Ονόριο, τα ανομήματα ενός εγκληματία

Ονόριο, τα ανομήματα ενός εγκληματία

Ονόριο, τα ανομήματα ενός εγκληματία

«Κι αν του θεάτρου το νερό θέλει κανείς να νιώσει, νίψον τα ανομήματα όχι μόνο την όψην». Μ αυτήν την παραφρασμένη καρκινική φράση κλείνει η παράσταση ύστερα από μία δίνη γεγονότων και εκδοχών. Ένα μοναστήρι στο Μεσαίωνα βασανίζεται, από μία μοναχή που φέρνει σ αυτό την αμαρτία. Δαίμονες άγγελοι, νόμοι, ψέματα, αλήθεια και ένας σκοτεινός άνθρωπος του οποίου την ζωή θα συναντήσουμε μέσα από τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της.

Ένα έργο σε συγγραφή Στέφανου Παπατρέχα και σκηνοθεσία του ιδίου και του Λάζαρου Βαρτάνη. Τα «Ανομήματα ενός εγκληματία» απέσπασαν , 2ο Βραβείο Κοινού All4Fun στην κατηγορία Νεοελληνικού Έργου και ήταν υποψήφια για Βραβείο Κάρολος Κουν στην κατηγορία Δραματουργίας Ελληνικού Έργου.

Το στοιχείο της έκπληξης και τ αναπάντεχο χαρακτηρίζουν αυτήν την παράσταση, η οποία βασίζεται στην υποκριτική έκφραση, καλώντας τους θεατές στην αποπλάνηση. Τα «Ανομήματα ενός εγκληματία»  πραγματώνουν ένα διαχρονικό ταξίδι και διαπραγματεύονται την αλήθεια και την εξαπάτηση.

Στο θέατρο Βαφείο, ένα μικρό θέατρο που ένα σχοινί χωρίζει την σκηνή με το θεατή , ξετυλίγεται ένα κουβάρι γεγονότων όπου μια κλωστή χωρίζει τις οπτικές που παρουσιάζονται. Το ηθικό και το ανήθικο περιπλέκονται και οι «πραγματικότητες» των ηρώων συγκρούονται και εκθέτονται με στόχο την αλήθεια. Ποια είναι όμως αυτή και θα την ανακαλύψει ο θεατής στο τέλος της ιστορίας;

Τα γυμνά σώματα των ηθοποιών δένουν με την δραματουργία και συμβάλλουν στο άλλο ερώτημα που ανακύπτει σιωπηλά, τι είναι τελικά ηθικό και τι ανήθικο δίνοντας ένα υπαρξιστικό πρόσημο στην πλοκή. Κομβικός είναι και ο ρόλος του παντογνώστη αφηγητή, ο οποίος όμως τελικά ποιόν ρόλο υποδύεται ;

Τα «Ανομήματα ενός εγκληματία» θα σας γεμίσουν εσωτερικά ερωτηματικά μέσα από ατόφιες ερμηνείες και στιγμές. Η αίσθηση που μένει δε, με το κλείσιμο της αυλαίας θυμίζει την φράση του θεατρικού συγγραφέα Λόπε δε Βέγα «το θέατρο είναι τρία σανίδια, δύο πρόσωπα, ένα πάθος».

Γιάννος Παπίλας

https://www.viva.gr/tickets/theater/onorio-ta-anomimata-enos-egklimatia-1/