Βιβλιοπαρουσίαση: Το Φυλαχτό, Ρομπέρτο Μπολάνιο | Stephen Dedalus

Για σε όλους! Επιστρέφω μετά από αρκετό καιρό για να σας παρουσιάσω ένα υπέροχο, σύντομο 220px-Roberto_bolaño.jpgμυθιστόρημα. Πρόκειται για το Φυλαχτό του Ρομπέρτο Μπολάνιο (1953-2003). Ο συγγραφέας γεννήθηκε στη Χιλή, αν και έζησε πολλά χρόνια στο Μεξικό και την Ισπανία, ενώ χαιρετίστηκε -αλλά και βραβεύτηκε- ως μια από τις σημαντικότερες φωνές της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας. Μυθιστορήματά του όπως το 2666 και το Οι Άγριοι Ντετέκτιβ θεωρούνται ως σύγχρονα κλασσικά.

Το Φυλαχτό είναι μια αφήγηση της Αουξίλιο Λακουτύρ, η οποία φαίνεται πως είναι “η μητέρα των ποιητών του Μεξικού”. Η Αουξίλιο είναι μια μεσόκοπη Χιλιανή που ζει στην Πόλη του Μεξικού και κάνει διάφορες περιστασιακές δουλειές συνδεόμενη  σταδιακά με διάσημους  συγγραφείς, το Πανεπιστήμιο αλλά κι ένα πλήθος νεαρών ποιητών και διανοούμενων, οι οποίοι κάνουν τα πρώτα δημιουργικά τους βήματα στο Μεξικό της δεκαετίας του ’60 και του ’70. Έτσι, ο φανταστικός χαρακτήρας της Αουξίλιο επιτρέπει στον αναγνώστη να παρακολουθήσει μια ολόκληρη πόλη, έναν ολόκληρο πνευματικό κόσμο και την εποχή τους σαν να τα γνωρίζει κι ο ίδιος προσωπικά. Κάμποσοι επινοημένοι χαρακτήρες εμφανίζονται στο βιβλίο, αλλά και πάρα πολλοί υπαρκτοί όπως ζωγράφοι και συγγραφείς της εποχής (παρόν και το alter ego του συγγραφέα, ο Αρτουρίτο Μπελάνιο). Αυτό σε καμία περίπτωση δεν δυσκολεύει την ανάγνωση καθώς η αφήγηση ρέει γρήγορα και τα γεγονότα είναι εξαιρετικά παράδοξα με μια μάλλον μποέμικη ατμόσφαιρα παρακμής να περιτριγυρίζει την Πόλη του Μεξικού και τους ανθρώπους της. Ακόμα και οι πολιτικές διαστάσεις του έργου δίνονται σε πολύ αδρό περίγραμμα. Λόγω αυτών των ιδιαιτεροτήτων, ο υποψιασμένος αναγνώστης αναγνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις, ενώ ο ανυποψίαστος κανένα πρόβλημα δεν έχει να παρακολουθήσει τη συναρπαστική ιστορία.

Το βασικό σημείο εκκίνησης της αφήγησης είναι η επίθεση αστυνομικών δυνάμεων στο Πανεπιστήμιο του Μεξικού το 1968. Η Αουξίλιο, η οποία δούλευε εκεί, κρύβεται στις τουαλέτες κι εκεί περνά ένα ολόκληρο βράδυ με το φόβο της αστυνομίας. Εκεί μέσα έχει ένα εντυπωσιακό όραμα στο οποίο βλέπει το παρελθόν, το παρόν, αλλά και το μέλλον – όχι μόνο το δικό της αλλά κι όλων των νεαρών ποιητών. Δεν είναι απλώς ένας συνδυασμός αναδρομής στο παρελθόν και προεικονισμού του μέλλοντος αλλά κάτι περισσότερο: ένα ψυχεδελλικό ταξίδι από τη Λατινική Αμερική στους αιώνιους πάγους, από το 1968 εκατοντάδες χρόνια μετά, από τη μικροαστική ζωή στη μποεμία και από την κανονικότητα στην έκρηξη, τη φαντασία. Η Αουξίλιο είναι εκεί, ως αλλόκοτη Μούσα της ποίησης, και μας οδηγεί να ανακαλύψουμε κι εμείς ποιο είναι τελικά το Φυλαχτό του τίτλου.

Το Φυλαχτό προτείνεται όχι μόνο στους οπαδούς της λατινοαμερικάνικης και της μεταμοντέρνας λογοτεχνίας, αλλά σε καθέναν και καθεμιά που θέλει να διαβάσει κάτι ασυνήθιστο, ελεύθερο και -τελικά- μαγικό.

 

 

 

 

 

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top