Η κουλτούρα της Selfie είναι εκτός ελέγχου | Πάστα Φλώρα

Πριν από κάποια χρόνια, κανείς δεν ήταν γνώριμος με τον όρο selfie.

Η αυτοφωτογράφηση, όπως θα μπορούσε να αποδοθεί στα ελληνικά υπάρχει πολύ πριν την εμφάνιση του όρου selfie.

Όμως, η selfie ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Ήρθε να “ξεδιψάσει” μια διψασμένη κοινωνία για κάτι νέο. Αυτή είναι η αλήθεια.

Είμαστε περίεργα όντα. Μάς εξιτάρει το νέο, το πιο σύγχρονο χωρίς αυτό να είναι πάντα κακό. 

Αυτή, λοιπόν, η πρωτοποριακή δυνατότητα ήρθε για να γίνει το νέο “must” της κοινωνίας μας.

Βέβαια, από μόνο της η selfie δεν είναι κάτι κακό. Αντιθέτως, είναι μια φωτογραφία σαν τις άλλες. Αποτυπώνει μια ανάμνηση. Προσφέρει ευκολία. Κρατάει στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα. Η selfie έχει όση σημασία της δίνουμε εμείς. 

Είμαστε παγιδευμένοι τα τελευταία χρόνια στην κουλτούρα της selfie.

Και ναι, τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου. Επικρατεί μια μανία. Είναι σχεδόν εμμονικό το να βγάζεις τόσες selfie, προσπαθώντας να πετύχεις το τέλειο. Γιατί τόση εμμονή;

Είναι η τέλεια selfie μια κραυγή για προσοχή και αποδοχή ή μια τάση για αυτοπροβολή, αγγίζοντας τα όρια του ναρκισσισμού; Γιατί είναι τόσο σημαντική η τέλεια selfie; 

Η κοινωνία σήμερα με όλα τα μέσα που επιστρατεύει μάς επισημαίνει πως πρέπει να είμαστε τέλειοι, για να κατακτήσουμε την ευτυχία. Άρα, πρέπει να έχουμε την τέλεια ζωή, το τέλειο σπίτι, την τέλεια δουλειά, το τέλειο πρόσωπο, το τέλειο σώμα και πάει λέγοντας. Να έχουμε την τέλεια εικόνα, χωρίς να έχει καμία σημασία αν μέσα μας είμαστε άδειοι, κενοί. Τι είναι, όμως, το τέλειο;

Είναι αυτό που προβάλουν όλα αυτά τα μέσα, τηλεόραση, μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή γενικότερα η τάση της μόδας. Και εμείς πρέπει να το ακολουθήσουμε πιστά, άμα θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι. 

Η μετάβαση, λοιπόν, από κάτι απλό και νέο στην μεγαλύτερη και πιο αναγκαία συνήθεια των ανθρώπων ήταν δραματική. Η 1 selfie έγινε 100.

Η επεξεργασία της φωτογραφίας για να φαίνεται πιο όμορφη από ανύπαρκτη έγινε πολύωρη. Το ένα φίλτρο έγινε μια γκάμα άπειρων επιλογών. Έτσι, η selfie άλλαξε το παιχνίδι. Από πιόνι έγινε η κυρίαρχος του παιχνιδιού. Από μια απλή δυνατότητα αποτύπωσης στιγμών μετατράπηκε σε μια εμμονική προσπάθεια δημιουργίας της τέλειας εικόνας. 

Έχουμε χάσει τον έλεγχο, καθώς πιστέψαμε ότι όσο πιο τέλεια είναι η  selfie τόσο μεγαλύτερη αποδοχή θα έχουμε, τόσο πιο ευτυχισμένοι θα είμαστε.

Μάθαμε να κρινόμαστε από μια και μόνο εικόνα. Λες και αυτή η εικόνα είναι ο πραγματικός μας εαυτός.

Ας μην γελιόμαστε.

Προσπαθώντας να έχουμε την τέλεια εικόνα κυνηγάμε μια ουτοπική ευτυχία, που κάθε άλλο παρά αληθινή δεν είναι. Επιπλέον, χάνουμε τον πραγματικό μας εαυτό. Τον αληθινό πίσω από τη μάσκα και τα εφέ. Αυτόν που μπορεί να μας κάνει πραγματικά και ολοκληρωτικά ευτυχισμένους. 

Φυσικά, η selfie είναι μια τρομερή δυνατότητα, από μόνο της δεν είναι κάτι κακό. Αλλά, όπως, είχε πει και ο Κλεόβουλος:  Μέτρον Άριστον.

Γεωργία Μακρή

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top