Οι τελευταίες σκέψεις της Φρίντα Κάλο

Ένα νέο βιβλίο δίνει φωνή στη Μεξικανή καλλιτέχνιδα.

Η Φρίντα Κάλο είχε αλλάξει την ημερομηνία γέννησής της. Αν και στα χαρτιά γράφει έτος γέννησης της το 1907, η ίδια έλεγε πάντα το 1910, για τον μόνο λόγο ότι τότε συνέβη η Μεξικανική Επανάσταση. Τόση ήταν η πίστη της σε μία ενδεχόμενη πολιτική αλλαγή, στην ανάγκη του έθνους, αλλά και προσωπικά για μία επανάσταση.

Έζησε μία ζωή γεμάτη πάθος –δεν ήταν τυχαίο ότι την φώναζαν ‘η κόρη της φωτιάς’. Οι τελευταίες μέρες της Φρίντα, ωστόσο, δεν ήταν ευτυχισμένες. Κοιτώντας κατάματα το τέλος και αναλογιζόμενη τις μεγάλες στεναχώριες της ζωής της, έχει απομείνει πια μόνη με το πονεμένο σώμα της να την καθηλώνει για άλλη μια φορά στο κρεβάτι. Η ψυχική δύναμή της, ωστόσο, δεν την εγκαταλείπει ποτέ. Ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες, τελευταίες στιγμές εκείνη φέρνει στο μυαλό της όλα αυτά που της δίνουν ζωή και κουράγιο: τον παθιασμένο έρωτα της για τον Ντιέγκο Ριβέρα, αλλά και τη μεγάλη της αγάπη για το Μεξικό και τα πολιτικά της όνειρα για μία νέα σοσιαλιστική πραγματικότητα.

Το βιβλίο του Ιταλού συγγραφέα Πίνο Κακούτσι δίνει φωνή στις ενδόμυχες τελευταίες σκέψεις της Μεξικανής ζωγράφου. Παίρνοντας τον τίτλο από το ομότιτλο έργο της ζωγράφου που φωνάζει όλο ενθουσιασμό «¡Viva La Vida!», αποτυπώνει σε πρώτο πρόσωπο την εξομολόγηση της Φρίντα, που παρόλο φυλακισμένη σ’ ένα πονεμένο σώμα, δε σταμάτησε στιγμή να χαίρεται και να γιορτάζει την όρεξή της για ζωή.

Το βιβλίο, μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, ανασυνθέτει την ιστορία μιας ανθρώπινης ύπαρξης που έχει αγγίξει τα όρια του μύθου, μιας σπουδαίας γυναίκας και ζωγράφου, που έζησε με τόσο πάθος όσο λίγοι. Μέσα σε σελίδες του Κακούτσι συναντάμε το αγαπημένο της Μεξικό, το ξύπνημα της φαντασίας, τον ερωτικό πόθο, την επανάσταση και την άρνηση της Φρίντα να ζήσει μία ‘μικρή’ ζωή.
Το βιβλίο «¡Viva La Vida!» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα σε μετάφραση της Τιτίκας Δημητρούλια.

Γιώτα Αργυροπούλου

See Also
View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top