Η Δημοκρατία του Μπακλαβά | Είδαμε & Σχολιάζουμε

Η Δημοκρατία του Μπακλαβά

Η Δημοκρατία του Μπακλαβά

Είτε ανήκεις στους θεατρόφιλους, είτε όχι κάποιες παραστάσεις ξεφεύγουν από τα στενά όρια αυτής της ομάδας ανθρώπων και στόμα με στόμα γίνονται γνωστές και σε όλους όσοι δεν έχουν ως διασκέδαση τους το θέατρο.

Σίγουρα κάποιος θα μάθει για μια αμιγώς εμπορική παράσταση με ονόματα μεγάλα από την πορεία τους στο θέαμα πιο εύκολα απ’ ότι για μια παράσταση που παίχτηκε για λίγες μέρες, από νέους ηθοποιούς. Ακόμα και αν αυτή η παράσταση φιλοξενήθηκε από το Φεστιβάλ Αθηνών.

Όμως η Δημοκρατία του Μπακλαβά, ευτυχώς, συγκαταλέγεται στην πρώτη περίπτωση. Σε εκείνη δηλαδή που το παραδοσιακό στόμα σε στόμα λειτουργεί και ανοίγει κατά πολύ τον κύκλο των θεατών που θα μάθουν και θα δουν μια παράσταση. Γι’ αυτό μέχρι 13 Φεβρουαρίου, στο ιστορικό Αμφι-Θέατρο, έχει την ευκαιρία να δεις μια από τις καλύτερες παραστάσεις της θεατρικής Αθήνας.

Τι είναι η Δημοκρατία του Μπακλαβά;

Αν θες να μάθεις την υπόθεση μπορώ να σου πω επιγραμματικά ότι πρόκειται για την ιστορία ενός ζευγαριού, μιας ελληνοτουρκικής σύνδεσης, που με αφετηρία τους το Μεσολόγγι καλούνται να μεγαλώσουν το παιδί τους σε όλες τις αντίξοες κοινωνικές, θρησκευτικές, πολιτιστικές συνθήκες μιας κλειστής ελληνικής πόλης. Δημιουργούν μια επιχείρηση που η απήχηση της είναι τόσο μαζική που καταλήγει σε μια ολόκληρη φιλοσοφία και στάση ζωής που ξεπερνά τα φυσικά σύνορα, είτε ηθικά είτε νομικά. Αυτό είναι το ταξίδι με λίγα λόγια.

Η αλήθεια είναι άλλη. Ο Ανέστης Αζάς σκηνοθετεί ένα θεατρικό ψευδό-ντοκιμαντέρ (που ήταν ενταγμένο στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για την Ελληνική Επανάσταση, το καλοκαίρι του ’21) που με έναν διαφορετικό τρόπο ξεδιπλώνει όλες τις παθογένειες μιας κοινωνίας που πιστεύει ότι έχει όλο το δικαίωμα να κρίνει αλλά να μην κρίνεται. Να κρατά πιστά τις παραδόσεις αλλά να έχει χάσεις τις πραγματικές αξίες. Η σουρεαλιστική κωμωδία του Γεράσιμου Μπέκα, Μιχάλη Πητίδη και του Ανέστη Αζά αποδομεί όλα όσα πιστεύουμε ότι είμαστε και ταυτόχρονα συνθέτει όλα όσα θα έπρεπε να παλεύουμε να υπάρξουμε.

Ίσως στον άμαθο θεατή που θα βρεθεί στις θέσεις του θέατρου και που δεν έχει ιδέα τι είναι αυτό που πρόκειται να δει να χρειαστούν λίγα λεπτά για να συντονιστεί αλλά ο ρυθμός και η συνοχή των δράσεων θα τον αποζημιώσει.

Από τις σπάνιες φορές που ο θίασος αναπνέει τον ίδιο αέρα και δημιουργεί αβίαστα έναν εσωτερικό ρυθμό που είναι καταλύτης για να χαθεί ο θεατής σε ότι συντελείται πάνω στην σκηνή και να μην αναρωτηθεί στιγμή αν κάποιος είναι καλύτερος από κάποιον άλλον ή αν ο ένας είναι τροχοπέδη για όλους τους άλλους.

Τα ονόματα τους είναι Cem Yigit Uzumoglu, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Γιώργος Κατσής και Gary Salomon.

Η παράσταση έχει κορυφαίες στιγμές όπως η εύστοχη διασκευή του εθνικού ύμνου για τις ανάγκες της παράστασης αλλά και τόσες άλλες. Η κωμωδία έχει ως αντικείμενο να κάνει τον θεατή να γελάσει αλλά παράλληλα να τον κάνει να σκεφτεί διακωμωδώντας καταστάσεις που του είναι οικείες και δίνοντας του έμμεσα την δυνατότητα να δει μια διαφορετική πάνω σε αυτό που ήδη ξέρει. Η Δημοκρατία του Μπακλαβά αυτό το κάνει υπέροχα σε σημείο να είναι μια νέα πρόταση ως το προς πρέπει να κινηθεί το ελληνικό θέατρο από εδώ και πέρα στο τι προτείνει.

Μια παράσταση που καλά θα κάνεις να την ψάξεις και αν για αυτό το λόγο ξεβολευτείς, τότε μάλλον θα έχει πετύχει ήδη το σκοπό της πριν καλά καλά, βγεις από το σπίτι σου.

Χρήστος Βασιλακόπουλος

https://www.ticketservices.gr/event/i-dimokratia-tou-mpaklava/?lang=el