Η Ιστορία της Μαρί

Η Ιστορία της Μαρί

Το θέατρο Εκστάν μας υποδέχτηκε για την παράσταση Η Ιστορία της Μαρί, ένα έργο του Ζωρζ Μπρασσάϊ με πρωταγωνίστρια την Ελένη Παπαχρηστοπούλου. Την σκηνοθεσία επιμελείται ο Ζαν Πωλ Ντενιζόν, ο οποίος υπήρξε επί σειρά πολλών ετών συνεργάτης του Πήτερ Μπρουκ.

Η ζωή της «ασήμαντης» Μαρί περνά μπροστά από τα μάτια των θεατών διεκδικώντας το ευαίσθητο βλέμμα. Πρόκειται για μια γυναίκα στη μεταπολεμική Γαλλία που εργάζεται ως καθαρίστρια, είναι φτωχή και δεν ξέρει καν να διαβάζει. Την παρακολουθούμε μέσα στο μικρό σπιτάκι της μέσα στο οποίο δεν έχει άλλη συντροφιά παρά έναν γάτο. Μια νοικοκυρά γύρω στα 60 που σιδερώνει, ακούει μουσική και συχνά πυκνά τσακώνεται με τους υπόλοιπους ενοίκους αυτής της πολυκατοικίας -ή μικρής κοινωνίας θα λέγαμε καλυτέρα-.

Η άθλια πραγματικότητα που βιώνει καθρεφτίζεται μέσα από την οικονομική εκμετάλλευση και την γελοιοποίηση που συχνά υφίσταται. Η Μαρί θα αντιμετωπίσει ξαφνικά το απίθανο: Οι ένοικοι την κατηγορούν για ερωτικές ασυδοσίες και θέλουν να την διώξουν από την πολυκατοικία! Η ίδια όμως δε θα το βάλει κάτω. Είναι σκληρή και έχει μάθει να παλεύει μόνη της για να διεκδικήσει βασικές ανάγκες. Είναι κωμικός ή τραγικός ήρωας άραγε; Αυτό θα αναρωτηθεί κανείς ακούγοντας την Μαρί να αφηγείται τις ευτράπελες ιστορίες της.

Κι όμως ο καθένας μας θα αναγνωρίσει ένα μέρος του σε αυτήν, καθώς όλοι μας μέσα σε δύσκολες συνθήκες πια προσπαθούμε να κερδίσουμε κάποιο μερίδιο από τη ζωή. Θα αντιληφθεί επίσης ότι οι καιροί φτωχοποίησης πάντα ευνοούσαν τον ρατσισμό και την σεξιστική βία. «Πώς να γλυτώσω από το στόμα του λύκου», έλεγε το 1947. Είναι και φεμινιστικό έργο, όχι απλώς επειδή το κοινό του σήμερα θέλει να το δει έτσι, αλλά γιατί βλέπουμε πως η αδικία προς τη γυναίκα είναι ένα διαχρονικό ζήτημα.

Ο μονόλογος της Μαρί είναι μια σπείρα που μέσω του χιούμορ -άλλοτε με αυθάδεια και άλλοτε με ταπεινή αμεσότητα- καταλήγει στο τέλος σε κάτι πολύ σημαντικό: στον έρωτα. Το πιο σημαντικό κομμάτι μιας γυναίκας. Εδώ, η κωμωδία κρύβει το δράμα και το δράμα με τη σειρά του την κωμωδία. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές!

https://www.ticketmaster.gr/ticketmaster_se_2005917.html

 

Χριστίνα Χανιώτου (@dreama_project)