Ο Φρουρός | Πρεμιέρα 16 Δεκέμβρη

Ο Φρουρός

Ο Φρουρός – Ferenc Molnár

Σκηνοθεσία Αναστασία Κουμίδου

 Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):

Γεράσιμος Γεννατάς,  Κωνσταντίνος Δημητρακάκης, Ολίνα Μανωλοπούλου, Δημήτρης Πλειώνης, Μάρια Φλωράτου

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ειδικά διαμορφωμένος Υπόγειος Χώρος

Από 16 Δεκεμβρίου

Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

 

“Η μεταμφίεση του ήταν τέλεια; Ήξερε άραγε αυτή, ποιος ήταν στην πραγματικότητα ο εραστής που την επισκέφθηκε στην Όπερα;

Η υπηρέτρια γιατί κρυφακούει συνέχεια και τι ρόλο παίζει ο Κριτικός Θεάτρου; Ποια είναι αυτή η παράξενη Μάμα που όταν το είδε, έφυγε τρέχοντας;”

Ο ΦΡΟΥΡΟΣ, έρχεται με τη γοητεία του Βορρά, την μέθεξη της σκηνικής ψευδαίσθησης, το χιούμορ και την αγάπη του θεατρικού παιχνιδιού. Η μεγάλη επιτυχία του Δημήτρη Χορν, το 1964, έρχεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 57 χρόνια μετά, σε νέα απόδοση και ανατρεπτική σκηνοθεσία της Αναστασίας Κουμίδου.

Μια εκρηκτική πεντάδα ηθοποιών, με τον Δημήτρη Πλειώνη ως Φρουρό & τον Γεράσιμο Γεννατά σε ένα ανατρεπτικό ρόλο- έκπληξη,  χορεύει, τραγουδάει, δημιουργεί  ρομαντικές ψευδαισθήσεις αλλά και στιγμές τρελές και απρόσμενες. Ο Κωνσταντίνος Κασπίρης ντύνει το θίασο με λαμπερά κοστούμια και αυθεντικές τουαλέτες εποχής.

Σας περιμένουμε μέσα στις γιορτές στην πιο λαμπερή, αστεία, ρομαντική, fun παράσταση της Αθήνας. Ελάτε να παίξουμε! Σας περιμένουμε μέσα στις γιορτές στην πιο λαμπερή, αστεία, ρομαντική, fun παράσταση της Αθήνας. Ελάτε να παίξουμε.

Η ιστορία του έργου επικεντρώνεται σε ένα διάσημο θεατρικό ζευγάρι, όπου μετά από έξι μήνες γαμήλιας ζωής, ο σύζυγος-Ηθοποιός αρχίζει να πιστεύει ότι η σύζυγος Ηθοποιός δεν έχει πλέον μάτια μόνο για αυτόν. Ο σύζυγος, σε συνεννόηση με έναν κριτικό θεάτρου, καταστρώνει ένα σχέδιο μεταμόρφωσης και αποπλάνησης της συζύγου, ένα έργο μέσα στο έργο, που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια μιας παράστασης στην Όπερα.

«Κανένας δε θα μου πάρει τη γυναίκα μου! Εδώ δεν παίζουμε θέατρο. Χρειάζεται ένα καινούργιο ειδύλλιο; Πολύ ωραία, θα το έχει. Θα γίνω εγώ αυτός ο άντρας. Θα παίξω τον Φρουρό της»

Ο Φρουρός, του Ούγγρου συγγραφέα Ferenc Molnar, είναι ένα έργο-σταθμός στην παγκόσμια θεατρική ιστορία, αλλά και μία αγαπημένη κωμωδία των Ελλήνων πρωταγωνιστών του 20ου αιώνα.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

111 χρόνια μετά την σύλληψη του έργου από τον Ferenc Molnar και σχεδόν έναν αιώνα μετά το διάσημο ανέβασμα απο τους “Lunts” στο Garrick Theatre της Νέας Υόρκης, Ο Φρουρός αποκτά μια διαφορετική διάσταση στον 21ο αιώνα.

Έχοντας σαφή συγγένεια με την ατμόσφαιρα των έργων του Λουίτζι Πιραντέλο, την τελετουργία της αναπαράστασης στον Ζαν Ζενέ, αλλά και τον Εραστή του Χάρολντ Πίντερ, ο Φρουρός τοποθετείται σε ένα νέο πλαίσιο ανάγνωσης και συνεπώς δραματουργικής επεξεργασίας και σκηνοθετικής σύλληψης: Τι είναι πραγματικότητα και τι αλήθεια; Ποιό είναι το μεταίχμιο θεάτρου και πραγματικότητας και συνεπώς τέχνης και ζωής; Οι αλλαγές προσωπείων, οι συμφωνημένες ή μη αλλαγές συνθηκών και σχέσεων, οι ανατροπές και η συνενοχή αποτελούν καίρια δομικά εργαλεία της κωμωδίας.

Η καινούργια μετάφραση και διασκευή του έργου, κοιτάζει με φρέσκια ματιά τις αιχμές εκείνες που μπορούν να υπονομεύσουν τη συγκίνηση με γέλιο και το γέλιο με συγκίνηση. Ταυτόχρονα επεξεργάζεται την γεφύρωση της ατμόσφαιρας και των στόχων του συγγραφέα, μέσα από τους παιγνιώδεις ρυθμούς της γλώσσας, το σμίλεμα της θεατρικότητας των χαρακτήρων, την λεπτομέρεια στα λογοπαίγνια, την συνολική αποτύπωση της ατμόσφαιρας μιας κωμωδίας μεταμορφώσεων του 1910, με το σήμερα.

Η παράσταση θα κινηθεί στο παιχνίδι του “έργο-μέσα στο έργο-μέσα στο έργο,” που θέτει ο Ferenc Molnar, μέσα από ένα θεατρικό παιχνίδι αντικατοπτρισμών. Η σκηνοθεσία στον Φρουρό δημιουργεί κόσμους που κινούνται στο όριο μεταξύ της θεατρικής και κινηματογραφικής πραγματικότητας / ψευδαίσθησης, ενσωματώνοντας μουσική από όπερες, ήχους από την κινηματογραφική ταινία του 1931, ακροβατώντας μεταξύ των παραστασιακών στοιχείων των αρχών του 20ου και του 21ου αιώνα.

Σε συνεργασία με όλους τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην επικείμενη παραγωγή, πλάθουμε μία παράσταση μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, αντλώντας από την απαράμιλλη αισθητική, γοητεία καιθεατρικότητα του 1920, αντικατοπτρίζοντας παράλληλα την σύγχρονη υπαρξιακή αγωνία του θεάτρου: Όλος ο κόσμος μια σκηνή, στην οποία πρέπει να είμαστε ζωντανές/οι για να παίζουμε, και να παίζουμε για να επικυρώνουμε την ζώσα ύπαρξή μας.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Απόδοση – Σκηνοθεσία: Αναστασία Κουμίδου

Art Direction / Κοστούμια: Κωνσταντίνος Κασπίρης

Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος

Σχεδιασμός Ηχοτοπίου: Φώτης Ροβολής

Σχεδιασμός Μουσικής: Γαβριήλ Φαριλέκας

Master & Mixing: Βίκτωρ Μαστέλα

Μακέτα: Ελένη Νικολάου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ολίνα Μανωλοπούλου

Οργάνωση-Διεύθυνση Παραγωγής: Στέλιος Χλιαράς. AMKE X-αίρεται.

Επικοινωνία MCF: Μαίρη Καλδάρα mkaldara@mcf.gr

ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Γεράσιμος Γεννατάς

Κωνσταντίνος Δημητρακάκης

Ολίνα Μανωλοπούλου

Δημήτρης Πλειώνης

Μάρια Φλωράτου

Η παράσταση έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Από 16, 17,18,22,23,25,29,30/12 & 1/1

Ώρα έναρξης: 21.30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Γεν. Είσοδος: 12€

Μειωμένο: 10€

ΑΤΕΛΕΙΑ ΣΕΗ-ΕΝΩΣΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ: 5€

https://www.ticketservices.gr/el/mcf/