αναζήτηση.

Η ζωγραφική μου έγινε το μέσο μου για να διατυπώσω τί είναι συναισθηματικά πραγματικό. Ένιωσα την ανάγκη να εκφράσω τη δική μου πραγματικότητα μέσα από αυτήν που βίωνα. Ήθελα να δημιουργήσω ένα καλλιτεχνικό παραπέτασμα από το οποίο να βγω, όταν ο έξω κόσμος θα είναι γεμάτος χρώματα, σχήματα, φαντασία, διάλογο με τη ψυχή μας.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου υλικό και γιατί;

Η αλήθεια είναι πως μου αρέσει πολύ να πειραματίζομαι με διάφορα υλικά και Medius. Τον τελευταίο χρόνο μου αρέσει πολύ να χρησιμοποιώ gloss medius που δίνουν μια αίσθηση λαδιού αλλά και έντονης γυαλάδας. Επίσης μ αρέσει να χρησιμοποιώ υλικά που δίνουν όγκο και διάσταση στους πίνακές μου.

Έχεις σκεφτεί να δημιουργήσεις μαζί με άλλους νέους καλλιτέχνες;

Ναι, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον και δημιουργικό. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να μαθαίνεις και να βλέπεις την αντίληψη  άλλων ανθρώπων. Είναι κάτι που μου λείπει στην συγκεκριμένη φάση του εγκλεισμού. 

Πιστεύεις πως ένας καλλιτέχνης θα πρέπει να αφοσιώνεται μόνο σε μια μορφή τέχνης ή να πειραματίζεται και με άλλες μορφές;

Είμαι άνθρωπος που μου αρέσει πολύ να πειραματίζομαι και δε μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να παγιδεύεται σ’ ένα είδος τέχνης. Πιστεύω πως υπάρχει ενδιαφέρων όταν παντρεύονται οι τέχνες. Μπορεί να δώσει μια διαφορετική ματιά και αίσθηση στο εκάστοτε έργο.

Που μπορούμε να σε βρούμε στα social media;

Μπορείτε να με βρείτε στον λογαριασμό μου στο Instagram

https://www.instagram.com/triantafyllenia_tsiogka/

Χρύσα Σουλελέ

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top