Φολέγανδρος | Πάστα Φλώρα

Κυκλάδες. Δεν υπάρχει ωραιότερο φως, από αυτό που συναντάς στο Αιγαίο. Έχω ταξιδέψει σε αρκετά από τα νησιά που ανήκουν στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων, όμως ποτέ ξανά δεν είχα φτάσει έως τη Φολέγανδρο. Μέχρι κάποια χρόνια πριν, δεν την είχα καν στο μυαλό μου ως προορισμό. Η αλήθεια είναι, πως ο έρωτας μπορεί να σε οδηγήσει πιο εύκολα εκεί. 

7 ώρες από την Αθήνα, ανάμεσα σε Μήλο και Σίκινο, η Φολέγανδρος συμπεριλαμβάνεται στα πιο μικρά νησιά των Κυκλάδων. Το πλοίο, θα σε αφήσει στον Καραβοστάση, το λιμάνι του νησιού. Από εκεί, περνάνε καθημερινά καραβάκια, τα οποία σε μεταφέρουν σε διάφορες παραλίες του νησιού. Οι περισσότεροι επισκέπτες, νοικιάζουν κάποιο δωμάτιο κοντά στη Χώρα της Φολεγάνδρου, η οποία απέχει μόλις 10 λεπτά από το λιμάνι. 

Ανεβαίνοντας προς τη Χώρα, θα σε μαγέψει σίγουρα η εκκλησία της Παναγιάς, από την οποία, θα απολαύσεις ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα που έχεις δει ποτέ ξανά. Θα χρειαστεί να ανέβεις ανηφόρα, αλλά ειλικρινά, η θέα θα σε αποζημιώσει και με το παραπάνω. 

Εντός της Χώρας υπάρχουν πολλές μικρές πλατείες, καφενεδάκια και ταβέρνες, ιδανικές για να γευτείς τα τοπικά φαγητά του νησιού. Πέραν των οικισμών του Καραβοστάση και της Χώρας, η Αγκάλη και η Άνω Μεριά, αποτελούν τους πιο μεγάλους οικισμούς του νησιού. Μάλιστα, στο χωριό Άνω Μεριά θα φας την πιο νόστιμη εκδοχή του παραδοσιακού πιάτου της Φολεγάνδρου, ματσάτα (κόκκορας κοκκινιστός με μακαρόνια), στην ταβέρνα Συνάντηση

Η πρόσβαση στις παραλίες γίνεται ως επί το πλείστον με καραβάκια από το λιμάνι. Η πιο γνωστή από αυτές, είναι το Κάτεργο.

Γαλαζοπράσινα νερά, σε συνδυασμό με την άγρια φύση του νησιού. Τίποτα πιο όμορφο. Αρκετά μεγάλη σε έκταση, σε αντίθεση με τους κολπίσκους Λειβαδάκι και Αμπέλι. Άλλος ένας κολπίσκος, που βρίσκεται κοντά στην παραλία της Αγκάλης, προσβάσιμη και με τα πόδια είναι ο Γάλυφος. Για όσους μάλιστα, αγαπούν τον γυμνισμό, είναι η ιδανική λύση. Ακριβώς μετά την μικρή παραλία των γυμνιστών, βρίσκεται η παραλία Άγιος Νικόλας. Εκεί, μπορείτε να φτάσετε είτε με τα πόδια, ακολουθώντας το μονοπάτι, είτε με καραβάκι από την Αγκάλη. 

Η Φολέγανδρος είναι το ιδανικό νησί για όσους αγαπούν την ηρεμία, τους αρέσει η άγρια ομορφιά των Κυκλάδων και είναι και κάπως ρομαντικοί. Από άκρη σε άκρη, αυτό το νησί θα γίνει το αγαπημένο σας. Η κάθε διαδρομή που θα πραγματοποιήσετε, θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη σας. 

Όλα τα χρώματα δείχνουν πιο όμορφα στη Φολέγανδρο.

Έφη Καράμπελα

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top