Βιβλιοπαρουσίαση: Στη ζωή νωρίς νυχτώνει της Ελένης Πριοβόλου | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Βασιλική Βλαχογιώργου

Η πολυγραφοτατη και βραβευμένη συγγραφέας Ελένη Πριοβολου, παρουσίασε την Δευτέρα 06/05 στο Polis Art Cafe το νέο της μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη, “Στη ζωή νωρίς νυχτώνει”. Όπως μας έχει συνηθίσει η συγγραφέας, πρόκειται για ένα “δύσκολο” βιβλίο.

kg58mw1552385628810

Ένα βιβλίο από αυτά που σε κρατούν σε πνευματική εγρήγορση. Η ιστορία δύο κοριτσιών της Άρια και της Οριαν που ανθίζει σαν λουλούδι και ο δυνατός άνεμος ξεριζωνει απότομα. Ένα ταξίδι που λογοτεχνία και ιστορία βαδίζουν χέρι χέρι, ένα ταξίδι με συμβολισμούς και αρμονία. Ταξιδεύουμε στην Αθήνα της δικτατορίας, στον αιματοβαμενο από τον εμφύλιο Λίβανο, στον Καναδά, στη Βυρητο..

Δύο ιστορικά κοινές πορείες, με το τέρας του φασισμού να ξεπηδα σε κάθε σελίδα του βιβλίου. Χαρακτήρες όπως ο Άλεν και η Ροη, με μαγικό τρόπο μας φέρνουν στο μυαλό τον μυθικό διαλογο του αξεπέραστου Μάνου Κατράκη με τη μητέρα του κυρά Ειρήνη στο Μακρονησι…

“-Τι είναι Μανόλη;

-Θες να ρθω στο σπίτι, μάνα;

-Πως θα ρθεις;

-Εεεε.. Θα υπογράψω και θα ρθω.

-Ιντα να υπογράψεις;

-Δήλωση.

-Ιντα δήλωση;

-Ότι δεν είμαι αυτό που είμαι.

-Και δεν είσαι;

-Είμαι.

-Μην υπογράψεις κερατά, μην υπογράψεις”…

Το βιβλίο της Ελένης Πριοβολου, μας αφυπνιζει. Μας μαθαίνει ιστορικά γεγονότα που ξέρουμε ή μπορεί και να θέλουμε να ξεχάσουμε. Με την διαφορά πως η ιστορία δεν αλλάζει και με τον τρόπο της μας οδηγεί στην προσωπική μας αναμέτρηση με το παρελθόν, στην πολιτική, θρησκευτική και ατομική μαςαυτογνωσία. Όπως η ίδια έχει πει “οι λέξεις είναι ιδέες” και στο μυθιστόρημα αυτό, καρφωμενες θαρρείς στο χαρτί, φαντάζουν μανιφέστο ελευθερίας και ύμνος στην ανθρώπινη ηθική αξία.

“Καθαρή απέναντι στην τέχνη” της (αποσπ. συνέντευξης στον Ελπιδοφόρο Ιντζεμπελη), δεν προδίδει τον ταγμένο αναγνώστη της, γιατί η Ελένη Πριοβολου είτε γράφει για παιδιά, για νέους, και ενήλικες είναι έντιμη σε αυτή την αμφίδρομη σχέση. Δεν απαρνιεται τον συμβολισμό, την σταθερότητα, την αρμονία και εν τέλει την πάλη σε κάθε επίπεδο…

“Το μυθιστόρημα ακροβατεί ανάμεσα στην καταστροφή και την αναδημιουργια, στο παρελθόν και το παρόν, στην Ανατολή και την Δύση”. Τυχεροί όσοι την ακολουθήσουν στο ταξίδι αυτό. Μπορεί στις σελίδες του βιβλίου ν’ αναγνωρίσουν τον εαυτό τους, μπορεί και όχι, το σίγουρο είναι πως θα αναμετρηθούν με την εσωτερική ανάγκη και δίψα για ελευθερία. Για μια κοινωνία χωρίς δεσμά. Και τίποτα πιο σημαντικό από αυτό δεν υπάρχει.

Καλοτάξιδο, είμαι σίγουρη!

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top