Βιβλιοπαρουσίαση: ‘Oσα δεν έγιναν λέξεις της Ελένη Γαληνού | Δανάη Καρδαρά

ew

 

Βρισκόμαστε στην Αθήνα του 2016. Μια ηλικιωμένη γυναίκα, η Ροζαλία ανακαλύπτει ένα παλιό και ξεφτισμένο, από τα χρόνια, ημερολόγιο με στιγμιότυπα ζωής που φαίνεται να έχει καταγράψει η ίδια. Ωστόσο, οι σκισμένες σελίδες, ορισμένες μουντζούρες και κάποιες κομμένες φωτογραφίες δε βοηθούν την ήδη προβληματική μνήμη της γυναίκας και δρουν αλλοιώνοντας τρόπον τινά τα γεγονότα ζωής που προηγήθηκαν. Έτσι, η Ροζαλία μαζί με τους λίγους ανθρώπους που έχει δίπλα της και την νοιάζονται αλλά και με τον ίδιο τον αναγνώστη αρχίζει μια προσπάθεια να ξετυλίξει μέσα από στιγμές απόλυτης λήθης το κουβάρι του βίου της. Κατά αυτό το τρόπο αρχίζει μιαν αναδρομή,  ένα δύσκολο ταξίδι στην Μυτιλήνη, όπου παρακολουθούμε όλη την πορεία ζωής τόσο της Ροζαλίας, όσο και της δίδυμης αδερφής της, Αιμιλίας αλλά και του παιδικού τους φίλου, Μάξιμου.

Πρόκειται για ένα λυρικό μυθιστόρημα γεμάτο από συναισθηματισμό –χωρίς να λείπουν οι απαραίτητες μεταπτώσεις- που καθηλώνει και “βυθίζει” τον αναγνώστη στον εσωτερικό κόσμο των ηρώων. Παρακολουθούμε, έτσι, την ταραχώδη πορεία ζωής των τριών παιδιών που κάποτε συνθέτουν ένα παράξενο τρίγωνο, τα πάθη, τα λάθη, τις ενοχές τους και κυρίως τη φιλία που μετουσιώνεται σε δυνατή και χωρίς όρια αγάπη. Μάλιστα, η δυναμική των ηρώων και η ανάγκη τους για αποδοχή και ευτυχία οδηγούν τον αναγνώστη στο σημείο της ταύτισης και τον καλούν στη συγχώρεση και τη δικαιολόγηση, παρά στην κριτική και την άρνηση.

Η πραγματικότητα, κάποια στιγμή, ξεδιαλύνεται κι έρχεται να αποκαλύψει… «Όσα δεν έγιναν λέξεις».

Συγγραφέας του μυθιστορήματος είναι η Ελένη Γαληνού, η οποία γεννήθηκε στην Αθήνα κι έχει καταγωγή από την Μυτιλήνη, Από νωρίς, φιλοτέχνησε δύο σειρές χιουμοριστικών σκίτσων, ενώ το 2007 πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική έκθεση ζωγραφικής με θέμα «Σύννεφα». Λογοτεχνικά, έχει συμμετάσχει στο συλλογικό έργο «Η πόλη φοβάται», με το διήγημα «…για ένα τσιγάρο!», ενώ κυκλοφορούν και τρία ακόμη μυθιστορήματά της: «Όταν στέρεψε η αντοχή» (2013), «Πέρα από τις κόκκινες γραμμές» (2014), «Ακόμη θυμάμαι» (2015).

Το μυθιστόρημα «Όσα δεν έγιναν λέξεις» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δίοπτρα.
Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο στην επίσημα ιστοσελίδα των εκδόσεων Διόπτρα:

https://www.dioptra.gr/Vivlio/646/712/Osa-den-eginan-lexeis/

 

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top