Είδαμε: Φυλό-Νικία | Πάστα Φλώρα

Είδαμε το «Φυλο-Νικία» του Πιέρ Ντε Μαριβώ στην «Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου-Καλαμπόκη».

Ένα πείραμα για τις ανθρώπινες σχέσεις εξελίσσεται μέσα από την παράσταση «Φυλο-Νικία». Τέσσερις άνθρωποι απομονώνονται με την γέννηση τους, χωρίς να έχουν στην συνέχεια καμιά επαφή με τον έξω κόσμο. Τους απαγορεύεται από την «φωνή» να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους όπως ακόμη και τους ιδίους τους εαυτούς τους. Κάποια στιγμή οι πόρτες ανοίγουν. Τους δίνεται πλέον η δυνατότητα να γνωριστούν μεταξύ τους.

Σίγουρα μιλάμε για μια διαφορετική κωμωδία από ότι έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα. Είναι σκληρό, και συνάμα αστείο, το πώς διαμορφώνονται τα ένστικτα των ανθρώπων βάση των μεταξύ τους σχέσεων. Το άγγιγμα, το συναίσθημα του πόθου, οι σχέσεις με τους άλλους , ξεγυμνώνουν τους χαρακτήρες, και μέσα από όλα αυτά πηγάζει το κωμικό, όσο και το δραματικό, της υπόθεσης.

Όταν όμως γνωριστούν, και με το μέσα τους και με το έξω, τότε αναλαμβάνουν την κατάσταση τα ένστικτα.  Και εκεί αρχίζει μια μάχη για το ποιος θα επιβληθεί σε ποιον. Το αρχέγονο ένστικτο της πλεονεξίας επίσης κάνει έντονη την παρουσία του. Πλεονεξία γιατί, δεν θυμίζει ακριβώς  ζήλια, αυτό που νιώθουν. Το σίγουρο είναι, ότι κάθε κατάσταση που βιώνουν, λόγο του ότι είναι πρωτόγνωρη, την βιώνουν με ακραίο τρόπο.

Οι ηθοποιοί είχαν να αντιμετωπίσουν μια ιδιαίτερα σκληρή διαδικασία. Για να μπορέσεις να παρουσιάσεις αυτούς τους ρόλους, σίγουρα, θα πρέπει να δούλεψαν αφαιρετικά, βάση των μέχρι τώρα βιωμάτων τους και αισθήσεων, που είχαν, σε σχέση με οτιδήποτε.  Έπρεπε κάθε έκφραση τους να δείχνει πρωτόγνωρη ,για τον χαρακτήρα, και να παρουσιάζεται με ακραίο τρόπο. Σε πολύ μεγάλο βαθμό, καταφέρνουν να μας πείσουν για την αληθοφάνεια, τόσο της κατάστασης μέσα στην οποία λειτουργούν οι συγκεκριμένοι χαρακτήρες, όσο και για την διαφορετικότητα του καθενός.

Το έργο επίσης αποδεικνύει, ότι όλοι μας, λειτουργώντας ακραία κάποιες φορές, το κάνουμε ενστικτωδώς και όχι με απόλυτο έλεγχο και επίγνωση των πράξεων μας. Ένα ψυχογράφημα του ανθρώπου, με αυτά που κουβαλά μέσα του από την αρχική του ύπαρξη έως σήμερα. Καλή σας θέαση.

Παντελής Χατζηιωάννου

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top