Τα Κορίτσια Δεν Πρέπει Να Παίζουν Ποδόσφαιρο

Τα κορίτσια δεν πρέπει να παίζουν ποδόσφαιρο

Είτε στο Αγγέλων Βήμα, είτε στο Θέατρο 104 σίγουρα κάποιοι από εσάς που αποτελείται το θεατρόφιλο κοινό θα έχετε παρακολουθήσει κάποια παράσταση σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Βουρνά. Ο θεατρικός σκηνοθέτης, και όχι μόνο, επιστρέφει ξανά και ξανά στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας παρουσιάζοντας έργα που παίζονται για πρώτη φορά στην χώρα μας, επί το πλείστων. Η νέα του παράσταση είναι το Τα Κορίτσια Δεν Πρέπει Να Παίζουν Ποδόσφαιρο.

Μια μητέρα, μια κόρη και το έτερον ήμισυ κάποιας κοπέλας βρίσκονται στην αίθουσα αναμονής ενός νοσοκομείου χωρίς να ξέρουν ότι οι ζωές τους με κάποιον τρόπο, τις επόμενες ώρες πρόκειται να μπερδευτούν. Ποια είναι η αφορμή αλλά και η κατάληξη σε όλο αυτό μένει να το δείτε στην παράσταση.

Το έργο της Marta Buchaca, η οποία θα παρευρεθεί τις επόμενες μέρες σε μια από τις παράστασεις, γράφτηκε το 2009 και μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη το 2014.

Μέσα στην παράσταση ο θεατής θα αντιληφθεί τις επιπτώσεις που έχουν οι πράξεις μας αλλά και τα μυστικά που έχουμε από τους δικούς μας. Πως αυτό που εμείς ζούμε στην προσωπική μας ζωή, ίσως περιπλέξει τα πράγματα όταν εμείς δεν θα είμαστε παρών. Η γραφή του έργου κρύβει αρκετά καλά την αλήθεια και ο θεατής θα χρειαστεί να έχει υπομονή μέχρι την τελευταία πρόταση για να δει και αντιληφθεί την συνολική εικόνα.

Ο Βουρνάς είναι ένας σκηνοθέτης που αφήνει το έργο να συμπαρασύρει τους ηθοποιούς τους και σχεδόν τους αφήνει να ερμηνεύουν τον εκάστοτε ρόλο ως το δυνατόν πρωτόλεια. Δίνει έμφαση στους διαλόγους χωρίς έντονες σκηνικές παρεμβολές και προτιμά ο θεατής να αναπνέει μαζί με τον ηθοποιό παρά να κάνει υπερβολές. Αυτό όμως που ίσως να είναι ενδιαφέρον από εδώ και πέρα για τον ίδιο ως σκηνοθέτη, θα ήταν να δοκιμαστεί να πάει κόντρα στην ευκολία του και να προσπαθήσει να αλλάξει το μοτίβο του πως συνθέτει μια παράσταση. Να κοντράρει τους ηθοποιούς τόσο υποκριτικά, ώστε να ξεφύγει από την εικόνα που έχουμε συνήθως από ερασιτεχνικές ομάδες.

Οι ηθοποιοί της παράστασης είναι ο Αντώνης Γιαννακός, Νίνα Λαμπριανίδη και Βάγια Ματαφτσή. Ο καθένας τους έχει δυνατές αλλά και αδύναμες στιγμές, με τις αδύναμες να υπερτερούν αλλά να μην είναι τροχοπέδη στην συνολική αίσθηση που σου αφήνει η παράσταση. Κάποιες μικρές αρρυθμίες της παράστασης μπορεί να προκαλούν την σύγχυση στο κοινό αλλά είναι κάτι που θα διορθωθεί με την πάροδο των παραστάσεων.

Μια παράσταση που δεν βγαίνεις ζημιώμενος ως θεατής τόσο για τον χρόνο όσο και για την προσοχή σου. Μια παράσταση που όμως χρειάζεται αρκετό ”ψήσιμο” για να μπορέσει να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα τόσο για το κοινό όσο και για τους συντελεστές.

Χρήστος Βασιλακόπουλος

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στο Θέατρο 104, μέχρι αρχές Απριλίου.

https://www.viva.gr/tickets/theater/festivalta-koritsia-den-prepei-na-paizoun-podosfero/