Βιβλιοπαρουσίαση: Η Αλίκη στη χώρα του LSD – Alice X. | Όμικρον Μι.

 

 

ew

 

Αυτό το βιβλίο ίσως και να μην είναι λογοτεχνικό. Ίσως και να μην είναι ούτε καν μυθιστόρημα, αφού πρόκειται για ένα ημερολόγιο. Ένα πραγματικό και αυτούσια μεταφερμένου ημερολογίου μιας δεκαπεντάχρονης κοπέλας που παίρνει ναρκωτικά. Από εκεί αρχίζουν και τελειώνουν όλα.

Σε έναν κόσμο που η παιδικότητα όλο και λιγοστεύει, που η αθωότητα των παιδικών χρόνων εξανεμίζεται και στη θέση της εμφανίζονται οι υποχρεώσεις και ο καριερισμός, είναι αναμενόμενο να κάνουν την εμφάνιση τους τα ναρκωτικά. Στην αρχή ως μια νέα εμπειρία, μια πολύχρωμη διέξοδος από την γκρίζα πραγματικότητα, ίσως σαν αμφισβήτηση της καθεστηκυίας τάξης ή ακόμα και ως στείρα αντίδραση. Δεν θα μπούμε όμως στο δίπολο κάλου/κάκου ούτε για τα ναρκωτικά ούτε για τους χρήστες τους. Το νόημα αυτού του βιβλίου είναι πέρα και έξω από κάτι τέτοιο.

Τέκνο μεσοαστικής οικογένειας η «Αλίκη» θα μπει στον κόσμο των ναρκωτικών, και αφού περιπλανηθεί σε αυτές τις άγνωστες θάλασσες, θα βγάλει τα δικά της συμπεράσματα. Ένα εφηβικό [ή και όχι] μυθιστόρημα που αφηγείται τα βιώματα και τα συναισθήματα ενός κοριτσιού. Τις επιρροές, τις παρέες, την προσπάθεια να ξεκόψει, την κατάδυση στα θολά νερά του κοινωνικού περιθωρίου, και τέλος τέλος του ίδιου του θανάτου.

Το χρονικό πλαίσιο στο οποίο διαδραματίζονται τα γεγονότα είναι τα τελειώματα τις δεκαετίας του ’60, μιας δεκαετίας που σημαδεύτηκε από το κίνημα των χίπις. Τα ναρκωτικά πλέον είναι παντού και για όλους, και είναι η νέα μόδα. Μπροστά σε αυτό το φόντο θα δημιουργηθεί το παράλληλο σύμπαν της πρωταγωνίστριας. Ένας κόσμος με τις όμορφες και τις άσχημες στιγμές του. Ας μην ξεχνάμε πως η εφηβεία από μόνη της είναι μια επανάσταση και μια επανοηματοδότηση των σχέσεων και των ρόλων κάθε ατόμου. Η σκληρή «ενήλικη» πραγματικότητα γίνεται ένας εφιάλτης και ένα κλουβί από το οποίο κάθε έφηβη καρδιά προσπαθεί να αποδράσει με κάθε τρόπο. Ακόμα και με των ψευδεπίγραφο δρόμο των ναρκωτικών.

Η δυναμική αυτού του βιβλίου, ή ημερολογίου αν προτιμάτε, είναι πως μεταφέροντας το στο σήμερα και μερικές χιλιάδες μίλια μακριά από τον τόπο όπου γράφτηκε, θα μπορούσε να θεωρηθεί μία αρκετά καλή καταγραφή της σημερινής κατάστασης στον ελλαδικό χώρο. Η ναρκοκουλτούρα που τείνει να γίνει κυρίαρχη στις μέρες μας, αποτυπώνεται με αρκετά εύγλωττο τρόπο σε αυτές τις σελίδες. Από προσωπική εμπειρία ο καθένας μπορεί αν καταλάβει πως τα ναρκωτικά πλέον λανσάρονται ως τρόπος διασκέδασης, και πόσο μάλλον σε μια κοινωνία όπου η πολυεπίπεδη κρίση την έχει βυθίσει στην εσωστρέφεια και την παραίτηση. Τηρουμένων πάντα των αναλογιών θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κατάσταση που επικρατούσε στην αμερική τότε, επικρατεί σήμερα σε αυτά εδώ τα μέρη. Αυτός είναι και ο λόγος που προτείνω αυτό το βιβλίο, και φυσικά όχι μόνο για έφηβους.

Κλείνοντας θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι δεν θα πρέπει να πέσουμε στην παγίδα της δαιμονοποίησης ούτε των ουσιών ούτε των χρηστών τους. Δεν είναι σκοπός αυτού του βιβλίου ούτε δικός μου. Σκοπός είναι αν αφουγκραστούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα μια κοπέλας που ψυχορραγεί μέσα στην αποπνικτική καθημερινότητα. Μίας κοπέλας που θα μπορούσε να είναι η μικρή μας αδερφή, ο συμμαθητής μας, ο φίλος μας, ή και γιατί όχι ο ίδιος μας ο εαυτός.

 

Τίτλος πρωτοτύπου : Go ask Alice

Τίτλος μετάφρασης : Η Αλίκη στη χώρα του LSD

Συγγραφέας : Alice X.

Μετάφραση : Τασούλα Καραϊσκάκη

Εκδόσεις : Οδυσσέας

Έτος :  1996

 

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top