Το αιώνιο ερώτημα των διακοπών: Camping ή Ξενοδοχείο; | Πάστα Φλώρα

Μπορεί το καλοκαίρι να μοιάζει πως φτάνει προς το τέλος του σιγά σιγά, όμως η περίοδος των διακοπών κρατά γερά ακόμα. Παρέες και παρέες επιλέγουν να παραθερίσουν τον Σεπτέμβρη. Εκεί, μετά την εξεταστική, είναι η ιδανική περίοδος για ένα διάλειμμα πριν αρχίσει επίσημα το νέο ακαδημαϊκό έτος. Και αφού έχει βρεθεί ο πολυπόθητος προορισμός, αρχίζει η συζήτηση περί της διαμονής. Τότε ξεκινάει μια ατελείωτη αντιπαράθεση επιχειρημάτων εναντίον και υπέρ τόσο του ξενοδοχείου όσο και του camping. 

Έχοντας λάβει μέρος σε τέτοιες συζητήσεις, συγκέντρωσα παρακάτω συνοπτικά μερικά από τα πιο διαδεδομένα επιχειρήματα που θα ακουστούν σε τέτοιες περιπτώσεις. Έτσι μπορείς να πάρεις μια πρώτη ιδέα για το τί εστί το κάθε ένα. Ιδού! 

Πλεονεκτήματα για το camping

 1. Το camping είναι το συνώνυμο της χαλάρωσης και της ανεμελιάς. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μπορείς να κυκλοφορείς φορώντας το αγαπημένο σου μαγιό και τσαλαβουτώντας που και που στην θάλασσα δίπλα σου. Δεν υπάρχει χώρος για ανησυχίες του τύπου πώς φαίνονται τα μαλλιά, αν έχει τσαλακωθεί η μπλούζα κ.λπ. Είναι η τέλεια ευκαιρία να γίνουμε και πάλι παιδιά, έστω για λίγο, πριν γυρίσουμε στην κανονικότητά μας.
 2. Οι διακοπές στο camping διαφέρουν εντελώς από την καθημερινότητά μας. Αποτελούν μια ξεχωριστή απόδραση από τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης και τις συνήθειές μας. Κοιμάσαι κάτω από τον έναστρο ουρανό του καλοκαιριού, ενώ σε κοιμίζει ο γλυκός ήχος της φύσης. Ξυπνάς και το απαλό κύμα της θάλασσας βρίσκεται στα πόδια σου και σε περιμένει να κάνεις την βουτιά σου για να ξυπνήσεις. Μαγική απόδραση σε ένα ρομαντικό σκηνικό. 
 3. Η επιστροφή και ένωση με τη φύση σε χαλαρώνει και σε γεμίζει. Για αυτό και στα camping οι περισσότεροι άνθρωποι χαρακτηρίζονται για την φιλικότητα, το ζεστό χαμόγελο και την άνεσή τους. Είναι ιδανικό μέρος για να έρθεις σε επαφή και να γνωρίσεις άτομα που βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με σένα. Να μοιραστείτε μια παγωμένη μπύρα γύρω από τη φωτιά, να διηθηθείτε ιστορίες και περιπέτειες που έχετε ζήσει, να προτείνετε και να μάθετε για μέρη που δεν γνωρίζατε μέχρι στιγμής. 
 4. Δεν γίνεται να μην συμπεριληφθεί υπόψιν και το τεράστιο χάσμα εξόδων μεταξύ του camping και του ξενοδοχείου. Το κόστος στο camping συνήθως κυμαίνεται από μηδενικό έως αμελητέο, ειδικά αν αναλογιστούμε τί έχεις την ευκαιρία να ζήσεις. Αστέρια, θάλασσα και πολύ- πάρα πολύ- χαλάρωση. 

Μειονεκτήματα για το camping 

 1. Αν δεν διαθέτει το camping σκηνές για να μείνεις, τότε θα πρέπει να φέρεις εσύ. Αυτό σημαίνει ότι πέρα από τα προσωπικά αντικείμενά σου, θα χρειαστείς μια ακόμη βαλίτσα αποκλειστικά για τον εξοπλισμό της σκηνής. Οπότε καθίσταται οριακά αναγκαίο το αμάξι, αν θέλεις να ταξιδέψεις με σχετική άνεση. 
 2. Κάποιες φορές το camping δεν συνεπάγεται χαλάρωση και ξεκούραση. Οι άνθρωποι που μένουν στην διπλανή σκηνή μπορεί να μην είναι και τόσο διακριτικοί. Άρα, το να ξεκουραστείς λίγο το μεσημέρι ή να κοιμηθείς το βράδυ μπορεί να μοιάζει περισσότερο με πρόκληση παρά με κάτι το αυτονόητα εύκολο. 
 3. Αν δεν έχεις την καλύτερη σχέση με τα έντομα ή αν δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς το κινητό σου για λίγες μέρες, τότε δεν ενδείκνυται το camping για σένα. Η όλη επιστροφή και ένωση με τη φύση συνεπάγεται και την ένωση με τα έντομα, τόσο την ημέρα όσο και το βράδυ. Επίσης, η κάθε σκηνή δεν διαθέτει πρίζα. Οπότε, ίσως χρειαστεί να αποστασιοποιηθείς λίγο από την τεχνολογία, όσο βρίσκεσαι εκεί. Όσο γαληνευτικό και αν είναι το digital detox, κάποιος μπορεί να μην θέλει να το δοκιμάσει στις διακοπές.
 4. Η έννοια του ιδιωτικού χώρου δεν είναι εφικτή στο camping. Ακόμα και όταν βρίσκεσαι μέσα στην σκηνή σου δεν μπορείς να απομονωθείς 100% από το γύρω περιβάλλον σου. Επίσης, οι περισσότερες εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν τις βασικές ανάγκες είναι κοινόχρηστες, γεγονός που ξενίζει πολλούς ανθρώπους. 

Πλεονεκτήματα του ξενοδοχείου 

 1. Το δωμάτιο του ξενοδοχείου πολλές φορές είναι καλύτερο και από το ίδιο μας το σπίτι. Όλες, σχεδόν, οι ανέσεις του σπιτιού μας βρίσκονται εκεί. Ζεστό νερό στο ντους, μαλακό κρεβάτι για τον ύπνο, ανεμιστήρας/ air condition για να καταπολεμήσουμε την ζέστη- μόνο μερικά από τα παραδείγματα. 
 2.  Δεν χρειάζεται να στήσεις την σκηνή ενώ είσαι κουρασμένος από το ταξίδι- είναι όλα ήδη έτοιμα και σε περιμένουν. Έτσι, κατ’ επέκταση δεν χρειάζεται να φέρεις μαζί σου τον εξοπλισμό που χρειάζεται. Χρειάζεται μόνο να πακετάρεις τα προσωπικά αντικείμενά σου- ακόμα σ’ ένα σακίδιο πλάτης- και είσαι έτοιμος για μοναδικές διακοπές! 
 3. Έχεις τον ιδιωτικό χώρο σου, στον οποίο μπορείς να ξεκουραστείς και να χαλαρώσεις. Εσύ και μόνο εσύ επιλέγεις πότε θα κοιμηθείς, πότε θα φορτίσεις το κινητό σου, πότε θα χρησιμοποιήσεις το ντους. Με τον μόνο άνθρωπο που μοιράζεσαι αυτές τις εγκαταστάσεις είναι με το άτομο που ταξιδεύεις, κανένα άλλο. Δεν υπάρχει φασαρία ούτε ανεπιθύμητη αναμονή. 
 4. Στο πακέτο διαμονής τις περισσότερες φορές συμπεριλαμβάνεται και ένα πλούσιο, γευστικό πρωινό. Διαθέτει πολλές και νόστιμες προτάσεις για να επιλέξεις, να λάβεις την απαραίτητη ενέργεια και να συνεχίσεις την ημέρα σου δυναμικά. Επίσης, διατίθενται και τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας, ενώ για οτιδήποτε χρειαστείς μπορείς να απευθυνθείς, οποιαδήποτε στιγμή, στον υπεύθυνο. 

Μειονεκτήματα του ξενοδοχείου 

 1. Είναι συχνό φαινόμενο οι παραπλανητικές φωτογραφίες. Το δωμάτιο εν τέλει μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλο/ άνετο όσο φαινόταν, η θέα να μην είναι ακριβώς η ίδια και γενικά να υπάρχει (μεγάλη) απόκλιση σε σχέση με αυτό που περίμενες να αντικρίσεις. 
 2. Εξαιτίας των ανέσεων του ξενοδοχείου μπορεί να πέσεις στην παγίδα και να μην χαρείς τις διακοπές σου στο έπακρο. Οι διακοπές είναι οι μέρες που χαλαρώνεις, φεύγεις για λίγο μακριά από την καθημερινότητα και τα προβλήματά σου. Ποιο το νόημα όμως αν μείνεις κλεισμένος στους 4 τοίχους του ξενοδοχείου και, εν τέλει, δεν εξερευνήσεις λίγο τον τόπο; 
 3. Τις περισσότερες φορές το ξενοδοχείο είτε θα είναι μακριά από τη θάλασσα είτε από την περιοχή των καταστημάτων. Αυτό σημαίνει πως αν δεν έχεις αμάξι μαζί σου, τότε θα πρέπει να οργανώσεις όλο το πρόγραμμά σου σύμφωνα με τα δρομολόγια της αστικής συγκοινωνίας. Η συγκοινωνία μπορεί αν είναι πολύ περιοριστική, αν θέλεις να βγεις για ένα κοκτέιλ ή να επισκεφθείς ένα εστιατόριο το βράδυ. 
 4. Φυσικά, η λίστα θα ήταν ημιτελής αν δεν αναφερόμασταν και στην οικονομική επιβάρυνση. Το να κλείσεις ξενοδοχείο, ειδικά σε high- season, απαιτεί να διαθέσεις ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Ποσό, το οποίο θα μπορούσε να διατεθεί σε μια ξεχωριστή εμπειρία/ δραστηριότητα στο μέρος που παραθερίζεις. 

Εν κατακλείδι, η κάθε επιλογή απαρτίζεται από αξιοπρόσεκτα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Το πιο σημαντικό, εν τέλει, δεν είναι το που θα κοιμηθείς αλλά το να ζήσεις στο έπακρο τις διακοπές σου. Είτε αυτό σημαίνει να γυρίσεις όλα τα νυχτερινά μαγαζιά είτε να χαλαρώσεις όλη μέρα διαβάζοντας το αγαπημένο σου βιβλίο στην παραλία. Αυτό που μένει στο τέλος είναι οι όμορφες αναμνήσεις που δημιουργούμε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Αυτές είναι που μένουν και που θα θυμόμαστε για μια ζωή. 

Γεωργία- Σαβίνα Αποστολοπούλου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top