Ο Γουόλτερ Μίττυ και ο Πανηγυρικός

Ο Γουόλτερ Μίττυ και ο Πανηγυρικός

Στο Πολυχώρο Vault, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, παρουσιάζεται η παράσταση Ο Γουόλτερ Μίττυ και ο Πανηγυρικός σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Πολυχρονοπούλου. Πρόκειται για μια ένωση δυο κείμενων του Καμπανέλλη σε μια παράσταση με την ερμηνεία ενός ηθοποιούς, του Δημήτρη Φραγκιόγλου.

Το πρώτο μέρος της παράστασης είναι ο μονόλογος με τίτλος Η Μυστική Ζωή του Γουολτερ Μίττυ. Πρόκειται για μια ελεύθερη διασκευή του Καμπανέλλη στο ομότιτλο διήγημα του James Thurber που έχει μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη δυο φορές, το 1947 και 2013. Στην Ελλάδα έχει παρουσιαστεί μόνο μια φορά και αυτή ήταν το 1957. Όσοι έχουν δει κάποια από τις ταινίες, σίγουρα θα μπορούν να κατανοήσουν ότι πρόκειται για ένα διαφορετικού ύφους έργο που δύσκολα μπορεί κανείς να το προσεγγίσει θεατρικά.

Όσο ανήσυχος και αν ήταν ο Καμπανέλλης και καταφέρνει να προσεγγίζει διαφορετικά θέματα με την πένα του, τόσο και αυτός ο μονόλογος φαίνεται ότι πέφτει σε αδύναμα σκηνοθετικά χέρια που δεν ξέρουν πως να διαχειριστούν και να αποτυπώσουν επί σκηνής όπως πρέπει ένα φανταστικό ταξίδι που ζει ο ήρωας για να ξεπεράσει την ανώνυμη και πληκτική καθημερινότητα του. Ο Φραγκιόγλου προσπαθεί με όσα μέσα έχει τόσο εκφραστικά όσα και σκηνικά αλλά φαίνεται ότι πρόκειται για το αδύναμο σκέλος της παράστασης όταν ο θεατής βλέπει και το δεύτερο μέρος.

Το δεύτερος μέρος είναι πιο προσιτό στην δική μας πραγματικότητα μιας και ο Πανηγυρικός μιλάει για έναν διορισμένο και όχι εκλεγμένο δήμαρχος μιας μικρής επαρχιακής πόλης την περίοδο της Δικτατορίας όπου μέσα από τις ενοχές του για το πως ανήλθε στην θέση αυτή, φτάνει στην απόλυτη αυτοκαταστροφή σε μια εκδήλωση υπό την πίεση μιας ασήμαντης αφορμής. Εδώ σε αυτό τον μονόλογο ο Φραγκιόγλου δείχνει το ερμηνευτικό του εύρος και αυτό χωρίς κάποια στιβαρή σκηνοθετική γραμμή. Κερδίζει την προσοχή του κοινού, το γέλιο σε κάποια σημεία αλλά και τις εκφράσεις αναγνώρισης μιας πραγματικότητας που δεν έχει εκλείψει μέχρι σήμερα.

Μια παράσταση για να βρεθεί ο θεατής ξανά μέσα στο χάρισμα του Καμπανέλλη που είχε στην γραφή αλλά και να γνωρίσει σε μια καλή στιγμή έναν ηθοποιό που ίσως έχει ταυτίσει με ρόλους του παρελθόντος στην τηλεόραση.

Χρήστος Βασιλακόπουλος 

https://www.viva.gr/tickets/theater/iakobou-kampanelli-o-gouolter-mitty-kai-o-panigyrikos/