Βιβλιοπαρουσίαση: To Καμίνι του Τάκη Γεράρδη | Πέτρος Χατζησωτηρίου

 

“ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ” είναι ένα μυθιστόρημα που καταπιάνεται με το ασυνήθιστο, όσο και δύσκολο, θέμα της αποκρυφιστικής γνώσης. Απ’ τις σελίδες τους θα παρελάσουν Αλχημιστές, Αρχαίοι Φιλόσοφοι, αξιωματούχοι του Βατικανού, αλλά και πράκτορες της Ιντερπόλ, καθώς και πολλοί εγκληματίες του διεθνούς στερεώματος.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί το τρικ “μυθιστόρημα μέσα στο μυθιστόρημα” δηλαδή η αφήγηση κι η πλοκή που διαβάζουμε είναι κατ’ ουσίαν το μυθιστόρημα κάποιου αγνώστου συγγραφέα που πέθανε λίγο πριν το εκδώσει.

 

Παρακολουθούμε την πορεία μιας Ελληνοκαναδέζας, της Ολυμπίας, κατά την αναζήτηση τεκμηρίων για μια επιστημονική της εργασία πάνω στην ενέργεια των αγαλμάτων και την Αλχημεία. Κάποια στιγμή ο δρόμος της θα συναντήσει αυτόν του Λούτσιο, με τον οποίο θα γίνουν αχώριστοι συνεργάτες. Μια σειρά από δολοφονίες στις οποίες θα γίνουν ακούσιοι μάρτυρες θα τους φέρει χωρίς να το θέλουν και στην αρχή χωρίς να το καταλαβαίνουν στη δίνη αντιμαχόμενων συμμοριών που ανταγωνίζονται για την απόκτηση πολύτιμων αρχαίων χειρογράφων. Τα νήματα της μιας συμμορίας κινεί το Βατικανό ! Ο έρωτας θα τους ενώσει και θα τους δώσει την απαραίτητη δύναμη κι αυταπάρνηση για να ξεφύγουν κυριολεκτικά από τα διασταυρούμενα πυρά στα οποία βρέθηκαν χωρίς να φταίνε.

 

Όσο προχωράει η ανάγνωση γίνεται αμέσως προφανές ότι ο συγγραφέας έχει διαβάσει πολύ γύρω από τα θέματα αυτά, ταξίδεψε επίσης πολύ κι έχει διεξέλθει πολλά εγχειρίδια που τον κατέστησαν απαράμιλλο γνώστη του αντικειμένου με το οποίο καταπιάστηκε. Δεν είναι όμως ένα εύκολο βιβλίο. «ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ» απαιτεί όλη την προσοχή του αναγνώστη. Η καταιγιστική πλοκή κρατάει το ενδιαφέρον του αλλά ταυτόχρονα οι πολύ χρήσιμες σημειώσεις του συγγραφέα στο τέλος του βιβλίου επιβάλλουν την καταφυγή σε αυτές.  Χωρίς καμία υπερβολή το υλικό που διαχειρίζεται στο «ΚΑΜΙΝΙ» ο Γεράρδης θα μπορούσε να ήταν το σώμα ενός επιστημονικού εγχειριδίου ή έστω ενός δοκιμίου πάνω στα θέματα της Αλχημείας και του αποκρυφισμού.

 

Ο Γεράρδης στο τέταρτο βιβλίο του, πιο ώριμος από ποτέ, κινείται με άνεση μέσα στις χρονικές περιόδους που τοποθετεί το μυθιστόρημά του και δε διστάζει να παραθέσει τεράστιο πλούτο πληροφοριών. Επιζητά το δέος του αναγνώστη και το πετυχαίνει εύκολα. Ωστόσο, το πρίσμα κάτω από το οποίο θα πρέπει να δούμε «ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ» είναι αυτό του μυθιστορήματος κι όχι του δοκιμίου. Μόνον έτσι θα αντλήσουμε το μέγιστο της απόλαυσης διαβάζοντάς το.

Συνοψίζοντας, «ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ» προορίζεται να συναρπάσει ένα συγκεκριμένο κι εξειδικευμένο αριθμό αναγνωστών. Όσων οι σπουδές τέμνονται με τα βασικά θέματα του βιβλίου θα το βρουν εξαιρετικά ενδιαφέρον. Οι υπόλοιποι θα δουν έναν άγνωστο κόσμο να ξετυλίγεται μπροστά τους, να εξηγείται και να ανατέμνεται και τα σκαμπανεβάσματα της δράσης θα τους χαρίσουν μια αναγνωστική εμπειρία μοναδική.

 

4/5

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top