Mamadoo Dia: Ένας άνθρωπος που έκανε τα όνειρα του πράξη και μας εμπνέει να κυνηγήσουμε τα δικά μας | Πάστα Φλώρα

Συνέντευξη στις Λία Διαμαντοπούλου & Εύη Κραβαρίτη

Ένας άνθρωπος που έκανε τα όνειρα του πράξη και μας εμπνέει να κυνηγήσουμε τα δικά μας. Ο λόγος για τον Mamadoo Dia, που ήρθε από την Σενεγάλη της Αφρικής με στόχο να κυνηγήσει το όνειρο του, την μόδα και συγκεκριμένα, το  σχέδιο μόδας. Ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας, όπου χαίρει θαυμασμού για το πείσμα του στο να πραγματοποιήσει τους στόχους που έθεσε σε μια ξένη για εκείνον χώρα. Εμείς τον συναντήσαμε και μας μίλησε για την δουλεία του και για τους επόμενους του στόχους.


Πως και πότε αποφάσισες ότι θέλεις να ασχοληθείς με την μόδα;

Ως παιδί συνήθιζα να παίζω ποδόσφαιρο, όμως παίζοντας σκιζόντουσαν όλα μου τα ρούχα και η μητέρα μου έπρεπε να τα επιδιορθώσει. Βλέποντάς την μου γεννήθηκε η επιθυμία του να μάθω περισσότερα για το πώς τα ράβει. Έτσι αποφάσισα να πάω στο εργαστήριο του θείου μου όπου και με έμαθε να ράβω, επικεντρώνοντας στα παντελόνια ώστε να μπορώ να τα επιδιορθώνω μόνος μου

Που και πως έμαθες αυτήν την Τέχνη;

Από όταν πρωτοξεκίνησα έχω προχωρήσει και βελτιωθεί ως προς την τεχνική , μαθαίνω την τέχνη αυτή τα 10 τελευταία έτη. Έφυγα από την Σενεγάλη και πήρα στο Νουακσότ της Μαυριτανίας, η οποία είναι και η χώρα καταγωγής του πατέρα μου, ώστε να εκπαιδευτώ και να εργαστώ εκεί σε περισσότερα εργαστήρια μόδας.


Ξεκίνησα επίσης να εργάζομαι σε μικρές βιομηχανίες και εργοστάσια, τα οποία συνεργαζόντουσαν με πολλούς κατασκευαστές και παραγωγούς. Ένας από αυτούς είχε συνεργασίες με άλλες βιομηχανίες με βάση την Λιβύη όπως στην περιοχή της Μεδίνας όπου και πήγα να δουλέψω . τελειώνοντας το συμβόλαιο μου ένιωσα την ανάγκη να εξελίξω την εργασία μου, να βρω νέες πηγές έμπνευσης , θέλησα να δω τις καινούργιες τάσεις της μόδας, και έτσι πήρα την απόφαση να έρθω στην Ευρώπη. Η πρώτη σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό ήταν η Ιταλία, η Γαλλία ή η Ισπανία και ο λόγος ήταν οι μεγάλες σκηνές μόδας που έχουν. Όμως εκείνη την εποχή που πήρα την απόφαση αυτή γινόντουσαν στην Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες και από παιδί που ήμουν στην Σενεγάλη και μας μάθαιναν στο σχολείο για την Αρχαία Ελλάδα και τον πολιτισμό της την θαύμαζα. Και έτσι ελκυόμουν όλο και πιο πολύ προς την χώρα αυτή παίρνοντας την απόφαση να έρθω εδώ. Ερχόμενος και πριν καν ξεκινήσω την δική μου επιχείρηση εδώ πήγα στην σχολή του Βελουδάκη ώστε να εξελίξω της ικανότητες μου, να σπουδάσω σχέδιο μόδας καθώς και πατρόν.


Ποιες είναι οι κύριες σου πηγές έμπνευσης και τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει τις κολεξιόν σου;

Μέσα από τις προηγούμενες ευκαιρίες μου στη Σενεγάλη, τη Μαυριτανία και τη Λιβύη έχω αποκτήσει εμπειρία με αφρικανικά πολύχρωμα υφάσματα και σχέδια, καθώς και με το αραβικό στυλ. Όταν ήρθα εδώ είχα την ευκαιρία να μάθω για τις Ευρωπαϊκές γραμμές μόδας και το σχέδιο οι οποίες είναι τόσο έντονες και κομψές. Βλέποντας όλα αυτά μπορώ τώρα να ενσωματώσω όλα αυτά τα διαφορετικά είδη έτσι ώστε να δημιουργήσω τα δικά μου μοναδικά κομμάτια. Μου δόθηκε επίσης μια δυνατότερη βάση και μια μεγαλύτερη σιγουριά στην δημιουργία των δικών μου κολεξιόν και να μπορέσω να κάνω πιο καινοτόμες συνεργασίες. Η κύρια πηγή έμπνευσής μου είναι από τα Αφρικανικά πατρόν τα οποία είναι γεμάτα ζωή και χρώματα τα οποία συνδυάζω σε πιο μοντέρνες γραμμές. Πολύς κόσμος λέει πως τα κομμάτια μου έχουν ένα Afro-Urban (Αφρό-Αστικόο) στυλ. Αλλά προτιμώ να μείνω στο Mamadoo Style.


Από πού φέρνεις τα υφάσματα και πως τα διαλέγεις;

Πριν ξεκινήσω να δημιουργώ καινούρια κολεξιόν, όταν ακόμα εργάζομαι στις γραμμές και το σχέδιο, θεωρώ πως τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να πάω να διαλέξω τα υφάσματα που θέλω να χρησιμοποιήσω. Τα υφάσματα, τις περισσότερες φορές, τα φέρνω κατευθείαν απ την Σενεγάλη. Ταξιδεύω εγώ προς εκεί καθώς έχω τοπικούς προμηθευτές με τους οποίους συνεργάζομαι και γνωρίζω που θα βρω την υψηλότερη ποιότητα για τις δημιουργίες μου.

Τι συνεργασίες έχεις κάνει και ποια είναι τα επόμενα σου project;

Έχω την δική μου μάρκα ρούχων “Mamadoo Fashion” και δημιουργώ τις δικές μου κολεξιόν δύο φορές το χρόνο, μία το καλοκαίρι και μία το χειμώνα. Έχω επίσης τον δικό μου χώρο δημιουργίας όπου φτιάχνονται τα ρούχα. Αλλά όχι μόνο γοα τις δικές μου κολεξιόν, αλλά και για άλλες μάρκες στα πλαίσια των συνεργασιών που έχω ή ακόμα και από ιδιώτες πελάτες για τους οποίους δημιουργώ ειδικά και μοναδικά κομμάτια.


Από άποψης συνεργασιών, συνεργάζομαι με αρκετά μαγαζιά και μάρκες όπως για παράδειγμα το “Zooms Fabrica ”ή το “Big Dream” όπου και παράγω αρκετά κομμάτια για την δική τους κολεξιόν. Επίσης συνεργάζομαι με διάφορα εργοστάσια και μικρές βιομηχανίες ρούχων μέσω των διασυνδέσεων μου μέσω της σχολής Βελουδάκη. Επίσης έχω φτιάξει κοστούμια για θεατρικά έργα της Ελλάδας καθώς επίσης και για την κινηματογραφική βιομηχανία της Αφρικής.

Όσον αφορά για τα μελλοντικά μου σχέδια στοχεύω να ασχοληθώ με τα νησιά καθώς και να αναπτύξω περαιτέρω την συνεργασία μου με άλλους καλλιτεχνικούς κλάδους και ειδικά με το θέατρο.


Υπάρχει επίσης μια έκθεση η οποία λαμβάνει χώρα κάθε δύο μήνες όπου και συμμετέχω κάθε φορά. Η έκθεση αυτή λέγεται “The Meet Market” και η επόμενη ημερομηνία που θα λάβει χώρα είναι το προσεχές Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουλίου στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων για το τελευταίο Meet Market του καλοκαιριού.

Που μπορούμε να βρούμε τις κολεξιόν σου;

Κυρίως στο εργαστήριό μου στο Meet Market:

https://www.themeetmarket.gr/en/

Καθώς και στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Facebook: themeetmarket.athens (https://www.facebook.com/themeetmarket.athens/)

Facebook: Mamadoo
Instagram: mamadoo_1

See Also
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top