Ποιος από εμάς μπορεί να ανατρέξει στα εφηβικά του χρόνια και με το χέρι στην καρδιά να πει πως τα όνειρά του ξεδιπλώθηκαν λαμπρά εμπρός του, όπως ακριβώς τα είχε πλάσει;
Το διάβα του καιρού περνά και μας αλλάζει, ισοπεδώνει την ανένταχτη σκέψη μας και την οριοθετεί σε κουτάκια, δομικά, γεωμετρικά και πρακτικά. Καλώς ορίσατε στον κόσμο των ενηλίκων! Έναν κόσμο όπου το μέλλον αποτελεί ένα καλά προγραμματισμένο ταξίδι και κάθε φορά που κάτι έρχεται να ταράξει τη βολή μας, εμείς τα χάνουμε και το πολεμάμε σθεναρά, αδυνατώντας να το χωρέσουμε στα περιορισμένα στεγανά μας.
Αποζητάμε εύπεπτα και κοινωνικά αποδεκτά όνειρα, όχι μόνο από εμάς τους ίδιους αλλά και από τα παιδιά μας. Κι όταν αυτά φωνάζουν για λίγο αέρα, για λίγη παραπάνω αυτενέργεια, εμείς τα κοιτάμε όλο απορία και σφιχταγκαλιασμένοι έτσι όπως είμαστε με τον κομφορμισμό μας, τους φωνάζουμε να λογικευτούν.
Μα ποια παιδιά σε τούτον εδώ τον κόσμο λογαριάζουν το μέλλον σαν τραπεζίτες και ονειρεύονται σαν καλοκουρδισμένα φερέφωνα;
Να βγω λιγάκι στον αέρα φωνάζουν και οι έφηβοι στην σκηνή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν, που έχουν τα δικά τους όνειρα και όχι αυτά των γονιών τους, που θέλουν να ακουστεί η δική τους γνώμη και όχι αυτή που τα κοινωνικά σύμφωνα επιβάλλουν. Με την μόνη προσδοκία να φτιάξουν μια ζωή διαμορφωμένη από τις επιλογές που οι ίδιοι -συνετά ή μη- θα κάνουν.
Η Ναυσικά κι ο Σάμπα δυο νέοι με διαφορετικές καταβολές συναντιούνται σε μια ραδιοφωνική εκπομπή με θέμα τον σχολικό προσανατολισμό, μα τα σχέδια τους μοιάζουν μάλλον παράδοξα για την ενήλικη παρουσιάστρια της εκπομπής Νεφέλη-Σοφία Βότση. Η ίδια μάλιστα, στην προσπάθειά της να τους συνετίσει και να τους προσγειώσει στην πραγματικότητα, τους ζητά να πάρουν μέρος σ’ ένα περίεργο παιχνίδι, όπου το μέλλον θα έρθει να τους συναντήσει νωρίτερα από όσο το περίμεναν…
Ο Ηλίας Κουνέλας εγκαινιάζει τη συνεργασία του με την εφηβική σκηνή του Θεάτρου Τέχνης με ένα κείμενο μεστό νοημάτων και μια άρτια και ευρηματική σκηνοθεσία. Η νοηματική συνοχή υπερπηδά τη χρονική, οι ήρωες αφηγούνται παρελθόν και παρόν και προσεγγίζουν μέσω της υπόνοιάς τους το μέλλον, τα αντικείμενα επανασημασιοδοτούνται και η δράση μεταφέρεται σε όλη τη σκηνή θέλγοντας την προσοχή μας.
Φώτα και μουσική μεταβάλλουν συνεχώς την ατμόσφαιρα, πλαισιώνοντας τις εξαιρετικές ερμηνείες των: Ιφιγένεια Γρίβα, Στεφανία Σαμαρά και Μπλερίμ Δαμπιράι.
Η πρωτότυπη παράσταση Να βγω λιγάκι στον αέρα θίγει κοινωνικές νόρμες και λειτουργεί πολυεπίπεδα, αφήνοντάς μας μια γεύση προβληματισμού και γλυκιάς συγκίνησης. Ενώ παράλληλα, μας δίνει τον χώρο, ώστε να συμπληρώσουμε τα κομμάτια του παζλ και να βρούμε τους εαυτούς μας μέσα στα όνειρα των ηρώων.
Γερονικάκη Κωνστάντια