Η ταινία της εβομάδας· 10/8 | L’orde et la morale (Rebellion)

image

Απρίλιος του 1988, νήσος Ουβέα στη γαλλική αποικία της Νέας Καληδονίας. Τριάντα αστυνομικοί απάγονται από αυτονομιστές Κανάκ. Τριακόσια μέλη των γαλλικών ειδικών δυνάμεων στέλνονται για να αποκαταστήσουν την τάξη. Δύο άντρες θα βρεθούν αντιμέτωποι: ο Φιλίπ Λεγκορζύς, επικεφαλής της GIGN, μιας επίλεκτης αντιτρομοκρατικής αστυνομικής μονάδας, και ο Αλφόνς Ντιανού, ο αρχηγός των επαναστατών.
Οι δυο τους θα προσπαθήσουν να βρουν μια ειρηνική λύση,βασισμένη σε κοινές αξίες και στο διάλογο. Με φόντο τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, όμως, το πολιτικό διακύβευμα είναι μεγάλο και η τάξη δεν είναι απαραίτητα ηθικό ζήτημα.

Η γαλλική αποικιοκρατία δημιουργεί προβλήματα ακόμα και στο γαλλικό “σοσιαλισμό”..Οταν λοιπόν οι λαοί διεκδικούν την ανεξαρτησία τους, ακόμα και οι ειρηνικές προσπάθειες τορπιλίζονται αν ο δυνατός χρειάζεται το δικό του “δίκιο”.

Κατατοπιστική για ιστορίες ανθρωπίνων δικαιωμάτων,ανεξαρτησίας λαών,εντίμων πολιτικών κλπ.
Η καινούρια του ταινία «L’ Ordre et la Μorale», δραματοποιεί μια σειρά από αληθινά γεγονότα που συνέβησαν στη Νέα Καληδονία το 1988. Στις 22 Απριλίου, αντάρτες του απελευθερωτικού μετώπου της γαλλικής αποικίας απήγαγαν 26 Γάλλους αστυνομικούς κι έναν διοικητικό υπάλληλο τους οποίους κράτησαν ομήρους ως τις 5 Μαίου. Οταν οι συνομιλίες με την Γαλλική κυβέρνησή απέτυχαν, ο γαλλικός στρατός ανέλαβε δράση περικυκλώνοντας την σπηλιά στην οποία οι αντάρτες κρατούσαν τους ομήρους καταλήγοντας να απελευθερώσουν τους περισσότερους σκοτώνοντας στην διάρκεια της μάχης 19 από τους αντάρτες.

Η τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται η γαλλική πλευρά, μια που σύμφωνα με μαρτυρίες οι δεκαεννιά νεκροί εκτελέστηκαν από τους Γάλλους εν ψυχρώ αφού είχαν ήδη παραδοθεί. Τα γεγονότα εκείνα , παραμένουν νωπά στην μνήμη των ντόπιων ακόμη και 22 χρόνια αργότερα και η απόφαση του Κασοβίτς να μεταφέρει αυτή την επώδυνη ιστορία στο σινεμά, έγινε δεκτή με δυσπιστία στη Νέα Καληδονία.

Η τοπική κυβέρνηση της (ακόμη) γαλλικής υπερπόντιας κτήσης, αρνήθηκε να υποστηρίξει την παραγωγή αναγκάζοντας τον Κασοβιτς να μεταφέρει τα γυρίσματα στην Γαλλική Πολυνησία, μια απόφαση που προξένησε αντιδράσεις σε μια μεγάλη μερίδα του τοπικού πληθυσμού.
Αλλά και στην ίδια τη Γαλλία, το φιλμ αναμένεται σαν κάτι που θα ταράξει τα πολιτικά νερά, καθώς ο Κασσοβίτς δείχνει αποφασισμένος να μην χαριστεί σε κανένα.

Σκηνοθεσία : Mathieu Kassovitz

Παίζουν : Mathieu Kassovitz Malik Zidi Philippe Torreton

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top