Η παράσταση Άννα της βραβευμένης συγγραφέα Σαμ Πότερ έκανε πρεμιέρα στις 12 Οκτωβρίου στο θέατρο Δρόμος. Με πρωταγωνίστρια την Παναγιώτα Αβραμοπούλου και σκηνοθεσία Εμμανουήλ Μαύρου. Το έργο αποτελεί δραματικό μονόλογο και εγείρει πολλά ερωτηματικά γύρω από την έννοια της οικογένειας.
Τι σημαίνει οικογένεια στη μοντέρνα κοινωνία; Ποιος λαχνός κληρώνεται για εμάς όταν ερχόμαστε στον κόσμο και ποια η τύχη μας;
Η Άννα μας εξιστορεί την έως τώρα ζωή της. Μια γυναίκα συνεσταλμένη που πάντα συμφωνούσε με τον περίγυρό για να κερδίζει την αποδοχή και να νιώθει αγαπητή. Φαίνεται πως μεγάλωνε μόνο με τη μητέρα της. Η οποία ήταν αυταρχική και πολλές φορές καθόριζε τις αποφάσεις της. Ντροπαλή και χωρίς ιδιαίτερες εμπειρίες στις σχέσεις μένει έγκυος από τον πρώτο της έρωτα και γεννά τη μικρή Έλλη στα 21 της χρόνια.
Από την πρώτη στιγμή το κοινό αντιλαμβάνεται πως η Άννα έχει για κάποιο μυστήριο λόγο παράξενη συμπεριφορά και ασταθή ψυχολογικά εικόνα. Η ίδια έχει βιώσει ένα τραγικό συμβάν. Στην πορεία του έργου μαθαίνουμε πως κατά τη νοσηλεία της στο νοσοκομείο, μια νοσοκόμα μπέρδεψε το μωρό της με ένα άλλο. Επί 3 χρόνια μεγάλωνε ένα παιδί που δεν ήταν το δικό της. Η προσπάθεια αποδοχής της κατάστασης διαδέχεται το νευρικό σοκ και πάλι από την αρχή.
Στο σημείο αυτό αναφέρω πως οι μονόλογοι εξαρχής μου δημιουργούν μία μικρή αγωνία. Αν τελικά θα κρατήσουν το ενδιαφέρον ή θα καταλήξουν μια βαρετή και φλατ θέαση από αυτές που κοιτάς το ρολόι σου να φύγεις. Η Παναγιώτα Αβραμοπούλου όμως αποτελεί μια εξαιρετική ηθοποιό που ενσαρκώνει με πλήρη συνέπεια τον ρόλο της μητέρας-ηρωίδας. Υιοθετώντας πολλά στοιχεία από την αρχαία ελληνική τραγωδία. Η καλλιτέχνης δεν εκβιάζει το συναίσθημα το κοινού γιατί αποτελεί η ίδια ένα κινούμενο ατόφιο συναίσθημα πάνω στη σκηνή.
Συνεχίζοντας, μετά την αποκάλυψη του γεγονότος ο πατέρας με τον ανώριμο χαρακτήρα εξαφανίζεται. Η Άννα καλείται να αντιμετωπίσει μόνη της μια σπάνια κατάσταση σε τόσο μικρή ηλικία. Με την παρότρυνση της κοινωνικής λειτουργού έρχεται σε επαφή με την άλλη μητέρα για να γνωρίσει το βιολογικό της παιδί και εκείνη το δικό της. Προς έκπληξη της πρόκειται για μια πάμπλουτη ασιάτισσα γυναίκα με ένα μπακγκράουντ ακραία διαφορετικό. Σνομπ, ιδιότροπη και μερικές φορές αγενής με τον αέρα της αυτοπεποίθησης που ποτέ δεν είχε η Άννα.
Η ίδια περνά βουβά απανωτούς νευρικούς κλονισμούς
Παρατηρώντας όλα τα συμπλέγματα που έρχονται στην επιφάνεια. Και παράλληλα να συγκροτήσει το μυαλό της για να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή κατάσταση. Επιθυμούσε εξαλλου -όσο κι αν φοβόταν- να γνωρίσει την βιολογική της κόρη.
Η παράσταση αυτή έρχεται για να υπογραμμίσει πως η αγάπη δεν αφορά τη φυλή, τους δεσμούς αίματος, ούτε και την οικονομική κατάσταση. Το συναίσθημα μπορεί να ριζώσει και στις πιο αναπάντεχες συνθήκες. Και κάποια γεγονότα καταλήγουν να είναι απλώς τυχαία. Ο θεσμός της οικογένειας πρέπει να επανεξεταστεί για να χωρέσουν μέσα όλες οι πιθανότητες που αφορούν την αγάπη.
Χριστίνα Χανιώτου (@dreama_project)
https://www.viva.gr/tickets/theater/anna-tis-sam-potter/