Μηδειάζουσες | Είδαμε & Σχολιάζουμε

Μηδειάζουσες 

Πώς θα σας φαινόταν να δείτε και να μην δείτε ταυτόχρονα μία θεατρική διασκευή της Μήδειας; Ή, μάλλον, να παρακολουθήσετε μέσα από τα μάτια φιλόδοξων ηθοποιών στο backstage μία θεατρική διασκευή του αρχαίου κειμένου;

Η παράσταση «Μηδειάζουσες» είναι σίγουρα κάτι που δεν έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε συχνά στο θέατρο. Μία ομάδα νέων ηθοποιών έρχεται να ενσαρκώσει επί σκηνής όλα τα άγχη, τις φοβίες, τις φιλοδοξίες, τις κόντρες, τον ανταγωνισμό, τη μεγαλομανία και τον επαγγελματισμό (ή και την έλλειψη αυτού) που συμβαίνουν στα παρασκήνια. Η θεατρική αυτή παράσταση μας δείχνει τί συνεπάγεται το να είναι κανείς/καμία ηθοποιός στο σήμερα, ασκώντας ένα επάγγελμα που ενέχει μεγάλη επισφάλεια, καθώς μπορεί να τον αφήσει απλήρωτο και χωρίς ασφάλιση.

Το κείμενο της παράστασης υπογράφει η Κωνσταντίνα Ρουμελιώτη και τη σκηνοθεσία συνυπογράφει μαζί με τον Γιώργο Μαυρά. Το έργο ασκεί κριτική στο σύγχρονο θέατρο, τόσο μέσα από τις κακές συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται οι συντελεστές των θεατρικών παραστάσεων, όσο και στις μεγάλες φιλοδοξίες που συχνά βανδαλίζουν την τέχνη. Όλα αυτά, μετουσιώνονται σε ένα θεατρικό που σατιρίζει και προσφέρει απλόχερα γέλιο.

Το έργο ξεκινάει με τις και τους ηθοποιούς που προσπαθούν να κάνουν πρόβα. Άλλες/οι ερασιτέχνες και άλλες/οι δεν έχουν καταφέρει να κάνουν ακόμη όνομα στην πολυετή τους καριέρα. Κάποιες/οι με περισσότερο ταλέντο και άλλες/οι με λιγότερο.

Μία νέα διασκευή της Μήδειας έρχεται στα χέρια τους και προσπαθούν να ενσαρκώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους ρόλους τους. Δεν είναι για όλες και όλους δεδομένο ότι έχουν μάθει τα λόγια τους, ούτε καν η παρουσία τους στις πρόβες. Ακόμη, όμως, κι όταν είναι έτοιμοι για την πρόβα τζενεράλε, υπάρχουν αποχωρήσεις ηθοποιών από το καστ, άγχος, ένταση και απέλπιδες προσπάθειες να λυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Η διασκευή της Μήδειας δεν αρέσει σε όλες/όλους. Παρ’ όλο που διάβασαν το κείμενο πριν αναλάβουν τους ρόλους τους, οι ηθοποιοί προσπαθούν να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν στοιχεία κατά το δοκούν. Υποστηρίζουν πώς οι προσθήκες ή αφαιρέσεις τους έχουν να κάνουν με την ουσία του ρόλου τους.

Μέσα από ανάλαφρους και κωμικούς διαλόγους θέτουν υπό ερώτηση το νεωτερικό στοιχείο των διασκευών. Αμφισβητούν τις/τους συγγραφείς διασκευασμένων αρχαίων παραστάσεων όμως δεν αμφισβητούν τους εαυτούς τους. Είναι τελικά η τέχνη εμπορική ή όντως οι ηθοποιοί, οι σκηνοθέτες και συγγραφείς έρχονται να δώσουν μία νέα καλλιτεχνική πνοή στα κλασσικά έργα;

Παρά τους παραπάνω προβληματισμούς, το έργο έρχεται περισσότερο για να προκαλέσει μέσα από ακραίες καταστάσεις το εγκάρδιο γέλιο των θεατών. Η αδιόρατη κριτική που ασκείται σε όλα τα παραπάνω θέματα αποτελεί ένα επόμενο επίπεδο ανάγνωσης και προσεκτικής παρατήρησης του έργου.

Η καλή προσπάθεια των ηθοποιών, ο ζεστός και φιλόξενος χώρος του θεάτρου καθώς και το κείμενο του θεατρικού αποτελούν έναν καλό λόγο να δείτε την παράσταση αν θέλετε να περάσετε ένα όμορφο και ανάλαφρο βράδυ με φίλους σας στη γιορτινή Αθήνα. Θα γελάσετε, ίσως να ταυτιστείτε, αλλά σίγουρα θα φύγετε με ένα χαμόγελο και πολύ καλή διάθεση!

 

Αλεξίου Πηνελόπη

https://www.ticketservices.gr/event/midiazouses-xoros-texnis-asomaton-2021/?lang=el