Είδαμε: Το Παλτό | Πάστα Φλώρα

«Το  Παλτό» στο θέατρο Αργώ για δεύτερη χρονιά.

Η παράσταση βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκογκόλ, ο συγγραφέας που θεωρείται πατέρας της ρώσικης πεζογραφίας.

Λίγα λόγια για το έργο:  Ο Ακάκιος Ακάκιεβιτς Μπασμάτσνικόφ είναι ένας υπάλληλος σε κάποιο υπουργείο στη Πετρούπολη. Ένας φτωχός δημόσιος υπάλληλος που ονειρεύεται ένα καινούργιο παλτό. Εκτός από το κρύο  που τον βασανίζει , εξαιτίας  της φθαρμένης  και σκισμένης Πατατούκας, η ονομασία που έχουν δώσει οι συνάδελφοι του στο παλτό του, βασανίζεται και από τα πειράγματα και την κακή αντιμετώπιση των γύρω  του. Μέσα από πολλά βάσανα και στερήσεις θα καταφέρει να αποκτήσει ένα καινούργιο, το οποίο όμως θα σηματοδοτήσει και το τραγικό τέλος του.

Ένα έργο γεμάτο συμβολισμούς  οι οποίοι ξετυλίγονται μέσα από την, γεμάτη ρουτίνα, ζωή του ήρωα.  Σε ένα λιτό σκηνικό, το οποίο όμως ξεχειλίζει από συναισθήματα και εικόνες, παρακολουθούμε το δράμα ενός ανθρώπου που παλεύει, πρωτίστως, για την αποδοχή του στο κοινωνικό σύνολο. Όταν  κάποια στιγμή  επιτέλους  καταφέρνει να την κερδίσει, και βρίσκει την αυτοπεποίθηση να βγει στον κόσμο, θα  αντιμετωπίσει ξανά  την σκληρότητα και την παγερή αδιαφορία των γύρω του. Το μεταφυσικό στοιχειό επίσης, όπου υπάρχει μέσα στο έργο, θα λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να φέρει την λύτρωση.

Ο κάθε ρόλος  έχει και κάτι διαφορετικό  να μας  παρουσιάσει. Άλλες φορές με δόσεις χιούμορ και άλλες όχι, όλοι οι  χαρακτήρες πρωταγωνιστούν με το δικό τους μοναδικό τρόπο στην σκηνή. Για αυτό αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές . Επίσης μας απέδειξαν ότι, σχεδόν με τίποτα, μπορεί να δημιουργηθεί μια εκπληκτική παράσταση.

Ο Ντοστογιέφσκι είχε πει, «Όλοι βγήκαμε από το Παλτό του Γκογκόλ». Ένα έργο απόλυτα διαχρονικό, θα μπορούσε κάλλιστα να τοποθετείται στο σήμερα, παρουσιάζει με καυστικό τρόπο την αλλοτρίωση της σύγχρονης ζωής και την εκμετάλλευση ανθρώπου από  άνθρωπο. Αξίζει σίγουρα να το παρακολουθήσετε.

 

Πληροφορίες για την παράσταση ΕΔΩ

 

 

Παντελής Χατζηιωάννου

Leave a Reply