22/2: Όμορφη και παράξενη πατρίδα – Mέγαρο Μουσικής Αθηνών

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΓΙΟΣ
«Όμορφη και παράξενη πατρίδα…»
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΟΥ
ΔΩΡΟΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ – ΥΑΚΙΝΘΗ ΛΑΓΙΟΥ
ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΥΠΡΟΥ « ΔΙΑΣΤΑΣΗ »
ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΡΙΑΝΤΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 8:00 μ.μ.

Μία μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στο έργο του συνθέτη Δημήτρη Λάγιου θα πραγματοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής στην αίθουσα Τριάντη, με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων από το θάνατο του. Ο Γιώργος Νταλάρας, αγαπημένος φίλος και ερμηνευτής του μεγαλύτερου μέρους του έργου του, η Φωτεινή Βελεσιώτου, το Φωνητικό Σύνολο Κύπρου «Διάσταση», ο Δώρος Δημοσθένους και η κόρη του συνθέτη Υακίνθη Λάγιου τιμούν με την εκδήλωση αυτή τη μνήμη του και υπενθυμίζουν τη σπουδαιότητα της προσφοράς του. Συμμετέχει 10 μελής ορχήστρα από σολίστες μουσικούς.

3lagios
Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στο ίδρυμα Coeurs pour Tous Hellas για τα παιδιά της Ελλάδας με συγγενή καρδιοπάθεια, ενώ οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς.

«Ο Δημήτρης Λάγιος πέρασε από το ελληνικό στερέωμα σαν ένας μετεωρίτης φωτίζοντας με δύναμη τον ουρανό και σβήνοντας παράδοξα και αιφνίδια. Η εφηβική ανυπότακτη ψυχή του, το μελωδικό ένστικτο, η πίστη στο υψηλό τον χαρακτήρισαν σε όλη τη διάρκεια της αστραπιαίας σταδιοδρομίας του» γράφει ο ποιητής Στρατής Πασχάλης.

«Θα’ταν πιο καλά αν έμενα κι εγώ στο περίγραμμα των λίγων τραγουδιών σου που άκουσαν οι πολλοί και μέσα από αυτά σε έκριναν.

Θα’ταν πιο καλά αν δεν είχα νιώσει την αγωνία της μοναχικής σου περιπλάνησης σε δρόμους αυτογνωσίας και πληρότητας μακριά από την μετριότητα των καιρών.
Θα’ταν πιο καλά αν δεν ήξερα ότι μ’ αγάπησες άδολα όσο λίγοι, γι’ αυτό που κάνω και γι’ αυτό που είμαι.
Θα’ταν πιο καλά να μην σ’ είχα ακούσει να τραγουδάς μ’ αυτή τη σπαρακτική φωνή που δεν λέει να φύγει από τ’ αυτιά μου.
Θα’ ταν πολύ καλύτερα αν δεν σε γνώριζα για να μη νοιώθω το βάρος της απουσίας σου».
Γιώργος Νταλάρας

Και πράγματι έφυγε στην ακμαιότατη στιγμή της δημιουργικής του πορείας, σε ηλικία 39 ετών, το 1991.
FullSizeRenderlagios.jpgΟ Δημήτρης Λάγιος υπήρξε γέννημα θρέμμα της Ζακύνθου, ποτισμένος από τον μουσικό πλούτο του νησιού του και σοβαρός γνώστης της επτανησιακής κουλτούρας που υπηρέτησε με το έργο του.
Παράλληλα ήταν ένας άρτιος μουσικός με ακαδημαϊκές σπουδές στην Ελλάδα και την Αμερική.
Η βαθειά καλλιέργεια και η ευαισθησία του τον οδήγησαν πολύ νωρίς στην μελοποίηση μεγάλων ποιητών με πρώτη κατάθεση τον «Ήλιο τον Ηλιάτορα» του Οδυσσέα Ελύτη το 1982.
Το 1985 γνώρισε τη δεύτερη «Όμορφη και παράξενη πατρίδα» της ζωής του, τη Κύπρο. Από τη μέρα εκείνη και μέχρι το θάνατο του αφιερώθηκε στον τόπο αυτό και έδωσε τη ψυχή και το ταλέντο
του για τους αγώνες του Κυπριακού λαού. Μελοποίησε Κυπρίους ποιητές, συνεργάστηκε με το φωνητικό σύνολο “Διάσταση” κατ’ επανάληψη έχοντας συμπαραστάτη, υποστηρικτή, φίλο και εμψυχωτή δίπλα του τον Γιώργο Νταλάρα.

Στη παράσταση, θα ακουστούν τραγούδια όπως «Όμορφη και παράξενη πατρίδα», «Να ονειρεύομαι», «Τι πάθος», «Περαστικός κι αμίλητος», «Βαπόρι στολισμένο βγαίνει στα βουνά» κ.α.

Ένα βαπόρι γεμάτο φωνές που αγάπησαν και εκτίμησαν τον συνθέτη και το κυριότερο, ένα βαπόρι γεμάτο με τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη αλλά και άλλων μεγάλων ποιητών και στιχουργών.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Cœurs pour tous Hellas
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: MINOS EMI
ΠΡΟΒΟΛΗ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: MINOS EMI

Τιμές εισιτηρίων: € 15, 25, 35, 55 (Διακεκριμένη ζώνη)
Φοιτητικό, AMEA, 65+, συνταξιούχοι: € 10,00
Ώρα έναρξης: 20:00
Έναρξη προπώλησης: Δευτέρα 23 Ιανουαρίου

Εισιτήρια προπωλούνται στα Εκδοτήρια του Μεγάρου
Για περισσότερες πληροφορίες: 210 72 82 333, www.megaron.gr


 

COEURS POUR TOUS HELLAS – ΚΑΡΔΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

AΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟ ΑΥΞΕΝΤΙΟ ΚΑΛΑΓΚΟ

Το ίδρυμα Coeurs pour Tous – Hellas -Καρδιές για Όλους είναι παράρτημα του διεθνούς ιδρύματος Coeurs pour Tous που δημιούργησε το 1998 στη Γενεύη, ο καθηγητής Αυξέντιος Καλαγκός για την αρωγή των φτωχών παιδιών με καρδιοπάθεια.
Με δράση σε κάθε γωνιά της αδύναμης ανθρωπότητας, και μια καρδιά για χιλιάδες παιδιά, στην αδιάκοπη διαδοχή των ανθρωπιστικών αποστολών του, ο καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλαγκός και οι γιατροί συνεργάτες του, χειρούργησαν φιλανθρωπικά έως σήμερα, περισσότερα από 17.000 άπορα παιδιά στον κόσμο εφαρμόζοντας μια πρωτοπόρο επιστημονική στρατηγική με στόχο και την εκπαίδευση εντόπιων γιατρών.
Το Coeurs pour Tous Hellas- Καρδιές για Όλους, με ανθρωπιστικό μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα συστάθηκε το 2015 για τα παιδιά της Ελλάδας με συγγενή καρδιοπάθεια, ως έμπρακτη δέσμευση και προσφορά στην ελληνική κοινωνία και τους μικρούς ασθενείς των οικονομικά αδύναμων οικογενειών. Έργο του είναι, η οικονομική ενίσχυση των άπορων και ανασφάλιστων παιδιών με καρδιοπάθεια δίνοντας τους τη δυνατότητα για μια φυσιολογική ζωή.

Στη χώρα μας, ετησίως γεννιούνται από 800 έως 1.000 παιδιά με καρδιοπάθεια, από τα οποία το ένα τρίτο, κυρίως νεογνά, χρήζουν άμεσης καρδιοχειρουργικής επέμβασης.
Ο καθηγητής Αυξέντιος Καλαγκός αφιερώνει σημαντικό μέρος τους χρόνου του στην Ελλάδα και χειρουργεί τα φιλανθρωπικά στο νοσοκομείο Παίδων ΜΗΤΕΡΑ με τη σύμπραξη των Ελλήνων γιατρών της ομάδας Προγράμματος Συγγενών Καρδιοπαθειών και την αφιλοκερδή συμμετοχή τους σε αυτό το σκοπό.
Το Coeurs pour Tous Hellas διευθύνει, Διοικητικό Συμβούλιο, Εκτελεστική Επιτροπή και Επιστημονικό Συμβούλιο.
Το έργο του Coeurs pour Tous Hellas ευγενώς υποστηρίζουν οι χορηγοί: Koινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ίδρυμα MARFIN, Τράπεζα Eurobank, Private Banking Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, WIND, Folli Follie, AEGEAN.

 

See Also
View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top